ABD Savunma Bakanı: Türkiye açık sözlü, bizi uyarmıştı

ABD ve Rusya
ABD ve Rusya

Türkiye'nin Afrin'e yönelik başlattığı Zeytin Dalı Harekatı ile ilgili ABD Savunma Bakanı Mattis, "Türkiye açık sözlüydü ve hava saldırısı konusunda bizi uyardılar.” dedi. Öte yandan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, bir gazeteye verdiği mülakatta ABD'nin Türkiye'yi kızdırdığını söyledi.

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Afrin'de düzenlenen harekat ile ilgili "Türkiye'nin meşru güvenlik endişeleri var. Bu konuda Türkiye açık sözlüydü ve hava saldırısı konusunda bizi uyardılar.” ifadelerini kullandı.

ABD medyasında yer alan haberlere göre Mattis, Güneydoğu Asya’ya giderken uçakta gazetecilere Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde YPG/PKK ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek üzere başlattığı operasyona ilişkin açıklama yaptı.

Türkiye'nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu vurgulayan Mattis, "Türkiye’nin meşru güvenlik endişeleri var.” diye konuştu.

Saldırı öncesinde Türkiye'nin ABD'yi uyardığını kaydeden Mattis, "Türkiye açık sözlüydü. Hava saldırısını yapmadan önce bunu yapacaklarına dair bizi uyardılar.” ifadesini kullandı.

Ayrıca Mattis, TSK'nin Afrin'de düzenlediği operasyon nedeniyle bölgede bulunan ABD askerlerinin risk altında olmadığını belirtti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: ABD Türkiye'yi kızdırdı

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, hafta başında Rus Kommersant gazetesine verdiği mülakatta, Washington'ın Ortadoğu politikasını eleştirdi.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov

Rus Bakan, "Siyaset bilimciler bize neden kaygı duyduğumuzu soruyor" dedi ve ekledi: "Amerika Birleşik Devletleri'nin uzlaşı bulmadaki yetersizliğini ve küresel konularda yıkıcı rolünü kanıtlamasına izin verelim."

Lavrov, İran'da ya da Suriye'de Amerika Birleşik Devletleri'nin tek taraflı eylemlerinin Türkiye'yi kızdırdığını söyledi.

Lavrov, Batı'nın "Rusya fobisi"nin Soğuk Savaş Dönemi’nden beter olduğunu ifade etti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >