ABD’de teknoloji düşmanı bir garip topluluk: Amişler

Renkli kıyafetler giymeyen, hiçbir elektronik eşya kullanmayan, bu topluluk ABD’de yaşıyor.

İnsanlar aya yıllar önce çıkmışken, Marsa çıkmaya ise birazcık kalmışken; yapay zekada çığır açmış, internetsiz yaşayamaz olmuşken yani kısacası milyarlarca insan teknolojinin içinde yaşarken bir topluluk var ki bu gelişmelerin hepsini reddederek yaşıyor. Teknoloji karşıtı bu insan topluluğunun ismi: Amişler.

ABD'nin Pensilvanya ve çevresindeki eyaletlerde yaşıyorlar.

                                    
                                    
                                    Amişler Pensilvanya ve çevresinde yaygın olan bir Hristiyan mezhebidir. 18. Ve 19. Yüzyılda Almanya Fransa ve İsviçre'den gelen göçmenler tarafından kurulmuştur.
ABD'nin Pensilvanya ve çevresindeki eyaletlerde yaşıyorlar. Amişler Pensilvanya ve çevresinde yaygın olan bir Hristiyan mezhebidir. 18. Ve 19. Yüzyılda Almanya Fransa ve İsviçre'den gelen göçmenler tarafından kurulmuştur.
Basit yaşama inanırlar

                                    
                                    
                                    Amişler basit ve teknolojiden uzak bir yaşama inanırlar. Bundan dolayı insanların yaşayışlarını kolaylaştıran modern hayatın araçlarını kullanmaktan sakınırlar. Her köyde sadece 1 tane ev telefonu bulunur, bulaşıklarını ve çamaşırlarını evde yıkarlar. Televizyon izlemez, bilgisayar kullanmazlar.
Basit yaşama inanırlar Amişler basit ve teknolojiden uzak bir yaşama inanırlar. Bundan dolayı insanların yaşayışlarını kolaylaştıran modern hayatın araçlarını kullanmaktan sakınırlar. Her köyde sadece 1 tane ev telefonu bulunur, bulaşıklarını ve çamaşırlarını evde yıkarlar. Televizyon izlemez, bilgisayar kullanmazlar.
Araba ve traktör kullanmazlar

                                    
                                    
                                    Amişler araba ve traktör kullanmazlar. Bunların yerine ortaçağdan kalma kara sabanla tarım yaparlar. Ulaşım aracı olarak da atları ve faytonları kullanırlar.
Araba ve traktör kullanmazlar Amişler araba ve traktör kullanmazlar. Bunların yerine ortaçağdan kalma kara sabanla tarım yaparlar. Ulaşım aracı olarak da atları ve faytonları kullanırlar.
Askere gitmezler

                                    
                                    
                                    Amişler askere gitmeyi reddederler. Polislere başvurmazlar. Kendi aralarındaki sorunu köylerde bulunan ihtiyarlar aracılığıyla çözerler. Polislere çok nadir sorunlar intikal ettirilir.
Askere gitmezler Amişler askere gitmeyi reddederler. Polislere başvurmazlar. Kendi aralarındaki sorunu köylerde bulunan ihtiyarlar aracılığıyla çözerler. Polislere çok nadir sorunlar intikal ettirilir.
Çocuklara evde eğitim

                                    
                                    
                                    Amişler çocuklarını 8. Sınıfa kadar devlet okulunda okuttuktan sonra eğitimlerinin devamına evde devam ederler. İngilizceden ziyade Almanca'nın bir lehçesini kullanırlar. İngilizceyi ilkokulda öğrenirler.
Çocuklara evde eğitim Amişler çocuklarını 8. Sınıfa kadar devlet okulunda okuttuktan sonra eğitimlerinin devamına evde devam ederler. İngilizceden ziyade Almanca'nın bir lehçesini kullanırlar. İngilizceyi ilkokulda öğrenirler.
Evliliğe büyük önem verirler

                                    Bir Amiş sadece başka bir Amişle evlenebilir. Farklı bir mezhepten veya inançtan hiç kimseyle evlenemezler. Bundan dolayı kendi kültürlerini ve benliklerini hiç kaybetmezler.
Evliliğe büyük önem verirler Bir Amiş sadece başka bir Amişle evlenebilir. Farklı bir mezhepten veya inançtan hiç kimseyle evlenemezler. Bundan dolayı kendi kültürlerini ve benliklerini hiç kaybetmezler.
Kuralları katıdır

                                    
                                    
                                    Amişlerde aforoz sistemi bulunur. Amiş ihtiyarları kurallara uymayanları aforoz ederek topluluklarından atar. Topluluktan atılanlar o topraklara bir daha geri dönemezler. Amişlerin nüfusunun 230 bin civarında, 2030 yılında 500 bin olacağı öngörülüyor.
Kuralları katıdır Amişlerde aforoz sistemi bulunur. Amiş ihtiyarları kurallara uymayanları aforoz ederek topluluklarından atar. Topluluktan atılanlar o topraklara bir daha geri dönemezler. Amişlerin nüfusunun 230 bin civarında, 2030 yılında 500 bin olacağı öngörülüyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >