ABD ve İran arasındaki takas gerçekleşti: İki taraftan da 5'er tutuklu serbest bırakıldı

ABD ve İran arasında tutuklu takası gerçekleştirildi. İran'ın Güney Kore'de dondurulmuş 6 milyar dolarının serbest bırakılması karşılığında iki ülkenin tutuklu takası yapacağı bilgisi paylaşılmış ve yaklaşık bir senedir Katar aracılığıyla görüşmeler sürdürülmüştü.

Tutuklu takaslarının sadece filmlerde olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Son örneği ABD ve İran arasında gerçekleşti.

Diplomasi trafiğini yöneten ve arabuluculuk yapan ülke ise Katar'dı.

Bir yılı geçkin bir süredir devam eden görüşmeler sonucu ABD'de tutuklu 5 İran vatandaşı ile İran'da tutuklu 5 ABD'li karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Ayrıca İran'ın Güney Kore'de bulunan 6 milyar dolarlık dondurulmuş varlığının transferi de bu takasın en önemli şartlarından biriydi. Para, İran'ın Güney Kore'ye petrol satışlarından elde edilmişti.

Para önce İsveç'e gönderildi

Paranın transferi Güney Kore'deki hesaplardan önce İsviçre bankalarına gönderildi. Oradan da altı İran bankasının Katar bankalarında açtığı hesaplara aktarıldı.

Serbest bırakılan tutuklular aileleriyle buluştu
Serbest bırakılan tutuklular aileleriyle buluştu

ABD, İran'a bu parayı sadece insani amaçla kullanabileceğine yönelik telkinde bulunsa da İran bunu kabul etmiyor. ABD'nin yaptırımları nedeniyle bu para yıllardır dondurulduğu için aynı zamanda değer kaybı da yaşadı.

İran, bu konuda Güney Kore'ye değer kaybı yaşanan fonlar ile ilgili tazminat talep edeceğini de duyurdu.

Takas gerçekleştikten hemen sonra ABD Başkanı Joe Biden, İran'a karşı yeni yaptırımlar yapılacağını açıkladı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >