ABD ve Rusya'nın Ukrayna zirvesi sona erdi

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (sağda)
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov (sağda)

Ukrayna sınırına asker yerleştiren Rusya'nın geri adım atması için bugün gerçekleştirilecek müzakere dikkatle takip edildi. Cenevre'deki zirve öncesi açıklamada bulunan Rusya Dışişleri Bakanlığı, NATO'nun Bulgaristan ve Romanya'dan ayrılmasını talep etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un Cenevre'deki görüşmesi sona erdi.

'Bu toplantıdan bir şey çıkmasını beklemiyoruz'

Ukrayna-Rusya krizinin görüşüleceği zirve öncesi konuşan Lavrov, bu toplantıdan "bir şey" çıkmasını beklemediğini söyledi. Lavrov, Moskova'nın güvenlik endişelerine somut yanıtlar istediğini belirtti.

'Bir günde çözülemez'

Görüşmenin, mevcut tansiyonu düşürmek için yürütülen müzakerelerin bir parçası olduğunu aktaran Blinken ise, problemlerin bir günde çözülemeyeceğini kaydetti.

Blinken ayrıca, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırması halinde karşılık vereceklerini dile getirdi.

Rusya'nın talebi şaşırttı

İki bakanın görüşmesi başlamadan dakikalar önce açıklama yapan Rusya Dışişleri Bakanlığı, 1997'den önce NATO üyesi olmayan Bulgaristan ve Romanya'dan da yabancı birliklerin, donanım ve silahlarının ayrılmasını istedi.

'Ukrayna'ya saldıracağız demedik'

Lavrov, görüşme sonrası düzenlediği basın toplantısından şunları söyledi:

"Rusya, Ukrayna halkı için tehdit değildir. Biz hiçbir zaman Ukrayna'ya saldıracağız demedik. ABD güvenlik talebimize cevabını haftaya iletecek. ABD bize 'Ukrayna'ya yönelik müdahale olursa harekete geçeriz' dedi."

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >