ABD'li dağcı Mersin'e ne için geldi?

ABD'li dağcı tahliye edildikten sonra objektiflere gülümserken görünüyor
ABD'li dağcı tahliye edildikten sonra objektiflere gülümserken görünüyor

Mersin'in Anamur ilçesinde, 2 Eylül'de indiği Morca Mağarası'nda rahatsızlanan ve 10 gün süren çalışma sonucu mağaradan çıkarılan ABD'li dağcı Mark Dickey, hastanedeki tedavisinin tamamlanmasının ardından taburcu edildi.

Keşif yapmak için Mersin'deki Morca Mağarası'na gelen Mark isimli ABD'li, 1200 metre derinlikte mide kanaması geçirince mahsur kaldı.

Yeni bir geçit bulmak ve mağaranın haritasını çıkarmak için düzenlenen keşif gezisine liderlik ediyordu.

Plan şöyleydi; mağaraya ulaşmak için önce 2 bin rakımdaki Taşeli Platosuna çıkılacak ardından bin metreden daha derine, mağaraya inilecekti.

Arkadaşları yardım istedi

Morca'nın keşfedilen uzunluğunun 4 bin derinliğinin ise 1200 metre olduğu biliniyor. Hastalandığı yer ile telefon hattının arasında 500 metrelik biz mesafe vardı ve bu da yaklaşık 10 saatlik bir yürüyüş anlamına geliyordu. Arkadaşları harekete geçerek yardım talep ettiler.

Dağcıyı mağaranın girişinde basın mensupları karşıladı
Dağcıyı mağaranın girişinde basın mensupları karşıladı

192 kişilik ekip çalıştı

AFAD, AKUT ve UMKE ile yurt dışından gelen 192 kişilik ekip, 2 bin rakımda bulunan mağara girişine kamp kurdu. Amaç, dağcının sağ salim buradan kurtarılmasıydı.

2 Eylül'de mağarada rahatsızlanan dağcı, 10 gün süren kurtarma operasyonunun ardından mağaradan çıkarıldı.

Türk ekip tarafından kurtarılan Mark, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından helikopter ile hastaneye kaldırıldı.


Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >