ABD'de Washington ve New York'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Arşiv
Arşiv

ABD'de George Floyd'un polis şiddetiyle öldürülmesi nedeniyle düzenlenen protestoların yoğunlaşması üzerine ABD'nin başkenti Washington DC'de ve New York'ta sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser ve New York Valisi Andrew Cuomo, George Floyd'un polis şiddetiyle öldürülmesi nedeniyle kentte son iki gündür düzenlenen protestolara ve şiddet olaylarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

"Protesto hakkı var ama yakıp yıkmamalılar"

Özellikle dün gece düzenlenen protestolarda birçok iş yerinin yağmalandığını ve bazı yerlerin ateşe verildiğini anımsatan Washington DC Belediye Başkanı Muriel Bowser, "Anayasanını birinci ek maddesi gereği protestocuların gösteri düzenleme hakkı var ama bunu yaparken şehrimizi yakıp yıkmamalı" ifadesini kullandı.

Protestocular şehrin birçok yerini ateşe verdi
Protestocular şehrin birçok yerini ateşe verdi
  • Bowser, güvenlik güçlerinin kent genelinde asayişi sağlamaya çalıştığını vurgulayarak, "Bu akşam 19.00'dan itibaren geçerli olmak üzere Washington DC'de iki günlük sokağa çıkma yasağı ilan ediyoruz" dedi.

Ön seçimi engellemeyecek

Sokağa çıkma yasağının kapsamı ve detayları, yayımlanan kararnameyle belirlendi.

Buna göre, 21.00-06.00 saatlerinde geçerli olacak yasaktan belirli alanlarda çalışanlar ile basın mensupları etkilenmeyecek.

Bu arada, 3 Kasım'daki başkanlık seçimleri için yarın Washington DC'de ön seçim düzenlenecek.

Kararnamede sokağa çıkma yasağının ön seçimleri etkilemeyeceği, sandıkların sabah 08.00'de açılacağı kaydedildi.

Polis sert müdahalelerde bulunuyor
Polis sert müdahalelerde bulunuyor

New York'ta da sokağa çıkma yasağı ilan edildi

New York Valisi Andrew Cuomo, siyahi George Floyd’un ölümü ile ilgili protestoların artması üzerine New York şehir merkezinde sokağa çıkma yasağı kararı aldıklarını açıkladı.

  • WAMC isimli radyo kanalının canlı yayınında bu gece yerel saat ile 23.00'te sokağa çıkma yasağının başlayacağını duyuran Vali Cuomo, ''New York Belediye Başkanıyla (Bill de Blasio) konuştum. Bu gece Belediye Başkanı ve ben şehir çapında sokağa çıkma yasağı uyguluyoruz. New York'ta faydalı olabileceğini düşündüğümüz bir sokağa çıkma yasağı olacak.'' ifadesini kullandı.

New York şehrindeki polis gücünü de artıracaklarını belirten Vali, 4 bin olan görevli polis sayısını da 8 bine çıkarma kararı aldıklarını belirtti.

"Şiddet haklı davalarını bastırıyor"

Cuomo, sokağa çıkma yasağının pazartesi 23.00 ile salı 05.00 arasında uygulanacağını ancak uygulamanın salı gecesi devam edip etmeyeceği hakkında henüz karar vermediklerini söyledi.

"Protestocuların ve mesajlarının arkasında duruyorum, fakat maalesef dikkat dağıtmak ve bu olayı itibarsızlaştırmak isteyen insanlar var." ifadesini kullanan Cuomo, şiddet ve yağmanın protestocuların haklı davasını baltaladığını belirtti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >