ABD'de bir yargıç, 200 Iraklı mülteci için sınırdışı kararını durdurdu

ABD'de bir yargıç, 200 Iraklı mülteci için sınırdışı kararını durdurdu
ABD'de bir yargıç, 200 Iraklı mülteci için sınırdışı kararını durdurdu

ABD'de bir yargıç, 200 Iraklı mülteci için sınırdışı kararını durdurdu.

ABD'nin Michigan eyaletinde bir yargıç, geçen ay tutuklanan ancak sınırdışı edilirlerse eziyet göreceklerini iddia eden 200 Iraklı sığınmacı hakkındaki sınırdışı kararını durdurdu.

Bölge Yargıcı Mark Goldsmith, Iraklıların sınırdışı edilip edilmemeleri konusunda mahkemeler karar verene kadar, hükümetin bu kişilerin ülkede kalmasına izin vermeye mecbur olduğunu söyledi.

Yargıç kararında, Iraklıların bu aşamada "yasalar karşısındaki durumları belli olmadan ülkelerine geri gönderilmelerinin önemli boyutta ölüm, işkence ve ciddi eziyete uğramaları" ihtimali taşıdığını belirtti.

Genellikle Detroit bölgesinde tutuklanan 199 Iraklının çoğu Keldani Katolik ve Kürt olduklarını söylüyorlar. Bu kişiler, azınlık gruplarına dahil oldukları için Irak'ta saldırıya uğrayabileceklerini savunuyor.

Amerikan hükümeti ülke genelinde 1,400 Irak uyruklu kişiyi sınırdışı etmek istiyor. Hükümetin bu uygulaması Trump yönetiminin göçmenlerle ilgili uygulamaları sıkılaştırmak ve ülkeleri ABD'den çıkarılan vatandaşlarını geri almaya zorlamak amacını taşıyor.

Amerikalı muhaceret yetkilileri, tutuklu Iraklılar hakkında sınırdışı kararı bulunduğunu ve çoğunun cinayet, silah ve uyuşturucuyla ilgili suçlardan hükümlü olduğunu söylediler.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >