ABD stokları tüketti: Dünya üç ay boyunca koronavirüs ilacı bulamayacak

Remdesevir, koronavirüs tedavisinde kullanılıyor
Remdesevir, koronavirüs tedavisinde kullanılıyor

Koronavirüs tedavisinde kullanılan 'Remdesivir' isimli ilacın stoklarının ABD tarafından tüketildiği belirtildi. ABD'nin 500 binden fazla doz 'Remdesivir' aldığı ve bu miktarın, Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları için planlanan üretim miktarının yüzde 90'ı olduğu belirtildi.

ABD’nin, koronavirüs tedavisinde kullanılan ‘Remdesivir’ adlı antiviral ilacın neredeyse dünyadaki tüm stokunu satın aldığı belirtildi. Bu, hiçbir ülkenin en az üç ay boyunca ilaç bulamayacağı anlamına geliyor.

Onay alan ilk ilaç

Koronavirüs semptomlarını daha hızlı geçirdiği kanıtlanan ve Amerikan ilaç firması Gilead tarafından üretilen remdesivir, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından COVID-19 tedavisi için onay alan ilk ilaç olmuştu. Avrupa İlaç Kurumu (EMA) da geçtiğimiz hafta bu ilaca onay vermişti.

ABD, üç aylık stoğu tüketti
ABD, üç aylık stoğu tüketti

ABD stokları tüketti

  • Ancak Trump yönetiminin dünyadaki tüm mevcut stokları son günlerde tüketerek 500 binden fazla doz Remdesivir aldığı ortaya çıktı. Bu miktarın, Gilead firmasının Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları için planladığı üretim miktarının yüzde 90’ı olduğu belirtildi.

"Aşı olsa ilaca erişimde sorun yaşanacaktı"

Amerikan Sağlık Bakanı Alex Azar “Başkan Trump, Amerikalıların COVID-19’a karşı ilk izinli ilaca erişimini garanti altına almak adına harika bir anlaşma yaptı” dese de, dünyanın geri kalanı aynı fikirde değil. Liverpool Üniversitesi’nden Dr. Andrew Hill, söz gelimi Avrupa için şu an Remdesivir almanın mümkün olmadığını söyleyerek “Bunun bir aşı olduğunu düşünün” dedi. Hill, mevcut aşı çalışmalarının olumlu sonuç vermesi halinde ülkelerin erişim sorununu aşmak için mekanizmalar üretmesi gerektiğini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >