ABD'nin Süleymani'yi öldürmesinin ardından: 3.Dünya Savaşı'nın fitili ateşlendi mi?

Arşiv
Arşiv

ABD Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla İran Devrim Muhafızları'na bağlı Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani ABD hava saldırısında öldürüldü. Ortadoğu ve tüm dünyanın gündemine oturan bu olayın ardından 3.Dünya Savaşı'nın fitili ateşlendi mi? sorusu yankılanmaya başladı. Zamanda şöyle bir yolculuk yapmak isterseniz birinci ve ikinci dünya savaşlarının başlama sebeplerine GZT ile birlikte gidebilirsiniz.

Irak'taki Bağdat Havalimanı'nda İranlı General Kasım Süleymani ve beraberinde 7 kişi hava saldırısı sonucunda öldürüldü. Pentagon talimatın ABD Başkanı Trump tarafından verildiğini duyurdu. Ardından ABD'li senatörler, Başkan Donald Trump’ı "ABD'yi savaşa sürüklemekle" suçladı. Öte yandan ABD Dışişleri Bakanlığı vatandaşlarına Irak'ı terk edin çağrısı yaptı.

Kasım Süleymani
Kasım Süleymani

Twitter'ın gündemi 3.Dünya Savaşı

Kasım Süleymani'nin öldürülmesi ile dünyanın gündemi 3.Dünya Savaşı oldu. Twitter'da World War 3 ve Dünya Savaşı hastaghleri ile tweet üstüne tweet atıldı.

Twitter TT listesi
Twitter TT listesi

An itibarıyla Trend topic listesindeki World War 3 hastagh ile 1,76 Milyon tweet atıldı.Bu rakam hızla artış gösterirken Dünya Savaşı hastagh ile atılan tweet sayısı 6 binin üzerine ulaştı.

Birinci Dünya Savaşı nasıl başladı?

On dokuzuncu yüzyılın sonlarında Avrupa'da oluşan bloklaşmalar ve her geçen gün artan silahlanma yarışı devletler arası gerilimi yükseltmiştir. Üçlü İttifak ve Üçlü İtilaf devletleri savaş için hazırlıklarını artırmaya başlamışlardır. 28 Haziran 1914 tarihinde Avusturya - Macaristan İmparatorluğu veliahdı ve eşi Saraybosna ziyaretleri sırasında Sırp milliyetçileri tarafından öldürülmüştür. Bu olaydan bir ay sonra Avusturya - Macaristan İmparatorluğu Sırbistan'a savaş ilan etmiştir. Takip eden dönemde İtilaf ve İttifak gruplarına üye olan devletlerin birbirlerine savaş ilan etmeleriyle Birinci Dünya Savaşı başlamıştır.

İkinci dünya savaşı nasıl başladı?

2. Dünya Savaşı, 1939-45 arasında hemen hemen dünyanın her yanını kapsayan uluslararası savaş. 2. Dünya Savaşı, 1 Ekim 1939'da Almanya'nın Polonya'yı işgal etmesiyle başladı. I. Dünya Savaşının çözümsüz bıraktığı anlaşmazlıklarla belirlenen yirmi yıllık gergin bir dönemin ardından patlak veren savaşta Almanya, İtalya, ve Japonya’nın oluşturduğu Mihver devletleriyle Fransa, İngiltere, ABD, SSCB ve daha sınırlı bir konumla Çin’in oluşturduğu Müttefik devletler karşı karşıya geldi. Yükselen Nazi tehdidine karşı genel bir mücadele niteliğini kazanan savaşın sonunda Dünya güç dengesi yeniden biçimlendi. Savaş sonunda SSCB ve bazı Doğu Avrupa Ülkeleri yeni topraklar kazanırken Japon ve İtalya İmparatorlukları yıkıldı.

Türkiye İkinci Dünya Savaşı'na resmi olarak katılmadı

Türkiye II. Dünya Savaşı’na katılmadı. Ama savaş boyunca izlediği yansızlık siyasetinde zaman zaman büyük güçlüklerle karşılaştı. Türkiye 1939’da savaş olasılığının iyice artması üzerine toprak bütünlüğünü korumaya yönelik ittifak anlaşmaları sağlamak amacıyla bazı girişimlerde bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >