ABD'de kurulan 'Türk Demokrasi Projesi'nin kara para ağı ortaya çıktı

Arşiv
Arşiv

ABD'nin başkenti Washington'da geçtiğimiz Haziran ayında Turkish Democracy Project (Türk Demokrasi Projesi) adlı bir dernek kuruldu. Derneğin kurucuları arasında Eski Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, eski Florida Valisi Jeb Bush, İtalya'nın eski Dışişleri Bakanı Sant'Agata gibi isimler bulunuyor. Derneğin internet sayfasında "Türk Demokrasi Projesi, Türkiye'nin son zamanlarda demokrasiden uzaklaşmasına ve otoriterliğe dönüşmesine yanıt olarak oluşturulmuş, kâr amacı gütmeyen, partizan olmayan, uluslararası bir politika örgütüdür" ifadeleri yer alıyor. Grupta alenen bağlantılı hiçbir Türk'ün olmaması ise dikkati çekiyor. Dernek, finansmanı hakkında da kamuoyuna bilgi sunmadı.

Türkiye'de demokrasiyi teşvik etme hedefiyle bu yaz başlatılan bir siyasi savunma grubu olan Türk Demokrasi Projesi, liderlik kurulunda Türk üye olmaması gibi şaşırtıcı bir özelliğe sahip. Projenin amacını ifade eden bir basın açıklamasında örgüt, “Türkiye'yi daha demokratik politikalar benimsemeye teşvik etmeye kararlı olduğunu” söyledi. Projeye alenen katılan iki Türk - eski Türk siyasetçi Aykan Erdemir ve akademisyen Süleyman Özeren - lansmandan kısa bir süre sonra web sitesinin danışma kurulu üyeleri listesinden çıkarıldı.

Kara para ağlarıyla ilişkisi dikkati çekiyor

Amerikan haber kuruluşu The Intercept, Türk Demokrasi Projesi ile ilgili analiz haber yayımladı. Haberde, Türkiye karşıtı derneğin kara para ağları ile olan ilişkisine yer verilmesi dikkati çekti.

Eli Clifton ve Murtaza Hussain imzalı haberde, Türk Demokrasi Projesi'nin, İran karşıtı United Against Nuclear Iran (UANI) ve Counter Extremism Project (CEP) yakın ilişkisine vurgu yapıldı.

Türk Demokrasi Projesi'nin başkanı Mark Wallace'ın aynı zamanda UANI'nin de CEO'su olduğunun altı çizildi.

Türk Demokrasi Projesi'nin yakın ilişkide olduğu bu kuruluşlar için şu ifadeler kullanıldı:

"Finansman kaynaklarından hiçbirini asla ifşa etmese de, bu kuruluşlar, vergi beyannamelerinin incelemesine göre 2009 ve 2019 yılları arasında 101 milyon doların üzerinde gelir getirerek, bugün faaliyette olan en büyük kara para ve ABD dış politika baskı araçlarından biri haline geldi."

Thomas Kaplan
Thomas Kaplan

Milyarder Thomas Kaplan ile bağları bulunuyor

Intelligence Online'da Türk Demokrasi Projesi'nin oluşturulmasıyla ilgili Temmuz 2021'de yayınlanan bir makale ise, Wallace'ın İran ile ilgili savunuculuk gruplarının fon sağlayıcısı ve sesli destekçisi olduğu bilinen milyarder yatırımcı Thomas Kaplan ile kapsamlı bağlarına dikkat çekti.

Dernekte kimler var?

Başkanlığını ABD'nin eski BM Büyükelçisi Mark D. Wallace üstlendi. Yönetimde ise şu isimler yer alıyor:

  • ABD'li eski senatör Joseph Lieberman, Eski İç Güvenlik Konseyi Bakanı Frances Townsend, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın İç Güvenlik Danışmanı John Bolton, Eski ABD Başkanı George W. Bush'un kardeşi eski Florida Valisi Jeb Bush, eski ABD Dışişleri Bakanlığı danışmanı David L. Phillips, CIA'in eski İran uzmanı Norman T. Roule, CIA eski Operasyon Direktör Yardımcısı Robert G. Richer, ABD'nin eski BM Daimi Temsilcisi eski Büyükelçi Alejandro D. Wolff, İtalya'nın eski ABD ve İsrail Büyükelçilisi Giulio Terzi di Sant'Agata, danışman ve analist Diliman Abdulkader, yönetici Madeleine Joelson.

Kaynak: The Intercept

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >