ABD yalan söylüyor!

ABD yalan söylüyor!
ABD yalan söylüyor!

Savcılık'tan ABD Büyükelçiliği'ne jet yanıt

ABD Büyükelçiliği'nin MİT TIR'ları davası için "Savcılık bizden bilgi istemedi" açıklamasına İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan jet yanıt geldi. 30 Haziran'da yazının gönderildiği ve bugün 15.26'da teslim alındığı bildirildi. Talep ve teslim belgeleri paylaşıldı.

ABD Büyükelçiliği, MİT TIR'ları iddianamesi ile ilgili iddiaları karşı, "Türk yetkililerle temas halindeyiz. Savcılık bizden bilgi istemedi" açıklamasını yaptı.

MİT TIR’larını durduran Jandarma görevlilerinin ve olay yerine giderek eylemi yönlendiren 2 sivil imamın TIR’ların durdurulmasından hemen sonra ABD Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu'nu aradığı ortaya çıkmıştı. Sivil imamlardan Bayram Andaç’ın toplamda 5,5 dakika, Muhammed Gözüküçük’ün ise 3 dakika Büyükelçilik ve Başkonsolosluk görevlileriyle görüşme yaptığı tespit edildi.

ABD Büyükelçiliği'nin ifadelerinin gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan'ın 30 Haziran'da talep yazısı gönderdiği ortaya çıktı.

Talep yazısı 30 Haziran'da Başsavcı İrfan Fidan tarafından kaleme alındı.
Talep yazısı 30 Haziran'da Başsavcı İrfan Fidan tarafından kaleme alındı.

Teslim alındı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Fidan'ın 30 Haziran'da tarihli talep yazısının teslim süreci de paylaşıldı. Elde edilen bilgilere göre belgenin bugün 15.26'da kabul edildiği öğrenildi.

Teslim belgesi
Teslim belgesi

Büyükelçilik'ten aynı anda tweet

Büyükelçilik, Twitter hesabından yapılan açıklamada, "MİT TIR'larının durdurulması' olayları sırasında, ABD Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğu'nun Fethullah Gülen'e yakın kişiler tarafından telefonla arandığına dair basında çıkan haberleri takip etmekteyiz. Basında yer alan haberlerin aksine, bu hususla ilgili olarak büyükelçilik ve başkonsolosluktan herhangi bir bilgi talebinde bulunulmamış ya da savcı tarafından bu temsilciliklerimizle iletişime geçilmemiştir" ifadelerini kullandı.

Yeni iddianame dün açıklanmıştı

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, MİT TIR'larının durdurulmasına ilişkin, olayı organize ettiği belirtilen FETÖ'nün "sivil imamlarının" da aralarında bulunduğu 55 şüpheli hakkında yeni bir iddianame hazırladı.

"Görüşme içerikleri ABD Başkonsuluğuna soruldu"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı İrfan Fidan, iddianamade, MİT TIR'larının durdurulmasının ardından şüpheli "imam"ların ABD Büyükelçiliği ve Başkonsolosluğuyla telefon görüşmesi yaptıklarına dair tespitlerin olduğunu belirterek, bu görüşme içeriklerini ABD Başkonsolosluğuna sorduklarını belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >