ABD Senatosu cinayetin sorumlusu ‘Veliaht Prens Selman’ dedi

Arşiv
Arşiv

ABD Senatosu, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ı Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu tutan yasa tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Senato ayrıca ABD ordusunun Yemen’deki savaşta Suudi Arabistan liderliğindeki koalisyona verdiği desteğin kesilmesi tasarısını da kabul etti. Bundan sonra süreç ne olacak sorusunun yanıtını aradık.

ABD Senatosu'nun Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Bob Corker’ın sunduğu Cemal Kaşıkçı cinayetinden Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı sorumlu tutan yasa tasarısı kabul edildi.

Bob Corker, tasarıya ilişkin şu yorumda bulundu:

  • "Oybirliğiyle, ABD Senatosu Veliaht Prens Muhammed'in Cemal Kaşıkçı cinayetinden sorumlu olduğunu söyledi. Bu güçlü bir beyanat. Bence derinden bağlı olduğumuz değerlere hitap ediyor"

Reuters'ın haberine göre tasarıda, cinayetin sorumlularınından hesap sorulması için Suudi Arabistan'a çağrıda da bulunuldu.

Mitch McConnell
Mitch McConnell

Cumhuriyetçi Parti'den en az 10 siyasetçinin tasarıya ortak olduğu biliniyor. Cumhuriyetçilerin Senato'daki lideri Mitch McConnell de bu isimler arasında.

Tasarıya ilişkin birçok senatör demeç vermişti

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graha, tasarıyı duyuran yazılı açıklamasında, ABD'de oturum izni bulunan Kaşıkçı'nın 3 çocuğunun da ABD vatandaşı olduğuna dikkati çekerek,"ABD'nin vahşi Kaşıkçı cinayeti hakkında net bir açıklama yapmasının, ulusal güvenlik çıkarları için hayati önem taşıdığına inanıyorum." görüşünü paylaşmıştı.

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graha
Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graha

Tasarıya imza atan senatörlerden Rubio ise aynı açıklamada, Muhammed bin Selman'ın Kaşıkçı cinayetini bildiğine yönelik hiç bir şüpheye yer olmadığını, aksine buna göz yumduğunu ve yöneterek katıldığını belirtmişti.

CIA, Kaşıkçı cinayetine dair senatörleri bilgilendirmişti

Merkezi Haber Alma Teşkilatı'nın (CIA) Başkanı Gina Haspel'in önceki gün verdiği bilgilendirme toplantısına katılan senatörler çıkışta yaptıkları açıklamalarda, eldeki bulguların Prens Muhammed'in Kaşıkçı cinayetinin azmettiricisi olduğunu gösterdiğini söylemişlerdi.

CIA Direktörü Gina Haspel
CIA Direktörü Gina Haspel

CIA, cinayet Veliaht Prens’ten habersiz işlenemez demişti

Amerikan basınına yansıyan haberlerde CIA’in Kaşıkçı cinayetinin Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman’dan habersiz işlenemeyeceği sonucuna vardığı belirtilmişti.

  • Son olarak ABD’nin saygın gazetelerinden Wall Street Journal, Veliaht Prens Muhammed bin Selman’ın Kaşıkçı cinayeti öncesi ve sonrasında danışmanı Kahtani ile 11 kez mesajlaştığını yazmıştı.

Wall Street Journal’ın haberine göre, Muhammed bin Selman’ın Kaşıkçı’yı bizzat hedef aldığı kanısında orta-yüksek düzeyde emin olduğunu belirten CIA, “Açık olmak gerekirse Muhammed bin Selman’ın ölüm emrini verdiğine ilişkin doğrudan bir rapor elimizde yok” demişti.

Bundan sonraki süreç ne olacak?

Tasarının yasalaşması için Temsilciler Meclisi'nden geçmesi gerekiyor; ancak Cumhuriyetçi milletvekilleri Suudi Arabistan ile ticari ilişkileri zedeleyecek bir yasaya karşı çıkıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, Kaşıkçı’nın ölümünden kimin sorumlu olduğu konusunda belirsiz ifadeler kullanmış ve Suudi Arabistan’ı öven sözler sarfetmişti. Amerikan istihbarat yetkilileri, Bin Selman’ın Kaşıkçı cinayeti konusunda en azından plandan haberinin olması gerektiği tespitine varmıştı.

Yemen'e askeri desteğin durmasını öngören tasarı Senato'dan geçti

ABD Senatosu, Washington'ın Yemen'de operasyon yürüten Suudi Arabistan'ın liderliğindeki koalisyona askeri desteğini kesmesi için verilen tasarıyı da 41’e karşı 56 oyla kabul etti. Dün yapılan oylamada tasarı, 41'e karşı 56 oyla Senato'dan geçti.

Yorumcular, oylamanın daha çok sembolik olduğu görüşünde. ABD Temsilciler Meclisi'nin bu tasarıya da engel olacağı düşünülüyor.
Yorumcular, oylamanın daha çok sembolik olduğu görüşünde. ABD Temsilciler Meclisi'nin bu tasarıya da engel olacağı düşünülüyor.

Söz konusu tasarının yasalaşması için önünde hala aşılması gereken engeller olsa da, ilk kez Kongre’nin bir kanadı “Savaş Yetkisi Yasası” kapsamında ABD güçlerinin yabancı bir ülkeden çekilmesi hamlesine destek vermiş oluyor. Vietnam Savaşı sırasında kabul edilen yasa ABD Başkanı’nın kongre onayı olmadan olası çatışma bölgesine asker gönderme yetkisini sınırlandırıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >