ABD Suriye'den neden çekiliyor?

Terör örgütünün beton blok taşıma çalışmaları, Ras'ül Ayn karşısında bulunan Ceylanpınar ilçesinden görüldü.
Terör örgütünün beton blok taşıma çalışmaları, Ras'ül Ayn karşısında bulunan Ceylanpınar ilçesinden görüldü.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Fırat'ın doğusuna yönelik gerçekleştireceği operasyonlar için hazırlıklar devam ederken Amerikan askerleri bölgeden çekilmeye başladı. Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, çekilme sürecine ilişkin GZT'ye konuşarak, "Amerika şeytanla aynı tasa kaşık sallayan bir ülke. Dolayısıyla bu üs bölgeden çekilmede arka planda ne bırakır. Bunu sahada yerinde denetleyerek göreceğiz." dedi.

Türkiye, Fırat'ın doğusuna yapacağı olası operasyon için son aşamaya geldi. Operasyon kapsamında sınır hattına yapılan takviyeler devam ederken Bölgedeki ABD kuvvetleri Türkiye'nin muhtemel operasyonundan önce çekilmeye başladı.

ABD askerlerinin çekilmesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Sırbistan temasları öncesi Esenboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamada şu sözlerle doğruladı.

  • "(Trump'la) Akşamki görüşmemizden sonra bölgede Sayın Başkan'ın ifade ettiği gibi bu çekilme olayı başlamış vaziyette."

İlerleyen saatlerde ABD Başkanı Donald Trump'tan ABD askerlerinin bölgeden çekilmesine dair açıklama geldi.

Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Trump, ABD'nin sonu olmayan saçma savaşlardan çekilme zamanı geldiğini belirtti.

Trump şunları kaydetti:

"Yıllar önce ABD yalnızca 30 gün süre ile Suriye'ye gitti. Orada kaldık ve hiçbir amacı olmayan bir savaşın daha da derine çekildik. Washington'daki görevime başladığımda DEAŞ bölgenin her tarafına yayılmıştı. DEAŞ'ı tamamen bozguna uğrattık, birçoğu Avrupa'dan gelen DEAŞ'lılar esir aldık. Fakat Avrupa onları geri istemedi ve ABD'ye onları tutmasını söyledi. Hayır dedim size harika bir iyilik yaptık ve şimdi bizden DEAŞ'lıları yüklü maliyetle ABD hapishanelerinde tutmamızı istiyorsunuz. Onlar yargılamanız için orada. Yine hayır dediler. ABD'nin her zamanki gibi, NATO'da ve ticarette olduğu gibi enayi olduğunu düşündüler. YPG/PKK bizlerle savaştı fakat bunu yapmaları için onlara yüklü miktarda para ödendi ve ekipman verildi. Onlar onlarca yıldır Türkiye'ye karşı savaşıyor. Bu savaştan yaklaşık 3 yıldır uzak durmaya çalışıyorum fakat artık sonu olmayan bu saçma savaşlardan çekilmenin ve askerlerimizi eve getirmenin vakti geldi."

Güvenlik ve Terör Uzmanı Coşkun Başbuğ, ABD askerlerinin bölgeyi terk etmesini GZT'ye değerlendirdi.

Başbuğ, öncelikle ABD'nin bölgedeki varlığına dair bazı hatırlatmalarda bulundu. Bir ülkenin işgal edildiğinde, ya bölgedeki mevcut binaların kullanıldığını ya da yeniden bir sahra tipi ordugah kurulduğunu vurgulayan Başbuğ, "ABD, Suriye'de iki durumu da kullandı." dedi.

Coşkun Başbuğ'un GZT'ye özel açıklamalarından satır başları şöyle:

"ABD, askerleri güvenlik koridoru dışındaki üs bölgelerine intikal edecek"


"ABD, söz konusu bölgede 20'den fazla üs bölgesini işgal etmiş durumda. Operasyon bölgesinde bulunan bölgeleri ABD, boşaltmaya başladı. Çekilmenin Türkçe karşılığı bu. Daha doğrusu (ABD) hakkını verirse, yani çekilme askeri literatürde üs bölgesinin söndürülmesi demek, yani söndürülmeden de kastım, askeri bir terimdir. Üs bölgesi söndürüldü derler. Oradaki bütün o argo tabirle pılıyı pırtıyı toplayıp çekilmektir.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan Tel Abyad sınırında obüs ve zırhlı araçları için yeni mevziler kazıldı.
Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısında bulunan Tel Abyad sınırında obüs ve zırhlı araçları için yeni mevziler kazıldı.

Şimdi Amerika ilk etapta Türkiye'nin o süratinden dolayı bu üs bölgesindeki mevcut elektronik cihazlarını, araçlarını kendi emniyeti için kullandığı ne varsa, yakında olan bunları toplayarak, bölgeyi terk edecek. Muhtemelen bizim o koridorun dışındaki üs bölgelerine intikal edecek."

"Amerikalılar tehlikeyi hissettiklerinde kaçacak tipler"

"Biz Amerika'ya birlikte ortak hareket edebiliriz dedik. Amerika terör örgütlerinin tarafını seçti. Şimdi de gerçekleştireceğimiz operasyonla beraber bölgede barınamayacağını anladı ve alanı terk etmeye başladı. Ama Amerika şeytanla aynı tasa kaşık sallayan bir ülke. Destede kağıt biter bunlarda oyun bitmez. Dolayısıyla bu üs bölgeden çekilmede arka planda ne bırakır.

Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye sınırındaki mevzilere tank ve obüs takviyesi yapıyor. Dün gece Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine gelen tank ve obüsler, hazırlanan mevzilere yerleştirildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye sınırındaki mevzilere tank ve obüs takviyesi yapıyor. Dün gece Şanlıurfa’nın Akçakale ilçesine gelen tank ve obüsler, hazırlanan mevzilere yerleştirildi.

Bunu sahada yerinde denetleyerek göreceğiz. Ama ben bir etki Türkiye'ye karşı herhangi bir tuzak olacağını tahmin etmiyorum. Çünkü Amerikan askerlerinin de neticede hepsi paralı hepsi de anında tehlikeyi hissettiği an kaçacak tipler.

Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Tel Abyad ve Ras'ül Ayn'daki ABD askeri noktalarını kullanan hareketli unsurlar çekilmeye başladı.
Şanlıurfa'nın Akçakale ilçesinin karşısındaki Suriye topraklarında yer alan Tel Abyad ve Ras'ül Ayn'daki ABD askeri noktalarını kullanan hareketli unsurlar çekilmeye başladı.

"Önceki harekatlarda ambalajında açılmamış Amerikan silahları bulduk"

"ABD'nin bölgeye getirdiği silahlar Fırat Kalkanı'nda Zeytindalı Harekatı'nda olduğu gibi bize savaş ganimeti olarak kalacak. Terör örgütü PYD-YPG mensuplarında donanımlı silahları kullanmayı, bilen yok. Dolayısıyla Amerika'nın yolladığı binlerce silahtan bahsetsek de ağır silahları kullanmak için ciddi bir donanım bilgi ve eğitim lazım. Yoldan terörist toplamakla öyle kıta tipi kısa bir eğitimle, o silahları kullanacak seviyede adamları yetiştiremezsin.

Mehmetçik, Fırat Kalkanı Harekatı'nda, Zeytindalı Harekatı sırasında, ıssız tünellerle, tuzakların olduğu koridorlarla karşılaştı. Mehmetçik, kendisine yönelik tuzakları etkisiz hale getirebildi. Ve bu iki harekatta da ambalajında açılmamış Amerikan silahları bulduk. Bunlar savaş ganimeti olarak bize kaldı."

"İlerleyen süreçte ABD savaş suçuyla karşı karşıya kalabilir"

"Bana göre Türkiye sahada ele geçirdiği Amerikan yapımı silahları iyi belgeler ve delillerse ilerleyen süreçte ABD savaş suçu işlediği gerekçesiyle büyük sıkıntıya girer. Fırat'ın doğusuna gerçekleşecek operasyonda da ABD'nin bölgeye getirdiği silahları Mehmetçik mantar toplar gibi toplayacak bu silahlar daha sonra TSK'nın envanterine girecek.

Amerika coğrafyada şu an kendi paçasını kurtarmanın derdinde. biz bölgede o silahları da toplayıp, o alanı terörden arındırmış olacağız. Böyle bir süreç bekliyor bizi.."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >