ABD'li ünlü profesörden Kuzey Akım iddiası: ABD ve Polonya yok etmek istedi

Geçtiğimiz günlerde Kuzey Akım'da patlamalar meydana gelmişti
Geçtiğimiz günlerde Kuzey Akım'da patlamalar meydana gelmişti

ABD'nin önde gelen yüksek eğitim kurumlarından Columbia Üniversitesi'nden ekonomi profesörü Jeffrey Sachs, Rusya'dan Avrupa'ya doğal gaz taşıyan Kuzey Akım boru hatlarında meydana gelen sızıntılarla ilgili ses getirecek bir iddiada bulundu. Sachs, "Kuzey Akım'ın yok edilmesinin arkasında ABD'nin, belki de ABD ve Polonya'nın olduğunu düşünüyorum" dedi.

Bloomberg canlı yayınında Kuzey Akım'daki sızıntılarla ilgili konuşan Columbia Üniversitesi'nden ekonomi profesörü Jeffrey Sachs, "Kuzey Akım'ın yok edilmesinin arkasında ABD'nin, belki de ABD ve Polonya'nın olduğunu düşünüyorum" dedi.

Sunucu araya girip, "Jeff bu noktada durmalısın. Bu güçlü bir ifade. Elinde bunun arkasında ABD'nin olduğuna dair ne kanıt var?" diye sorduğunda Sachs, "İlk olarak normalde Gdansk'ta olan ABD helikopterlerinin bu bölgede daireler çizdiğine dair radar kayıtları var. Ayrıca BM'nin 'Biz Kuzey Akım'ı bitireceğiz tehdidi de vardı" ifadelerini kullandı.

"Bizim gazetecilerimiz bile söylüyor"

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın sızıntılarla ilgili konuşmasında "Bu aynı zamanda büyük bir fırsat" dediğine dikkat çeken Sachs, "Bu, eğer önemli bir uluslararası altyapıya yapılan korsanlık konusunda endişeliyseniz bunu ifade etmenin garip bir yolu" diye konuştu.

Sachs, "Biliyorum, bunlar bizim söylemlerimize aykırı. Bunları Batı televizyonlarında söyleyemiyorsunuz. Ama dünyanın çeşitli yerlerinde konuştuğum insanlar bunun arkasında ABD'nin olduğunu düşünüyor. Hatta bizim gazetelerimizden muhabirler bile kapalı kapılar ardında bunu söylüyor" diye konuştu.

Ne olmuştu?

  • Geçen hafta Danimarka ve İsveç açıklarında Rusya'ya ait Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarında meydana gelen sızıntılar doğalgaz krizine neden olmuştu. Sızıntılar, sabotaj iddialarına da sebep olmuştu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >