ABD'nin Fırat'ın doğusuna yerleştirdiği terör örgütü: YPG

Amerikalı askerler teröristlerin eğitimine bizzat katılıyor.
Amerikalı askerler teröristlerin eğitimine bizzat katılıyor.

Suriye'deki iç savaş ABD'nin terör örgütlerine verdiği destekler nedeniyle çözümsüz bir hal alıyor. Türkiye'nin sınırında bulunan Kuzey Suriye topraklarını işgal eden terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG, ABD'de tarafından silahlandırılan terör örgütlerinin başında geliyor.

Suriye iç savaşının başlaması ile birlikte Suriye küresel güçlerin adeta bir rekabet alanına çevrildi. Özellikle ABD Suriye'nin enerji kaynaklarından faydalanmak ve bölgede kendisine ait bir güç oluşturmak için PKK'nın Suriye kolu YPG'yi kullanıyor.

Gönderdiği silah ve teçhizatlar ile Suriye'de bir terör devleti kurdurmayı hedefleyen ABD'nin bu planı Türkiye tarafından büyük tepki görüyor.

Türkiye terör örgütlerine yönelik olarak düzenlediği *Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı operasyonları ile sınır güvenliğini korurken aynı zamanda da YPG/PKK'nın ve ABD'nin terör devleti projesine darbe vurdu.

* Rakamlar ile Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı bölgesi

Bölgenin toplam nüfusu: 4.000.000 (İzmir ili kadar)

Bölgede etkisiz hale getirilen toplam terörist sayısı: 7.500

Fırat Kalkanı km2 alanı: 10214 (Kars kadar)

ABD'li yetkililer itiraf etmişti

ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Daniel Coats
ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Daniel Coats

ABD'nin terör örgütü PYD/PKK'ya verdiği destek Türk-Amerikan ilişkilerindekitansiyonu artırmaya devam ederken, YPG'nin PKK'nın Suriye kolu olduğuna ilişkin son dönemde Amerikan cephesinde ortaya çıkan "itiraflar" dikkati çekiyor.

  • ABD Ulusal İstihbarat Direktörü (DNI) Daniel Coats, ülkedeki çatı istihbarat örgütünün başı olarak ABD'nin terör ve tehdit algılamalarına ilişkin bir sunum yapmıştı.
  • Coats'un Kongreye sunduğu "ABD İstihbarat Topluluğunun Dünya Genelinde Tehditler Değerlendirmesi" başlıklı resmi raporun Suriye bölümünde YPG, açıkça "PKK'nın Suriye'deki milis gücü" olarak tanımlandı.
  • ABD Özel Kuvvetler Komutanı Orgeneral Raymond Thomas da, PKK'nın Suriye uzantısı YPG/PYD'nin adını kendilerinin tavsiyesiyle "Suriye Demokratik Güçleri" (SDG) olarak değiştirdiğini itiraf etmişti.
  • Thomas, "Onlar kendilerine resmi olarak YPG diyorlardı ki Türkler, bunun PKK ile aynı olduğunu söylüyor ve 'Benim terörist bir düşmanımla muhatap oluyorsunuz, bunu müttefik olarak nasıl yapabilirsiniz' diyordu. Biz de bunun üzerine onlara isimlerini değiştirmeleri gerektiğini söyledik. Mesela YPG dışında kendinizi nasıl adlandırırsınız? Bir gün sonra adlarının 'Suriye Demokratik Güçleri' olduğunu ilan ettiler. Adlarının ortasına 'demokratik' ifadesini koymalarının zekice bir hamle olduğunu düşündüm. Bu, onlara bir miktar itibar sağladı." açıklamasını yapmıştı.

ABD terör örgütü için 18 üss kurdu

ABD'nin Kobani'de kurduğu hava üssü
ABD'nin Kobani'de kurduğu hava üssü

Ekim 2015'te başlayan üs kurma faaliyetleri çerçevesinde Haseke'de 2 hava üssü inşa eden ABD, Rakka ve Münbiç'te de toplam 8 operasyonel askeri nokta oluşturmuştu.

ABD, Temmuz 2017'den bu yana toplam 5 yeni üs ve operasyonel nokta daha kurdu.

Bunlardan 2'si Münbiç'te, Fırat Kalkanı unsurlarına yakın bölgede inşa edildi.

Rakka'nın kuzeyindeki Tel Ebyad ilçe merkezinin güneybatısında 2 askeri nokta kurdu.

ABD, Irak sınırında yer alan enerji zengini Deyrizor ilinin YPG/PKK işgalindeki kısmında da bir üs inşası tamamlandı. Deyrizor'un güneydoğusundaki Saban petrol ve gaz sahasının güneyinde, Yeşilköy olarak anılan ve villa tipi yapılardan oluşan yerleşimin kuzeybatısındaki arazide üs kuruldu.

  • Fırat Nehri'ne yaklaşık 10 kilometre mesafedeki alan, Saban petrol ve gaz sahası ile Tanak rafinerisini ve Ömer petrol sahasının ana havzasının kuzeyine açılan yolun birleşme noktasını kontrol ediyor.
ABD tırları mühimmat götürürken görüntülenmişti.
ABD tırları mühimmat götürürken görüntülenmişti.

Öte yandan ABD, Rakka'nın kuzeyinde terör örgütü YPG/PKK işgalindeki Aynularab'ın (Kobani) güneyinde havaalanı olarak kullanmaya başladığı Sırrin üssünü genişletiyor. ABD, bu kapsamda Sırrin’deki buğday silolarına hava savunma ve sinyal istihbarat için radar ve çeşitli elektronik sistemler kurdu.

  • Kaynaklar, Washington yönetiminin böylece Fırat Nehri'nin doğusundaki varlığını güçlendirdiğini ifade ediyor.

Kamışlı'ya 2 simetrik nokta

ABD, Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kamışlı ilçesinin 3 kilometre doğusu ve batısında birer askeri nokta inşa ediyor.

Yerel kaynaklar, ABD'nin son bir ayda başlattığı 2 askeri nokta çalışmasının, bölgede kalıcı olma planının parçası olarak değerlendiriyor.

Kamışlı'nın batısında yapımı süren nokta, Himo beldesinde, doğusundaki nokta ise Cemaye bölgesinde olacak.

Ülkenin petrol ve doğal gaz sahaları civarına da üs

Suriye haritası
Suriye haritası

Kaynaklar, Deyrizor'da yapılan üssün hem ülkenin en büyük petrol sahası Ömer'e hem de DEAŞ'ın kentteki son kalesi Heccin'e yakın bir lokasyonda olduğuna işaret ediyor.

  • DEAŞ Karşıtı Uluslararası Koalisyon Sözcüsü Albay Sean Ryan, önceki gün Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Suriye'nin kuzeydoğusunda, Fırat Nehri'nin ortasından başlayarak, Suriye-Irak sınırı boyunca devam eden DEAŞ varlığını bitirmek için operasyona başladıklarını bildirmişti.

Yaklaşık bir aydır süren üs çalışmaları kapsamında kargo uçaklarının inişi için pistler olacak. Böylece bölgeye takviyeler, kara yerine havadan gönderilebilecek.

Kaynaklar, üssün yüksek güvenlik tedbirleriyle inşa edildiğini, 4 yanının keskin nişancılar ve zırhlı araçlarla korunduğunu belirtiyor.

18 noktaya ulaşacak

ABD'li askerler YPG'li teröristler ile beraber devriye atıyor.
ABD'li askerler YPG'li teröristler ile beraber devriye atıyor.

Süren inşaat faaliyetlerinin tamamlanmasıyla, ABD'nin bölgedeki askeri varlığı 18 noktaya yayılmış olacak.

Yerel kaynaklar, hızlanan askeri nokta ve üs inşalarının, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un İran bölgede tehdit oluşturmaya devam ettiği müddetçe Amerikan askerlerinin Suriye'de kalacağı yönündeki açıklamasının ardından başladığına dikkati çekiyor.

ABD, söz konusu noktalarda bulundurduğu özel birlikler ve ekipmanla YPG/PKK'ya DEAŞ karşıtı operasyonlarında destek verirken Özgür Suriye Ordusu güçlerine karşı da onlara koruma sağlıyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >