ABD’nin Türkiye'ye yönelik F-16 kararı ne anlama geliyor?

Arşiv
Arşiv

ABD Dışişleri Bakanlığı, F-16 filosunu desteklemek için Türkiye’ye yönelik 259 milyon dolar değerindeki F-16 modernizasyon paketi satışını onayladı. Peki bu karar ne anlama geliyor?

Reuters’ın haberine göre Kongre’deki ilgili komitelerin gayriresmi onayının ardından Bakanlık gün içinde resmi tebligatta bulundu. Bu paketin Kongre’den geçmesi durumunda F-16 modernizasyon paketi, Kongre’nin yıllar sonra Türkiye için onay verdiği en büyük askeri malzeme satışının önünü açacak.

"Dar kapsamlı bir paket"

Reuters’a konuşan kaynaklar, 259 milyon dolar değerindeki paketin kapsamının dar olduğunu söyledi. Yani bu paket, Türkiye’nin Ekim 2021’de ABD’den talep ettiği 20 milyar dolar değerindeki F-16 savaş uçağı ve modernizasyon kitini içermiyor. Türkiye’nin ABD’den talep ettiği F-16’ların durumu, Kongre’deki bazı isimlerin bu satışa karşı olduğu gerekçesiyle belirsizliğini koruyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü Reuters’a yaptığı açıklamada Türkiye’nin değerli bir NATO müttefiki olduğunu belirterek, Biden yönetiminin Türkiye’nin filosunu modernize etme çabalarını desteklediğini de sözlerine ekledi. Sözcü, “Türkiye’nin NATO ile uyumlu işlerliğinin devam etmesi kritik önemde bir öncelik olmayı sürdürmektedir” diye konuştu.

Reuters’a konuşan başka bir ABD’li kaynak, Türkiye’nin Finlandiya’nın NATO’ya üyeliğini onaylaması ve Yunanistan ile gerilimin azalması nedeniyle Biden yönetiminin Kongre üyelerinden bu paketi de onaylamalarını istediğini söyledi.

Şimdi ne olacak?

Anadolu Ajansı’nın (AA) ilgili haberinde ABD Kongresi’nin Bakanlık kararını onaylaması için 15 iş günü süresi olduğunu yazdı. Haberde şu ifadeler yer aldı:

“ABD Kongresi’nin Bakanlığın kararına, NATO üyelerine verilen satış onayları için 15 iş günü, NATO üyesi olmayan ülkelere 30 iş günü içinde itiraz etme hakkı bulunuyor. Dışişleri Bakanlığı, teamül olarak satış planlarını Kongreye gayriresmi şekilde iletiyor ve aldığı geri dönüş üzerine resmi tebligatı yapıyor.”

Anlaşmanın ana yüklenicisi Lockheed Martin olacak.

20 milyar dolarlık paket ne zaman onaylanacak?

  • Türk-Amerikan ilişkilerine odaklanan uzmanlar, bu pakete verilen onayın diğer büyük paket için yeşil ışık anlamına gelmediğini söylüyor. “Türkiye’ye F-16 satma” diyen Kongre üyelerinin Türkiye’den başka konularda güvenceler istediği kaydediliyor. Bunlar arasında Yunanistan ile ilişkilerin rayına oturtulması, Suriye’nin kuzeyinden çekilme ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından Batı’nın Moskova’ya uyguladığı yaptırımlara katılma gibi şartlar yer alıyor.
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >