ABD'den Ukrayna'ya gönderilecek F-16'lar için kötü haber

ABD, Ukrayna'ya gönderilecek F16'lar konusunda temkinli
ABD, Ukrayna'ya gönderilecek F16'lar konusunda temkinli

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Ukrayna'ya F-16 sevk edilmesiyle ilgili eğitim sürecine dikkati çekerek, konuyla ilgili ilerleme kararı yarın alınsa bile F-16'ların Rusya-Ukrayna savaşı kapsamında operasyonel hale gelmesinin aylar alabileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, CNN televizyonuna konuştu.

Blinken, Rusya-Ukrayna savaşıyla ilgili Moskova'nın daha önce elde etmeye çalıştığı hedefler bakımından savaşı "çoktan kaybettiğini" savundu.

Blinken, "Hedef, Ukrayna'yı haritadan silmek, bağımsızlığını, egemenliğini yok etmek, Rusya'nın bünyesine katmaktı. Bu uzun zaman önce başarısız oldu." şeklinde konuştu.

Ukrayna'nın, Rusya tarafından ilk zamanlarda işgal edilen topraklarının yüzde 50'sini geri aldığını belirten Blinken, Ukrayna'nın karşı operasyonunun hala erken dönemleri olduğunu ve bu sürecin zorlu geçeceği, savaşın birkaç ay daha sürebileceği tahmininde bulundu.

Blinken, Ukrayna'ya F-16'ların gönderilmesiyle ilgili, meselenin sadece ekipman değil, eğitim ve bu malzemeleri kullanma kabiliyeti olduğunu ifade etti.

Bu sürecin de zaman aldığına işaret eden Blinken, F-16'larla ilgili ilerleme konusunda yarın karar verilse dahi Ukraynalı pilotların uçakları savaşta kullanmalarının aylar alacağını vurguladı.

Blinken, Ukraynalıların F-16'ları alacaklarına inandığını ancak F-16'ları aldıklarında uygun şekilde eğitilmiş, uçakların kontrolünü yapabilecek ve akıllıca kullanabilecek durumda olduklarından emin olmak gerektiğini söyledi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >