ABD polis teşkilatı, Amazon'un yüz tanıma teknolojisi sebebiyle hatalı kişileri cezalandırıyor

Yüz tanıma
Yüz tanıma

● Washington polisi, Amazon'un yüz tanıma yazılımı Rekognition'ı kullanarak şüphelilerin pilot resimlerini çiziyor.

● Amazon, eskizlerin kullanımının kurallara aykırı olmadığını ancak sonuçları inceleyen polisin yazılım haricinde de farklı verilere yer vermesi gerektiğini belirtiyor.

● Rekognition'ın kolluk tarafından kullanımı yapay zekâ uzmanları ve Amazon hissedarları tarafından fazlasıyla eleştiriliyor.

İlk kez akıllı telefonlarda 'biyometrik tarayıcı' olarak birçok kişinin hayatına giren 'yüz tanıma teknolojileri', aslında uzun zamandır aktif olarak kullanılıyor. Doğruluk oranları parmak izi okuyuculara oranla çok daha iyi olmasına rağmen zaman zaman beklenmeyen hatalar da meydana gelebiliyor.

İlginizi çekebilir:

Son kullanıcıların daha çok akıllı telefonlarda karşısına çıkan yüz tanıma özelliği, aslında devlet dairelerinden hava alanlarına kadar birçok farklı noktada aktif olarak kullanılıyor.
Son kullanıcıların daha çok akıllı telefonlarda karşısına çıkan yüz tanıma özelliği, aslında devlet dairelerinden hava alanlarına kadar birçok farklı noktada aktif olarak kullanılıyor.

Çok geniş bir kullanım alanı var

Bu arada yüz tanıma teknolojileri son kullanıcı ürünleri haricinde hastanelerde, hava alanlarında, polis merkezlerinde ve daha birçok farklı kurumda da tercih ediliyor.

Washington'daki polislerin Amazon yüz tanıma yazılımı sebebiyle bazı durumlarda hatalı tutuklanmalara yol açtığı kesinleşti.

İlginizi çekebilir:

Robot resim uygulama tarafından çiziliyor

Amazon Rekognition olarak isimlendirilen uygulama aslında yüz tanıma sistemlerine ek olarak robot resim de çizebiliyor. Hatta detay merak edenler için web sayfasındaki açıklamayı da doğrudan aktaralım:

  • Amazon Rekognition uygulamalarınıza görüntü ve video analizi eklemeyi kolaylaştırır. Rekognition API'ye görüntüyü veya videoyu sağlamanız yeterlidir. Hizmet nesneleri, kişileri, metni, sahneleri ve eylemleri tanıyabilir, ayrıca uygun olmayan içeriği de tespit edebilir. Amazon Rekognition, sağladığınız görüntülerde ve videolarda yüksek oranda doğru yüz analizi ve yüz tanıma olanakları da sağlar. Çok çeşitli kullanıcı doğrulama, kişi sayma ve kamu emniyeti kullanım örnekleri için yüzleri bulabilir, analiz edebilir ve karşılaştırabilirsiniz.

    Amazon Rekognition günde milyarlarca görüntü ve videoyu analiz etmek için Amazon'un Computer vision (Bilgisayarlı görme) bilim insanları tarafından geliştirilen kanıtlanmış, son derece ölçeklenebilir deep learning teknolojisine dayanır. Kullanmak için herhangi bir makine öğrenmesi deneyimi gerektirmez. Amazon Rekognition, Amazon S3'te depolanan herhangi bir görüntü veya video dosyasını hızlıca analiz edebilecek basit ve kullanımı kolay bir API'dir. Amazon Rekognition yeni verileri kullanarak sürekli öğrenir. Biz de hizmete sürekli olarak yeni etiketler ve yüz tanıma özellikleri ekliyoruz.

Yapay zekâ uzmanları, bu tip bir sistem kullanmanın yanlışeşleşmeolasılığını artıracağını söylüyor. Konuyla alakalı açıklama yapan internet araştırmacısı Kaltheuner konuyu 'Bu, hata oranını artıracak bir başka karmaşıklık katmanı daha ekliyor' şeklinde özetliyor.

Bu arada, robot resimlerçizilirken özel taslaklar üzerinden gidiliyor. İşte bu taslakların da problem oluşturduğundan bahsediliyor.

Bu teknoloji sayesinde birçok farklı alanda tarama yapılabiliyor.
Bu teknoloji sayesinde birçok farklı alanda tarama yapılabiliyor.

Amazon yatırımcıları kolluk kuvvetlerine satılan uygulamayı yasaklatmak istiyor

Amazon, bu hazır taslakları kullanmanın kurallara aykırı olmadığını belirterek, polisin 'bu şekilde üretilen herhangi bir eşleşmeye güvenmek için ek verilere ihtiyaç olduğunu da' özellikle belirtiyor.

Bir yandan da Amazon tarafından üretilen Rekognition yazılımının kolluk kuvvetlerine satışı, yapay zekâ uzmanları ve hatta Amazon hissedarları tarafından çokça eleştiriliyor. Yatırımcılar bu şirketin yıllık hissedar toplantısında Amazon yazılımını devlet kurumlarına satılmasını yasaklamak amacıyla oy kullanacaklar.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >