ABD’de ırkçılığı hortlatan tahmin: 2044’te beyazlar azınlık olacak

Arşiv
Arşiv

Analizlere göre 2040'lı yıllarda Hispanik olmayan beyazlar ABD'de bir azınlık olacak. Uzmanlara göre bu istatistik, ABD’de artan mülteci karşıtlığının, ırkçılığın artmasının en büyük sebebi. Selim Atalay bugünkü köşesinde ABD’de beyazları tedirginliğe sevk eden gelecekteki nüfus tahminin ülkedeki etkisini yazdı.

ABD Nüfus Dairesi, şu anda %60-70 oranla çoğunlukta olan beyazların nüfusunun 2044’te %50’nin altına ineceğini açıkladı. Selim Atalay bugünkü köşesinde 2044 yılına yönelik nüfus tahmininin ülkedeki oluşturduğu etkiyi yazdı.

ABD’de artan mülteci karşıtlığının, ırkçılığın, beyazların partisi olan Cumhuriyetçilerin oylarındaki artış beyazların başkan olan Trump’ın ABD’deki göçmen karşıtı politikasını ABD’deki Nüfus Dairesinin 2014 yılında yayınladığı tahmine dayandıran Atalay yazısında şunları kaydetti:

  • “ABD Nüfus Dairesi, 2014’te yayınladığı bir tahminle, 2044’te Beyazların %50’nin altına ineceğini ve çoğunluk tahtını terk edeceğini bildirdi. O zaman ABD’de herkes ‘azınlık’ olacak. Geri dönüp bakan uzmanlara göre bu istatistik, ABD’nin bugünkü perişan halinin esas nedeni. Rakamı ve tahmini gören Beyazlar, panikle ırkçılığa kaymış, mültecilerin yasaklanması, içerdeki renkli derililerin daha da baskılanmasını istemeye başlamış. Bu istatistiğin Beyazlarda yarattığı şokun ardından Trump’ın seçilmesi, şaşırtıcı değil.”

 Seçimlerde özellikle beyazların desteğiyle ABD'nin 45. başkanı seçilen Cumhuriyetçi Trump, rakibi Demokrat Clinton'dan 200 bin daha az oy almasına rağmen 270 seçici kurul üye sayısını geçerek başkan olmuştu.
Seçimlerde özellikle beyazların desteğiyle ABD'nin 45. başkanı seçilen Cumhuriyetçi Trump, rakibi Demokrat Clinton'dan 200 bin daha az oy almasına rağmen 270 seçici kurul üye sayısını geçerek başkan olmuştu.

“Renkler arası evliliklerden doğan melez çocukların ne sayılacağı, tartışmalı”

“ABD’de kimin beyaz, kimin renkli derili olduğu, nüfus sayımında kişi beyanına bağlı. Halen ‘Beyaz’ Latin Amerikalıların katkısıyla, ABD’de Beyaz oranı %70. Bunlar çıkınca, Beyazların oranı %60. Ama doğumlar her şekilde azalıyor.

ABD'deki beyazlar doğum oranları bu şekilde devam ederse yakında azınlık olacaklar.
ABD'deki beyazlar doğum oranları bu şekilde devam ederse yakında azınlık olacaklar.
  • Durumu yatıştırmaya çalışan nüfus uzmanları, kişisel beyanın net durumu yansıtmadığını söylüyor. Ayrıca, renkler arası evliliklerden doğan melez çocukların ne sayılacağı, tartışmalı. Beyazların panikle ayaklanmaması için bu çocuklar ‘Beyaz’ sayılıyor.

Ama her durumda ok yaydan çıktı. İsyan başladı. ABD Beyazları, çoğunluğu kaybetmeye başladıklarını biliyorlar. Beyazların azınlık olması demek, 200 yıllık ABD tarihinin ters-yüz edilmesi demek... Sosyologlara göre çoğunluk konumunu kaybeden kesim, kendisini tehdit altında görüp, radikalleşir. İşte Beyaz Amerika’nın başkanı Donald Trump’ın hikayesi ve misyonu da böyle açıklanabilir. Trump mültecilere, renkli derililere saldırıyor. Macron ve Merkel’i ise zenci oldukları için değil, ekonomik tehdit olarak gördüğü için hedef alıyor. Çekik Gözlüler hakkında başka samimi düşünceleri de vardır da henüz açıktan duyamadık.”

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >