ABD'de sinegoga silahlı saldırı: 1 kişi yaşamını yitirdi

Sınır devriyesi muhafızları olay yerine geldi.
Sınır devriyesi muhafızları olay yerine geldi.

ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Poway kentinde silahlı bir kişi Yahudilerin Hamursuz Bayramı'nın son gününde bir sinagoga girerek ateş açtı. Saldırıda bir kişi yaşamını yitirirken, 3 kişi yaralandı. Son 10 yılda gerçekleşen ibadethanelere yönelik saldırılarından bazılarını derledik.

ABD'nin Kaliforniya eyaletine bağlı Poway kentinde silahlı bir saldırganın bir sinagoga girerek ateş açması sonucu 1 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi yaralandı.

Saldırı, San Diego ilçesine bağlı Poway’deki olay yerel saatle sabah 11.23 sıralarında yaşandı.

Poway Belediye Başkanı Steve Vaus, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada saldırıda bir kişinin öldüğünü, üç kişinin de yaralandığını söyledi. Belediye Başkanı Vaus olayı “nefret suçu” diye açıkladı, ama ayrıntı vermedi.

Eyalet Şerifi William Dore, basın mensuplarına yaptığı açıklamada saldırı zanlısının "San Diegolu yetişkin bir beyaz" olduğunu söyledi; ancak kimlik vermedi. Bununla birlikte şerif, saldırganın olay anında AR- tipi taarruz silahı kullandığını kaydetti.

Dünya genelinde son yıllarda ibadethanelere saldırılar artış gösteriyor.Son 10 yılda gerçekleşen ibadethanelere yönelik saldırılarından bazılarını derledik:

20 Mart 2015- Cami saldırısı

                                    Terör örgütü DAEŞ'in Yemen’in başkenti Sana’da iki camide düzenlediği bombalı intihar eylemleri sonucunda ibadet edenler arasında 137 kişi hayatını kaybetti.
20 Mart 2015- Cami saldırısı Terör örgütü DAEŞ'in Yemen’in başkenti Sana’da iki camide düzenlediği bombalı intihar eylemleri sonucunda ibadet edenler arasında 137 kişi hayatını kaybetti.
17 Haziran 2015- Kilise saldırısı 

                                    ABD'de bir kilisede rahip ve sekiz siyah Amerikalı dua ettikleri sırada öldürüldü. Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan 21 yaşındaki saldırgan Dylann Roof, saldırıyı kurbanlarla birlikte dua ettikten sonra düzenledi. Roof Amerika'da idam cezasına çarptırıldı.
17 Haziran 2015- Kilise saldırısı ABD'de bir kilisede rahip ve sekiz siyah Amerikalı dua ettikleri sırada öldürüldü. Beyaz ırkın üstünlüğünü savunan 21 yaşındaki saldırgan Dylann Roof, saldırıyı kurbanlarla birlikte dua ettikten sonra düzenledi. Roof Amerika'da idam cezasına çarptırıldı.
 11 Aralık 2016- Mısır'da kiliseye saldırı

                                    Terör örgütü DAEŞ Mısır'ın başkenti Kahire'de antik Kıpti Ortodoks Kilisesi yanındaki bir Hıristiyan mabetinde bombalı intihar eylemi düzenledi. Mabette ibadet eden 25 kişi hayatını kaybetti.
11 Aralık 2016- Mısır'da kiliseye saldırı Terör örgütü DAEŞ Mısır'ın başkenti Kahire'de antik Kıpti Ortodoks Kilisesi yanındaki bir Hıristiyan mabetinde bombalı intihar eylemi düzenledi. Mabette ibadet eden 25 kişi hayatını kaybetti.
24 Kasım 2017- Camiye saldırı

                                    Mısır'da yaklaşık 30 kişiden oluşan bir grup saldırgan Sina'nın kuzeyindeki bir camide silahlı ve bombalı saldırı düzenledi. Mısır'ın tarihindeki en ölümcül terör saldırısı olarak kabul edilen olayda aralarında çocukların da olduğu 311 kişi yaşamını yitirdi.
24 Kasım 2017- Camiye saldırı Mısır'da yaklaşık 30 kişiden oluşan bir grup saldırgan Sina'nın kuzeyindeki bir camide silahlı ve bombalı saldırı düzenledi. Mısır'ın tarihindeki en ölümcül terör saldırısı olarak kabul edilen olayda aralarında çocukların da olduğu 311 kişi yaşamını yitirdi.
27 Ocak 2019-Filipinler katedraline saldırı

                                    Filipinler'in güneyinde bir Katolik katedralinde ayin yapıldığı sırada iki bombalı intihar saldırısı düzenlendi. 23 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 100 kişi yaralandı.
27 Ocak 2019-Filipinler katedraline saldırı Filipinler'in güneyinde bir Katolik katedralinde ayin yapıldığı sırada iki bombalı intihar saldırısı düzenlendi. 23 kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 100 kişi yaralandı.
 27 Ekim 2018- Sinagog saldırısı

                                    ABD'nin Pennsylvania eyaletinde, Pittsbugh kentindeki Hayat Ağacı Cemaati (Tree of Life Congregation) sinagogunda silahlı bir kişinin saldırısı sonucu 11 kişi öldü, altı kişi yaralandı.
27 Ekim 2018- Sinagog saldırısı ABD'nin Pennsylvania eyaletinde, Pittsbugh kentindeki Hayat Ağacı Cemaati (Tree of Life Congregation) sinagogunda silahlı bir kişinin saldırısı sonucu 11 kişi öldü, altı kişi yaralandı.
1 Ağustos 2017- Afganistan cami saldırısı 

                                    Afganistan'ın batısındaki Herat'ın en büyük Şii camisindeki bombalı intihar saldırısı en az 90 kişi yaşamını yitirdi. Saldırgan önce camide akşam namazını kılanlara silahla ateş açtı, daha sonra da üzerindeki bombayı patlattı.
1 Ağustos 2017- Afganistan cami saldırısı Afganistan'ın batısındaki Herat'ın en büyük Şii camisindeki bombalı intihar saldırısı en az 90 kişi yaşamını yitirdi. Saldırgan önce camide akşam namazını kılanlara silahla ateş açtı, daha sonra da üzerindeki bombayı patlattı.
21 Nisan 2019- Sri Lanka saldırıları

                                    Sri Lanka'da kilise, tren garı ve otelleri hedef alan intihar saldırılarında 310 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.Terör saldırısını DAEŞ üstlendi. Sri Lanka istihbarat servisleri DAEŞ ile bağlantılı 130 şüphelinin ülkeye geldiğini düşünüyor; bu teröristlerin 70'i kaçak oldukları gerekçesiyle arıyordu.
21 Nisan 2019- Sri Lanka saldırıları Sri Lanka'da kilise, tren garı ve otelleri hedef alan intihar saldırılarında 310 kişi hayatını kaybetti, yüzlerce kişi yaralandı.Terör saldırısını DAEŞ üstlendi. Sri Lanka istihbarat servisleri DAEŞ ile bağlantılı 130 şüphelinin ülkeye geldiğini düşünüyor; bu teröristlerin 70'i kaçak oldukları gerekçesiyle arıyordu.
15 Mart 2019- Yeni Zelanda'da 2 camiye saldırı

                                    Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye cuma namazı sırasında gerçekleşen terör saldırısında 50 kişi şehit olurken 48 kişi de yaralanmıştı. Terör saldırısı Yeni Zelanda tarihindeki en büyük kitlesel katliam oldu.
15 Mart 2019- Yeni Zelanda'da 2 camiye saldırı Yeni Zelanda'nın Christchurch kentindeki iki camiye cuma namazı sırasında gerçekleşen terör saldırısında 50 kişi şehit olurken 48 kişi de yaralanmıştı. Terör saldırısı Yeni Zelanda tarihindeki en büyük kitlesel katliam oldu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >