ABD Türkiye Büyükelçiliği ödenek kesilince Twitter hesabının kepenklerini kapattı

Arşiv
Arşiv

ABD’de yaşanan bütçe krizi sonucunda hükümetin kapanmasının ardından federal hükümete bağlı birçok kurum hizmet vermeyi bıraktı, ülkede 800 binin üzerinde federal çalışan zorunlu izne ayrıldı. Hükümetin kapanmasının ardından ABD Türkiye Büyükelçiliği’nin ödeneği de kesildi, büyükelçiliğin resmi Twitter hesabının güncellenmeyeceğini açıklandı. Hükümetin resmen kapanması ne anlama geliyor? Hükümetin kapanmasından kimler etkileniyor? Sorularını cevaplandırdık.

Güncellenmeme nedeni ödenek yokluğu

Paylaşılan bu tweetin altına Türkiye'den çok sayıda kullanıcı yanıt vererek; 'şifreyi ver güncelleyelim', 'para mı yok?' gibi yorumlarda bulundu.

Vize işlemleri devam edecek

Öte yandan ABD Büyükelçiliği’nden vize açıklaması geldi. Açıklamada, vize hizmetlerinin ABD Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu’nda; ABD vatandaşlık hizmetlerinin ise ABD Ankara Büyükelçiliği, İstanbul Başkonsolosluğu ve Adana Konsolosluğu’nda devam edeceği belirtildi.

Trump hükümetin kapatılmasından demokratları sorumlu tutmuştu

Trump Twitter’da yayınladığı videoda, hükümetin kapanmasından Demokratları sorumlu tutmuştu. Daha güçlü sınır güvenliği için duvarın gerekliliğini bir kez daha vurgulayan Trump. ‘Umarım bu kapanma uzun sürmez’ demişti.

Trump’la demokratlar arasındaki sorun ne?

Trump bütçede duvar inşası için 5 milyar dolar istiyor. Demokratlar ise buna karşı çıkıyor. Trump seçim kampanyası sırasında Amerika-Meksika sınırına duvar örüleceğini, parasını da Meksika’nın vereceğini belirtmişti.

Federal hükümetin "kapanması" ne anlama geliyor?

Amerika’da hükümetin kapanması demek acil ve zorunlu olmayan devlet çalışanlarının zorunlu izne çıkarılması, birçok devlet dairesinin hizmet vermemesi anlamına geliyor. Bu son kapanmadan, 800 binin üzerinde federal çalışan zorunlu izne ayrılacak ya da ücretsiz çalışmak durumunda kalacak.

Hükümetin kısmi kapanmasından etkilenecekler arasında 15 bakanlığın 9’u ve çok sayıda federal kurum yer alıyor.

İç Güvenlik, Ulaştırma, İç, Tarım, Dışişleri ve Adalet Bakanlıkları’nınyanısıra ulusal parklar ve ormanlar buna dahil.

Amerika’da Trump’ın başkanlığının birinci yıldönümünde, 2018 Ocak ayında iki parti arasında DACA programı konusunda yaşanan görüş ayrılığı nedeniyle hükümet kısmen, geçici olarak kapanmıştı. Barack Obama’nın başkanlığı sırasında, 2013 yılında hükümetin tamamı 16 gün boyunca kapanmıştı.

Hükümet kapandı, çöpler toplanmadı

Hükümetin kapanması sebebiyle başkent Washington D.C.'de çöpler toplanmadı. Hükümet tekrar açılana kadar temizlik hizmeti verilmeyecek.

ABD Ulusal Arşivi de hükümetin kapanmasından nasibini alan bir diğer kurum oldu.
ABD Ulusal Arşivi de hükümetin kapanmasından nasibini alan bir diğer kurum oldu.

New York'ta bulunan Özgürlük Heykeli, New York Valisi Andrew Cuomo'nun bütçe sağlaması ile açık kalan yerlerden biri oldu.

Washington D.C.'de çöpler toplanmadı.
Washington D.C.'de çöpler toplanmadı.

Vietnam Savaşı'nda yaşamını yitirenler ve gaziler için yapılan anıt da bu süreçte hizmet vermeyi durdurdu.

Süreç nasıl ilerleyecek?

27 Aralık Perşembe günü ABD Senatosu tekrar bir araya gelecek ve bütçenin kabulünü tartışacak. Bütçe tekrar kabul edilmezse hükümet bir sonraki birleşime kadar kapalı kalacak.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >