ABD'de COVID-19'lu çocuk hasta sayısı artıyor

ABD'de koronavirüslü çocuk hastalarda ciddi bir artış söz konusu
ABD'de koronavirüslü çocuk hastalarda ciddi bir artış söz konusu

ABD'de okulların açılmasından yalnızca birkaç hafta önce birçok eyalet ve şehirde COVID-19'a yakalanan 18 yaş altı çocuk hastalarda ciddi bir artış yaşandı.'Okulların açılması için' harekete geçen Trump yönetimini ülkenin dört bir yanından gelen 'çocuk hastalardaki artış' zor durumda bırakabilir.

ABD'de Trump yönetiminin, salgın nedeniyle kapatılmak zorunda kalınan okulları yeniden açmak istemesinin tartışmalara yol açtığı dönemde, ülkede bazı bölgelerde COVID-19'a yakalanan ve hastaneye kaldırılan 18 yaş altı çocuklarda büyük bir artış gözlendi.

Henüz okulların açılmamasına rağmen, olumsuz tabloda en çok dikkati çeken yer Florida. Eyalette 16 Temmuz'da 17 yaş ve altı hasta çocuk sayısı 23 bin 170'ti ve yalnızca 8 gün içerisinde koronavirüslü çocuk sayısı yüzde 34 yükselerek24 Temmuz'da31 bin 150'ye ulaştı.

  • Öte yandan hastaneye kaldırılan çocuk sayısı 8 günde 246'dan 303'e yükselerek yüzde 23 oranında bir artış gösterdi.

Aynı tarihler arasında bir çocuk yaşamını yitirdi ve COVID-19'dan hayatını kaybeden çocuk sayısı 4'ten 5'e yükselmiş oldu. Ölen çocuğun ve ailesinin altta yatan bir hastalığı olmadığı öğrenildi.

  • ABD Eğitim Bakanı Betsy DeVos yaptığı açıklamada, "çocukların salgının durdurucuları olduğu, COVID-19'a yakalanmadığını ve kendi aralarında bulaştırmadıklarını" iddia etmişti.
  • Güney Kore'de yapılan bir araştırmaya göre, 10-19 yaşlarındaki çocuklar da virüsü yetişkinler kadar bulaştırabiliyor.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) çocuklarda koronavirüsün bulaşıcılığına dair çalışmaların halen sürdüğünü söyledi
ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) çocuklarda koronavirüsün bulaşıcılığına dair çalışmaların halen sürdüğünü söyledi

Yapılan testlerde de artış var

Eyaletin Sağlık Departmanı yaptığı açıklamada, son 8 günde çocuklara yapılan test sayısının yüzde 1'lik bir artışla yüzde 13,4'ten, 14,4'e ulaştığını ifade etti.

Tennessee de risk altında

Tennessee eyaletine bağlı Memphis şehrindeki veriler de çocuklar da koronavirüse yakalanma oranının artığını gösteriyor. Bu eyalette de henüz okullar açılmadı ancak anne babaların Cuma'ya kadar bu kararı vermiş olması gerekiyor.

Memphis'e bağlı Shelby County'de son açıklanan verilere göre koronavirüs vakalarının yüzde 9'unu 1574 çocuk oluşturuyor. Bu oranın Nisan ayında yalnızca yüzde 3,9'du.

  • Shelby County, şehirde en fazla hasta çocuğa sahip bölge ancak arkasından gelen Davidson County de 1451 çocuk vakasıyla onu yakından takip ediyor.

Birçok çocuğun asemptomatik yani hastalığı belirtisiz geçirdiği ifade ediliyor. Ancak hastaneye kaldırılan ve tedavi altına alınan çocuklar da var. Çocuklar arasında vaka sayısının artmasıyla, hastaneye yatış oranı da artış gösteriyor.

Uzmanlar, ABD'de okulların açılmasıyla vaka sayılarının çok daha hızlı ve çarpıcı bir şekilde artacağından endişe ediyor.

Siyahi ve Latin çocuklar ABD'de beyaz çocuklara göre daha büyük risk altında

  • Özellikle sosyo-ekonomik statüsü düşük ailelerden gelen çocukların okulların açılmasıyla koronavirüse yakalanma riskinin çok daha fazla olduğu belirtiliyor. Bu çocuklar, genelde siyah ve Latin ailelerin çocukları oluyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >
KAYNAK / CNN