AB'den Gazze mesajı: Şu aşamada ateşkes çağrısı yapmayacağız

AB, Gazze için ateşkes çağrısı yapılmayacağını duyurdu.
AB, Gazze için ateşkes çağrısı yapılmayacağını duyurdu.

Avrupa Birliği tarafından yapılan açıklamada, "İsrail-Filistin çatışmasında şu aşamada ateşkes çağrısı yapılmayacağı" bildirildi. AB, yardımların Gazze'ye ulaştırılabilmesini sağlayacak şekilde çatışmalara ara verilmesi yönünde de henüz herhangi bir çağrıda bulunmadı.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu sözcülerinden Peter Stano, düzenlenen basın toplantısında, Gazze'deki durumla ilgili konuşurken, "Şu aşamada AB'den bir ateşkes çağrısı yoktur." dedi.

Gerekçe olarak 'Hamas'ın saldırıları sürdürüyor olması' gösterildi

Bunun nedeninin Hamas'ın İsrail'e yönelik saldırılarının devam etmesi olduğunu belirten Stano, Hamas'ın saldırıları sürdürmesinin yanı sıra 200'den fazla rehineyi elinde tuttuğunu söyledi.

Stano, "Hamas'ın İsrail'e saldırısı devam etmektedir. Bu durumda, AB'nin şu andaki pozisyonu şudur; biz İsrail'in yanındayız ve İsrail'in terör saldırılarına karşı kendini savunma hakkı vardır. Bunun da uluslararası insancıl hukuk çerçevesinde yapılması gerektiğini vurguluyoruz." ifadesini kullandı.

AB'den bugüne dek hiçbir çağrı gelmedi

AB, ateşkes çağrısı yapmamasının yanı sıra insani yardımların Gazze'ye ulaştırılabilmesini sağlayacak şekilde çatışmalara ara verilmesi yönünde de henüz herhangi bir çağrıda bulunmadı.

Pazartesi günü düzenlenen AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda, çatışmalara "insani ara" verilmesi konusu görüşülmüş ancak bu yönde bir çağrı çıkmamıştı.

İnsani ara çağrısı konusunda bazı AB ülkelerinin çekinceleri bulunduğu bildirilmişti. Toplantının ardından bu konuda bir oylama yapılmadığı, sadece görüşmelerle yetinildiği açıklanmıştı. İnsani ara çağrısıyla ilgili detaylı görüşmelerin, 26-27 Ekim'deki AB Liderler Zirvesi'ne kaldığı belirtilmişti.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >