ABD seçimlerinde son durum: Biden kritik eyaletlerde öne geçti

Arşiv
Arşiv

ABD başkanlık seçimlerinde sandıklar kapanırken ilk sonuçlar gelmeye başladı. 2016 seçimlerine benzer bir tablo gözlenirken resmi olmayan sonuçlara göre Demokrat aday Joe Biden 238 delege, Cumhuriyetçi aday Donald Trump 213 delege kazandı. Henüz kimin galip olduğu bilinmezken, salıncak eyaletlerin seçim sonucunu belirlemesi bekleniyor. Anket şirketlerinin tahmini dışında devam eden seçimlerde Trump'ın 2016'da aldığı oy sayısını artırması dikkati çekiyor.

ABD'de başkanlık seçimlerinde 538 delegenin yarıdan bir fazlası olan 270 delegeye ulaşan isim başkanlık seçimini kazanıyor.

Resmi olmayan sonuçlara göre, Trump, Güney Carolina'da 9, Oklahoma'da 7, Tennessee'de 11, Alabama'da 9, Mississippi'de 6, West Virginia'da 5, Kentucky'de 8, Tennessee ve Indiana'da 11'er, Kuzey Dakota, Güney Dakota, Wyoming ve Nebraska'da 3'er, Louisiana'da 8, Arkansas'ta 6 delegeyi hanesine yazdırdı.

Öte yandan Demokrat aday Biden, Vermont'ta 3, Illinois'de 20, Virginia'da 13, New Jersey'de 14, Delaware'de 3, Massachusetts'te 11, Maryland'da 10, New York'ta 29, Colorado'da 9, Connecticut'ta 7, Washington DC'de de 3 delege aldı.

  • Böylece Trump kesin olmayan sonuçlara göre toplam 213 delegeye ulaşırken, rakibi Biden 238 delege kazandı.

Kazanmaya kim yakın?

Demokrat aday Joe Biden kazandığı delegeler açısından önce gözükse de Başkan Trump'ın kazanması şansı oldukça yüksek görülüyor.

Seçimin sonucunu Özellikle, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin ve Arizona'nın belirlemesi bekleniyor. Buradan sonuçlar gelmeden, Biden veya Trump'ın zafer konuşması yapması beklenmiyor.

  • Pennsylvania sonuçları açıklamak için Cuma gününü bekleyecek. %75'ten sonra da Arizona'dan gelen veri akışı durdu.

Salıncak eyaletlerde son durum nedir?

EYALETLERDELEGE SAYISIÖNDE GÖTÜREN ADAYAÇILAN SANDIK ORANI
Ohio18Trump%94
Pennsylvania20Trump%64
Arizona11Biden%83
Michigan16Biden%80
Wisconsin10Biden%95
Florida29Trump%96
  • Salıncak eyaletler, iki partinin taraftar sayısının birbirine oldukça yakın olduğu ve seçim sonucunda belirleyici rol oynayan eyaletlere deniyor.

Biden kritik eyaletlerde öne geçti

Öte yandan, seçimin kaderine etki edecek iki eyaletten biri olan Michigan'da ABD Başkanı Trump önde gözüküyordu. Ancak Biden saat 17.00 itibariyle 0,1 puan öne geçti. Eyaletin 16 delegesi bulunuyor. Kritik eyaletlerden Wisconsin'de de Biden'ın öne geçtiği belirtiliyor.

Seçim sonucu ne zaman kesinleşir?

Bugün oy sayma işlemine ara veren Nevada sonuçları Perşembe açıklayacak. Pennsylvania eyaletindeki oy sayımı ise Cuma'ya kadar devam edecek. Bu sebeple, seçimin galibinin bugün kesinleşmesi beklenmiyor.

Anket şirketleri kaybeden taraf

ABD'li anket şirketleri yayınladıkları anket sonuçlarına dayanarak Demokrat Biden'ın oldukça iyi bir farkla seçim yarışını kazanacağını, Trump'ın büyük bir oy kaybı yaşayacağını öne sürmüştü. Ancak, Trump'ın 2016'ya göre oy sayısını artırması bekleniyor.

Anket şirketleri Florida'yı Joe Biden'ın kazanacağını savunmuştu ancak Başkan Trump Florida'da zaferini ilan etti.
  • Teksas gibi Cumhuriyetçilerin kalesi bir eyaletin bile Biden'a geçeceğini iddia eden anket şirketleri, Trump'ın Teksas'ı kazanmasıyla hayal kırıklığına uğradı.

Joe Biden ilk açıklamasını yaptı

Demokrat aday Biden'ın konuşmasından satış başları şöyle:

Daha posta yoluyla kullanılan oyların sayılması var. Sabırlı olmalıyız. Her pusula sayılana kadar beklemeliyiz. Şu anki durumdan oldukça memnunum. İnancınızı kaybetmeyin. Florida'da kazanacağımızı düşünüyorum. Bu seçimi kazanacağız.

Trump: Seçimi çalmaya çalışıyorlar

Başkan Trump, Joe Biden'ın konuşması esnasında, "Biz büyüğüz ama seçimi ÇALMAYA çalışıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz. Sandıklar kapandıktan sonra oy kullanılamaz!" tweetini attı.

Twitter Başkan'ın tweetine "Bu Tweet tartışmalıdır ve bir seçime ya da başka bir toplumsal sürece katılma konusunda yanlış yönlendiriyor olabilir" uyarısı koydu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >