ABD Savunma Bakanı Esper, kovulmadan önce gizli bir not bırakmış

Mark Esper
Mark Esper

ABD Başkanı Trump, geçtiğimiz günlerde Savunma Bakanı Mark Esper'i görevden almıştı. Esper'in kovulmadan önce Beyaz Saray'a, ABD birliklerinin Afganistan'dan hızla geri çekilmesine ilişkin endişeleri ifade eden gizli bir not gönderdiği ortaya çıktı.

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, Savunma Bakanı Mark Esper’in görevine son verdiğini duyurmuştu.

Esper’e hizmetleri için teşekkür eden Trump, Esper’in yerine geçecek ismin ise Ulusal Terörle Mücadele Merkezi Direktörü Christopher C. Miller olacağını belirtmişti.

Eski Savunma Bakanı Mark Esper'in kovulmadan önce, bu ay Beyaz Saray'a gizli bir not gönderdiği ortaya çıktı.

Afganistan'dan ABD askerlerinin çekilmesinden endişeli

İçeriği "çok gizli" olarak nitelendirilen notta, Başkan Trump'ın ABD askerlerinin 'Noel'e kadar' Afganistan'dan çıkmasını istediğine dair iddiasıyla ilgili endişeleri dile getirdiği ortaya çıktı.

Washington Post, Esper'in notunun, ABD-Afganistan müzakerelerini baltalamak ve müttefiklerin olası sonuçları da dahil olmak üzere çeşitli faktörler nedeniyle askerleri geri çekmeye yönelik tereddütlerini ifade ettiğini bildirdi.

  • Notta, bölgede devam eden şiddete de değinildiği ve bu ayki bir gözlemci raporunun Taliban ve diğer grupların saldırılarının yüzde 50 arttığını söylediği aktarıldı.

Esper, gönderdiği gizli notta, ABD'nin Afganistan'dan hızlı bir şekilde çekilmesi durumunda geri kalan birliklerin tehlikelere düşebileceğini yazdı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >