ABD’nin ‘İran Devrim muhafızları’ kararının Türkiye’ye etkisi nasıl olur?

ABD Başkanı Donald Trump
ABD Başkanı Donald Trump

ABD Başkanı Trump, yaptığı açıklamada İran Devrim Muhafızları'nı terör örgütü olarak tanıdığını söyledi. Trump, ''İran kuvvetleri aktif bir şekilde terörizmi finanse ediyor'' diyerek bunun bedelini ödeyeceklerini de sözlerine ekledi. 'ABD’nin bu kararının Türkiye’ye etkisi ne yönde olur?' sorusunu cevaplandırdık.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin İran Devrim Muhafızları'nı (DMO) terör örgütü olarak tanıdığını söyledi. Bu kararın hızla alınması için devreye evanjelik neo-con'ların örgütü olan Foundation for the Development of Democracis’in (FDD) girdiği belirtiliyor. Washington ilk kez, bir başka ülkenin ordusunu "terör örgütü" ilan etmiş oldu.

İran’dan misilleme gecikmedi

İran'ın resmi haber ajansı IRNA, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif'in de, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'ye mektup göndererek, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı'nın (CENTCOM) "terör örgütü" ilan edilmesini tavsiye ettiğini bildirdi. Zarif'in bu çağrısının hemen ardından, İran devlet televizyonu ülkenin en üst düzey güvenlik konseyi olan İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi, CENTCOM'u terör örgütü ilan ettiğini duyurdu.

Karşılıklı alınan bu kararların iki ülke arasında savaş ilan edilmiş olmasına benzer bir durum ortaya çıkardığı belirtiliyor.

Türkiye’ye etkisi ne olur?

ABD, Devrim Muhafızlarını terörist ilan ettiğinden bununla iş yapan herkese ve her ülkeye de yaptırımlar uygulayabilecek. İşin ucu buradan da Türkiye’ye dokunabilecek.

  • İran’ın Devrim Muhafızları askeri güç olmanın yanı sıra aynı zamanda ülkenin önemli bir ekonomik gücünü de oluşturuyor. Yapılan hesaplamalara göre İran ekonomisinin yüzde 20’sini Devrim Muhafızları'nın kurduğu şirketler kontrol ediyor. Onların kontrolü altında olan enerji sektörü gibi önemli bölümler de var.

ABD’nin koymuş olduğu sert ambargonun dışında kalmış olan Türkiye, İran'la iş yapmayı sürdürüyor; ancak İran Devrim Muhafızları terörist ilan edilir ve yeni yaptırım tehditleri resmileşirse, İran ile iş yaparken Devrim Muhafızları'nın şirketleri ile iş yapıldığı taktirde Türkiye’ye de yaptırım gelmesi ihtimali doğacağı Washington’daki Türkiye karşıtı birimlerin bunu seve seve yapmaya girişecekleri öne sürülüyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >