ABD'de otomobillere ek gümrük vergisi neyin habercisi?

Tırlar ile ABD'ye girmeye hazırlanan otomobiller.
Tırlar ile ABD'ye girmeye hazırlanan otomobiller.

ABD Ticaret Bakanlığı otomobillere ek gümrük vergisi hakkındaki raporunu Beyaz Saray'a gönderdiğini duyurdu. Raporun yüksek gümrük vergilerini beraberinde getirmesi beklenirken, bu rapor 90 gün içinde karar verecek olan Trump'ın 'ticaret savaşı'ndaki son hamlesi olarak yorumlandı.

ABD Ticaret Bakanlığı, otomobil ithalatı hakkında hazırladığı raporu dün Beyaz Saray'a gönderdi. Rapor ABD Başkanı Donald Trump'ın otomobil ve parça ithalatına yüksek gümrük vergileri getirmesine yol açabilir.

  • Bakanlık sözcüsü yaptığı açıklamada "Section 232" olarak bilinen ticaretin ulusal güvenliği tehdit edip etmediği hakkındaki soruşturma hakkındaki ayrıntıların paylaşılmayacağını söyledi.

ABD'nin en büyük otomobil firmalarından Ford'un satış ofisi.
ABD'nin en büyük otomobil firmalarından Ford'un satış ofisi.

90 gün süresi var

Trump rapordaki tavsiyeleri hayata geçirip geçirmeyeceğine 90 gün içinde karar verecek.

Otomobil sektörü yetkilileri rapor sonucunda montajı tümüyle tamamlanmış araçların yanı sıra elektrikli, kendini süren ve birbirleriyle iletişim kurabilen araçlar ile ilgili ürünlere ek gümrük vergisi getirileceğini tahmin ediyorlar.

Maliyet artacak

ABD otomotiv sektörü, araç ve parçalardan alınacak yüzde 25'e varan gümrük vergilerinin maliyetleri binlerce dolar artıracağı ve ABD'de yüz binlerce istihdam kaybına yol açabileceği uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Trump, Ford CEO'su Mark Fields ve Fiat Chrysler CEO'su Sergio Marchionne ile görüşmüştü.
ABD Başkanı Trump, Ford CEO'su Mark Fields ve Fiat Chrysler CEO'su Sergio Marchionne ile görüşmüştü.

"Otomobil sektörü zaten zor durumda"

ABD'li otomobil sanayi tedarikçilerini temsil eden Motor ve Ekipman Üreticileri Birliği, otomobil sanayinin zor durumda olduğu bir dönemde gümrük vergilerinin yatırımların azalmasına yol açacağını belirtti.

Otomobil sanayi zaten satışların azalması, Trump'ın ithal çelik ve alüminyuma yönelik gümrük vergileri ve Çin'den ithal otomobil parçalarına yönelik gümrük vergilerinden dolayı zor durumda.

Birlik, "Bu gümrük vergileri devreye alınırsa, yeni otomotiv teknolojilerinin geliştirme ve uygulanmasını ülke dışına kaydırabilir, Amerika'nın geride kalmasına yol açabilir. Yerel otomobil sanayindeki tek bir şirket bu soruşturmayı talep etmedi" dedi.

Donald Trump, ABD'de üretim yapan otomobil sektörünün CEO'larıyla görüşmüştü.
Donald Trump, ABD'de üretim yapan otomobil sektörünün CEO'larıyla görüşmüştü.

Trump istemişti

  • ABD Ticaret Bakanlığı soruşturmaya Mayıs 2018'de Trump'ın talebi üzerine başladı.

Beyaz Saray yetkilileri, yeni gümrük vergisi tehditlerinin Japonya ve AB'den taviz almanın bir yolu olduğunu belirtmişti. Trump iki tarafla müzakereler sorunsuz ilerlediği sürece gümrük vergilerini devreye almayacağını da geçen yıl ifade etmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >