ABD seçim yarışında ilk sonuçlar geldi: Trump ve Biden birer kasabayı aldı

Sınır kasabası Dixville Notch, oy kullanan ilk yerleşim birimlerinden biri
Sınır kasabası Dixville Notch, oy kullanan ilk yerleşim birimlerinden biri

ABD seçimlerinde 60 yıllık bir geleneğe göre, New Hampshire eyaletinin bazı sınır kasabalarında oy verme işlemi gece yarısı başlıyor. Bu yıl Dixville Notch ve Millsfield kasabaları tercihlerini değiştirmedi ve ilk kasaba oyunu Demokratlara verirken, ikincisi tercihini Başkan Trump'tan yana kullandı. Üçüncü bir kasaba olan Hart's Location ise salgın nedeniyle bu yıl gece yarısında oy kullanmadı.

ABD başkanlık yarışı tüm hızıyla sürüyor. 5 kişiden oluşan Dixville Notch isimli küçük yerleşim biriminde oy kullanma süreci bitti ve yapılan sayıma göre Demokrat aday Joe Biden oyların tamamını aldı.

  • Dixville Notch, New Hampshire eyaletine bağlı, ABD-Kanada sınırında bulunan küçük bir yerleşim yeri olarak biliniyor. 1960'da başlayan geleneğe göre, Dixville Notch sakinleri oylarını gece yarısında kullanmaya başlıyor.

New Hampshire'da bulunan Millsfield isimli yerleşim birimi de gece yarısında oyunu kullandı. Bu kasabayı ise 5'e karşı 16 oyla Başkan Trump kazandı.

Gece yarısı oy kullanma geleneğine sahip Hart's Location ise salgın nedeniyle bu yıl 60 yıllık geleneği uygulamadı. Buradaki 48 seçmen, herkes gibi sandıklar açılınca oyunu kullanacak.

  • Gece yarısı oy kullanma geleneğinin başladığ Dixville Notch'ta, 1960 seçimlerinde John F. Kennedy'e karşı yarışan Richard M. Nixon oyların 9'unu da almıştı.
  • O yıl seçimleri Demokrat aday John F. Kennedy kazandı. Kennedy, Kasım 1963'te suikast sonucu hayatını kaybetti.

Bu sonuçlar önemli mi?

Seçim sonuçlarını anlamak isteyen birçok kişi, New Hampshire'da bulunan bu küçük kasabaların verdiği ilk sonuçlara bakarak tahminde bulunmaya çalışıyor.

2016 seçimlerinde Millsfield yine Başkan Trump'a oy vermiş, Dixville Notch da Demokrat aday Hillary Clinton'ı desteklemişti. Ancak bu yıl, partiler içinde aday seçilmesine yönelik yapılan ön seçimlerde, Dixville Notch tercihini Joe Biden'dan değil, Michael Bloomberg'den yana kullanmıştı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >