ABD'de bir gölün suyunda koronavirüse rastlandı

Superior gölü (Arşiv)
Superior gölü (Arşiv)

ABD'nin Minnesota eyaletindeki Superior gölü plajından alınan su örneklerinde koronavirüs tespit edildi. Araştırmacılar, ülkede ilk kez göl suyunda COVID-19'a neden olan virüsün bulunduğu düşündüklerini söyledi.

ABD'li bilim insanı Dr. Richard Melvin yaz ayları boyunca, "Plaj suyunda koronavirüse rastlanabilir mi?" sorusunun cevabını aradı.

Dr. Melvin, 11 Eylül'de aldığı örneklerde COVID-19'a neden olan koronavirüse rastladı.

Üç ay sonra ilk yaşandı

Dr. Richard Melvin üç aydır Superior gölü çevresindeki plajlardan su örneği topluyor

Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde hoca olan Dr. Melvin durumu gizemli bulduğunu söyledi çünkü 4 Temmuz'dan bu yana Superior gölü çevresindeki 8 farklı plajdan su örneği topluyor ve sonuçlar temiz çıkıyordu.

Dr. Melvin, ülkede ilk kez bir su örneğinde koronavirüs bulunduğuna inanıyor çünkü daha önce böyle bir araştırmanın izlerine rastlamadı.

Hasta kişiler suya bulaştırmış olabilir

Dr. Melvin liderliğinde çalışan araştırmacıların hipotezi ise şu: Koronavirüs taşıyan yüzücüler virüsü göl suyuna getiriyor.

  • Araştırmacılar, bir kişinin hiçbir belirti göstermeden bir ay boyunca virüsü taşıyabileceğini ifade ediyor.

Yüzen nüfusun azaldığı dönemde bulundu

Araştırmayı en ilginç kılan şey ise, plaj sezonunun kapandığı günlerde suda koronavirüse rastlamak.

  • Son gelişme sonrası daha fazla fon alan araştırmanın birkaç ay devam ederek örnek toplanmaya devam edileceği belirtiliyor.

8 farklı plajdan toplanan örnekler incelenmeye devam edilecek
8 farklı plajdan toplanan örnekler incelenmeye devam edilecek

'Koronavirüsün bulunduğu yerleri bilmek çok önemli'

Dr. Melvin yaptığı açıklamada, insanların sudan virüs kapabileceğine dair bilimsel kanıt bulunmadığını ifade etti. Ancak literatüre geçen bu yeni araştırmayla taze suda koronavirüs bulunabileceği artık biliniyor.

Gelecekte karşılaşılabilecek bulaş çeşitlerine hazırlıklı olabilmek için, koronavirüsün nerelerde bulunabileceğine bakmak oldukça anlam ifade ediyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >