ABD ve Alman basını hemfikir: Doğu Akdeniz'de Türkiye'ye yaptırım geri teper

Arşiv
Arşiv

Doğu Akdeniz'de kendisinin ve KKTC'nin haklarını sonuna dek korumaya kararlı bir Türkiye karşımıza çıkıyor. Geçtiğimiz gün Alman Şansölyesi Angela Merkel'in kullandığı ucu açık tabir nedeniyle, "Yunanistan'ı haklı olduğu konularda destekleriz" açıklaması Türkiye'de tepkiye yol açmıştı. Konuyla bir hayli ilgili olan Alman basınından Tagesspiegel yayımladığı analizde "Türkiye'ya karşı uygulanacak bir yaptırımın işe yaramayacağını" ileri sürdü.

Yunanistan'ınTürkiye'nin Doğu Akdeniz'deki egemenlik haklarına saygı göstermemesi bölgedeki krizi derinleştiriyor.

Dünya basını Doğu Akdeniz'deki gelişmelere büyük ilgi gösteriyor. En son ABD basınından New York Times ve Alman basınından Tagesspiegel konu hakkında analizler yayımladı.

'Türkiye meydan okur'

Alman Tagesspiegel'da yer alan yorumda, Avrupa Birliği'nin (AB) Türkiye'ye Doğu Akdeniz'deki faaliyetleri nedeniyle yaptırım uygulamasının geri tepeceği yorumunda bulundu. Tagesspiegel'da yer alan haberin detayı şu şekilde:

"Yunanistan ile Türkiye arasında uzun süredir uykuda olan sınır anlaşmazlıklarının bilhassa şu anda patlak vermesi, Türkiye siyasetinin yön değiştirmesiyle doğrudan bağlantılı. Ankara'da, AB ve NATO gibi uluslararası ittifaklara daha az önem atfeden ve Türk ulus-devletini merkeze koyan bir anlayış galip geldi. Hükümete yakın bir Türk gazetesi, Yunanistan ile Türkiye arasındaki farkı şöyle tasvir ediyor: Türkiye kendi ekonomik, demografik ve askeri gücüne güvenirken Atina ise AB ortaklarından kendisini korumasını istiyormuş. Yaşananlar karşısında Avrupa'nın Ankara'ya yaptırım uygulaması ihtimali artıyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu anda uzlaşıya hazır olduğu şeklinde değerlendirilebilecek hiçbir hamlede bulunmuyor. Bugünün şartlarına bakıldığında, olası AB yaptırımlarının yürürlüğe girmesinin ardından Türkiye'nin geri adım atmaktansa meydan okuyacağını öngörmek mümkün. Akdeniz'de gerilim tırmanmaya henüz başlamış olabilir."

'AB'nin elinde hiçbir koz yok'

1996 yılında çıkan Kardak krizinde ara buluculuk görevini dönemin ABD Devlet Başkanı Bill Clinton üstlenmişti
1996 yılında çıkan Kardak krizinde ara buluculuk görevini dönemin ABD Devlet Başkanı Bill Clinton üstlenmişti

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından New York Times ise, Doğu Akdeniz'de yaşanan gerilim ile ilgili bir baş yazı yayımladı. NY Times'ın yayın kurulu tarafından kaleme alınan makalede, "Akdeniz'de Yeni Taht Oyunları" başlığı kullanılırken, "İki NATO müttefiki Yunanistan ve Türkiye yeni ve tehlikeli bir krizin fitilini ateşledi ve hem bölgedeki hem de uzaktaki ülkeleri içine çekti. Bu taht oyunlarında sadece Almanya'nın ara buluculuk yaparak herkesi sakinleştirmesi mümkün gibi görülüyor" yorumu yapıldı.

Türkiye, Yunanistan ve Rum Kesimi arasındaki ilişkinin bir kördüğüm halini aldığını vurgulayan NY Times yayın kurulu, Almanya'nın bu sorunu çözmede başarılı olabileceğini yazdı. Yazıda, "Eskiden olsa ABD, iki NATO müttefiki arasına girerek sorunu çözerdi. 1996'da savaşın eşiğinden dönen Yunanistan ve Türkiye'yi durdurmuştu. Fakat Trump, Erdoğan'ı arayarak müzakere etmesini istedi fakat bunun bir etkisi olmadı. Birleşik Krallık da AB'den ayrıldığı için devreden çıktı. Şu an AB'nin Türkiye karşısında müzakere edebileceği bir kozu da yok" denildi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / HABER7