ABD'de soruşturma tamamlandı: 67 can alan uçak kazasında suçlular belli oldu

ABD’nin başkenti Washington’da ocak ayında 67 kişinin yaşamını yitirdiği yolcu uçağı–askeri helikopter çarpışmasına ilişkin resmi değerlendirme açıklandı. Hükümet avukatları, hava trafik kontrolörü ile ordu helikopter pilotunun hatalarının kazada etkili olduğunu kabul etti.
ABD’nin başkenti Washington yakınlarında meydana gelen ve 67 kişinin hayatını kaybettiği uçak kazasına ilişkin yeni ayrıntılar ortaya çıktı. Kazaya dair açılan davaya verilen resmi yanıtta, hava trafik kontrolörü ile askeri helikopter pilotunun hatalarının olayda belirleyici rol oynadığı ifade edildi.
Hava trafik kontrolörüne kısmi sorumluluk
Hükümet avukatlarının mahkemeye sunduğu değerlendirmede, hava trafik kontrolörünün görsel ayrım prosedürlerini ihlal ettiği belirtildi. Bu ihlal nedeniyle federal makamların kazada kısmen sorumlu olduğu kabul edildi. Açıklamada, kontrol sürecindeki eksikliklerin çarpışma riskini artırdığına dikkat çekildi.
Askeri helikopter pilotu da hatalı bulundu
Aynı yanıtta, ordu helikopter pilotunun yolcu uçağını zamanında fark edememesi ve çarpışmadan kaçınamamasının da kazaya katkı sunduğu kaydedildi. Bu nedenle pilotun eylemlerinden doğan sorumluluğun da devlete ait olduğu vurgulandı.
67 can kaybıyla sonuçlanan çarpışma
ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), 29 Ocak’ta Ronald Reagan Havalimanı yakınlarında American Airlines’a ait bir yolcu uçağı ile Black Hawk tipi askeri helikopterin havada çarpıştığını açıklamıştı. Potomac Nehri’ne düşen hava araçlarında bulunan 60 yolcu, 4 mürettebat ve 3 askeri personelin tamamının yaşamını yitirdiği duyurulmuştu.
Yetkililer, hayatını kaybedenlerden 55’inin kimliğinin tespit edildiğini bildirmişti.
