ABD'den 'etnik temizlik' çağrısı yapan İsrailli Bakan'a vize

İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich
İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich

İsrail'in aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich, Filistin beldesi Huvvara'nın yeryüzünden silinmesi gerektiğini söylemişti. ABD'nin 'etnik temizlik' çağrısı yapan İsrailli Bakan'a vize vermesine tepki gösteren Amerikalı Yahudiler, radikal sağcı bakan için "Burada yeri yok" dedi.

Independent'ın haberine göre; ABD'nin Filistin düşmanı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotriç'e vize vermesi tepki topladı. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan perşembe günü yapılan açıklamada, Smotriç'e diplomatik vize verilmesinin kararlaştırıldığı duyuruldu.

Açıklamada, İsrail yönetiminin ABD'nin yakın müttefiki olduğu ve bu yönetimden bir yetkiliye vize verilmemesinin 'epey sıradışı olacağı' ifade edildi.

Öte yandan Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada hiçbir ABD'li yetkilinin Smotriç'le görüşmeyeceği ve konferansa katılmayacağı bildirildi.

Smotriç, 12-14 Mart'ta Washington DC'de düzenlenecek yatırımcılar toplantısına katılmak için ülkeye gidecek.

Ne olmuştu?

Batı Şeria'nın kuzeyindeki Huvvara beldesinde 26 Şubat'ta iki Yahudi yerleşimci silahlı saldırıda öldürülmüştü. Aynı günün akşamında yüzlerce Yahudi yerleşimci, İsrail ordusunun gözetiminde Huvvara beldesine giderek Filistinlilerin evlerini ve arabalarını kundaklamıştı. Saldırılarda bir Filistinli yaşamını yitirmişti.

Radikal sağcı Dini Siyonizm Partisi'nin lideri Smotriç ise geçen hafta yaptığı açıklamada bu olaylara ilişkin "Huvvara beldesinin yeryüzünden silinmesi gerektiğini düşünüyorum. Bence bunu İsrail devleti yapmalı. Bu, Tanrı esirgesin, vatandaşın eliyle yapılmamalı" demişti.

Bunun üzerine İsrail basınında çıkan haberlerde, ABD'li yetkililerin Smotriç'le görüşmek istemediği iddia edilmişti.

ABD'de aralarında kapsamlı Yahudi örgütlerinin eski liderlerinin de yer aldığı 120 kişi, bir açık mektup imzalayarak Smotriç'e platform verilmemesi çağrısı yapmıştı.

Smotriç'in 1970'lerde İsrail'de ırkçı Kach partisini kuran ve 1990'da New York'ta suikasta uğrayan radikal sağcı Meir Kahane'ye benzetildiği duyuruda, şu ifadelere yer verilmişti:

Meir Kahane, 1984'te Meclis'e ilk kez seçildiğinde neredeyse tüm Amerikan Yahudi örgütleri ona, şiddet yanlısı söylemlerine ve ırkçı ideolojisine sırtlarını dönmüştü. Şimdi aynı şeyi Bezalel Smotriç için de yapmamızın zamanı geldi. Amerikan Yahudi örgütleri net olmalıdır: Smotriç'in burada yeri yok.

Bakan daha sonra geri adım atarak, "Kelimeleri yanlış seçtim. Duygu yoğunluğu sırasında yapılmış açıklamalardı" ifadelerini kullanmıştı.

  • Smotriç, İsrail'de Savunmadan Sorumlu Devlet Bakanı olarak da görev yapıyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 24 Şubat'ta yaptığı açıklamada Smotriç'in Batı Şeria'daki kanunsuz yerleşimlerle ilgili yetkilerinin artırıldığını da duyurmuştu.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >