ABD'de ırkçılık: Siyahi bir kişi polis tarafından boğularak öldürüldü

46 yaşındaki George Floyd, ABD polis şiddetinin ve ırkçılığın yeni kurbanı oldu
46 yaşındaki George Floyd, ABD polis şiddetinin ve ırkçılığın yeni kurbanı oldu

ABD yeni bir şiddet ve ırkçılık olayıyla gündeme geldi. Ülkenin Minnesota eyaletine bağlı Minneapolis kentinde polis, George Floyd isimli siyahi bir kişiyi gözaltına alırken ölümüne neden oldu. Menfur olayın görüntüleri bütün dünyada paylaşılmaya başladı. Olayın faili 4 polisin işine son verildi.

ABD'li vatandaşların çektiği ve sosyal medyada paylaşılan video kaydında, beyaz polisin yere yatırarak diziyle boynuna bastığı George Floyd, dakikalar boyunca defalarca "Lütfen, nefes alamıyorum, lütfen" şeklinde yalvardı. Bir süre sonra yerde hareketsiz kalan Floyd, daha sonra gelen acil sağlık ekipleri tarafından ambulansa alınarak hastaneye kaldırıldı ancak kısa süre sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

Minneapolis Belediye Başkanı Jacob Frey, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Floyd’un ölümüne karışan 4 polisin görevlerine son verildiğini duyurarak "Bu doğru bir karar" ifadesini kullandı.

Floyd'un ölümü protesto ediliyor

Minneapolis'teki yüzlerce kişi George Floyd'un beyaz 4 polis tarafından öldürülmesini protesto etmek için salı akşamı toplandı.

Floyd'un ölümüne tepki verilen vatandaşlar ve polis arasında çatışma yaşandı.

Gösterilerde "Tehdit değilim", "Nefes alamıyorum", "George Floyd için adalet" ve Floyd'un ölmeden önceki son sözlerinin yazdığı döviz ve pankartlar taşındı.

'Lütfen nefes alamıyorum. Boynumda bir diz var. Memur bey, nefes alamıyorum. Beni öldürecekler' yazan bir döviz, 26 Mayıs 2020, Minneapolis, ABD
'Lütfen nefes alamıyorum. Boynumda bir diz var. Memur bey, nefes alamıyorum. Beni öldürecekler' yazan bir döviz, 26 Mayıs 2020, Minneapolis, ABD

Polislerin 'yalan' ifadesi ortaya çıktı

Floyd'u öldüren polisler verdikleri ifadede "sahtecilik şüphesiyle" tutukladıkları Floyd'un "etki altında olduğunu", "mukavemet gösterdiğini" ve "tıbbi problem yaşadığını" iddia etti. Ancak vatandaşların çektiği videoda Floyd'un polise mukavemet etmediği, tıbbi bir sorunundan söz etmediği ve alkol veya başka bir madde etkisinde olmadığı görülüyor.

Siyahlara karşı şiddet bitmiyor

Bir iş yeri sahibinin "sahtecilik" şikayeti üzerine eşkal benzerliği şüphesiyle gözaltına alınmak istenen Floyd’a uygulanan şiddet, 2014 Temmuz’unda New York'un Staten Island bölgesinde yaşanan benzeri Eric Garner olayını hatırlattı.

ABD'li siyahi Eric Garner, 2014'te beyaz polisler tarafından boğazı sıkılarak öldürüldü
ABD'li siyahi Eric Garner, 2014'te beyaz polisler tarafından boğazı sıkılarak öldürüldü

Sokakta kaçak sigara sattığı gerekçesiyle, New York polisi (NYPD) tarafından boğazı sıkılarak gözaltına alınmaya çalışılan Garner, defalarca "Nefes alamıyorum" diye yalvarmış, fenalaşması üzerine ambulansla hastaneye kaldırılırken yolda hayatını kaybetmişti. Eric Garner'ın son sözü "Nefes alamıyorum" ifadesi, ülke genelinde siyahilere karşı polis şiddetine karşı başlayan protesto gösterilerinde en önemli sloganlardan biri haline gelmişti.

  • 2014'teki gösteriler, "Black Lives Matter" (Siyahi hayatlar önemlidir) hareketini doğurmuştu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >