ABD'nin vurduğu Yemenli Husiler kimdir?

Arşiv
Arşiv

Kızıldeniz'deki faaliyetlerinden ötürü ABD ve İngiltere'nin hava saldırısı düzenlediği Husiler kimdir, Husiler nasıl kuruldu, amaçları ne? İşte detaylar...

İran destekli Husiler, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına karşılık ticari gemilere yönelik eylemlerinin ardından çok sayıda gemicilik şirketi Kızıldeniz'deki seferlerini durdurma kararı almıştı.

Pentagon, 6 Aralık 2023'te Yemen'deki Husi güçlerinin Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırılarına karşı uluslararası 'Deniz Görev Gücü' kurulması için görüşmeler yaptıklarını bildirmiş, 18 Aralık'ta da 'Refah Muhafızı Operasyonu' adında çok uluslu misyon oluşturulduğunu duyurmuştu.

Son olarak ABD ve İngiliz savaş uçakları Yemen'de birkaç kentte bazı noktalara yönelik hava saldırısı düzenledi.

Peki, dünya gündeminde ABD ve İngiltere'nin odağına yerleşmiş olan Husiler kimdir?

Husiler kimdir?

Yemen'in kuzeyindeki Sada'da mukim Husi ailesi, 1990'ların sonunda Şii mezhebinin Zeydi kolu için bir canlanma hareketi başlattı.

Zeydiler, Şii mezhebi içerisinde Sünniliğe en yakın grup olarak biliniyor.

Yemen hükümeti ile sık sık sorun yaşayan ve silahlı bir güç haline gelen Husiler, ulusal ordu ile zaman zaman gerilla savaşına girdi, Suudi Arabistan'la sınır çatışmaları yaşadı.

İran destekli Şii savaşçılardan oluşan grup ideolojilerini İsrail ve ABD karşıtlığı üzerine kurmuştur. Gazze Şeridi'ndeki Hamas ile Lübnan'daki Hizbullah'ı destekleyen Husiler, kendilerini İran liderliğindeki 'direniş ekseninin' bir parçası olarak görüyorlar.

Bir zamanlar kötü organize olmuş bir isyancılar grubu olan Husiler, son yıllarda cephaneliklerini güçlendirdiler ve artık seyir ve balistik füzeler ile uzun menzilli insansız hava araçlarına sahipler. Analistler bu genişlemeyi, kendi nüfuzunu genişletmek için Orta Doğu'da savaşçılara destek veren İran'a bağlıyor.

Husiler nasıl kuruldu?

Husiler, Yemen'de Şii Zeydi mezhebine mensup bir grup olup, resmi olarak 'Ensarullah' olarak bilinirler. Grup, ismini kurucusu Hüseyin Bedreddin el-Husi'den almıştır.

1990'ların sonlarında kurulan bu hareket, Yemen'in kuzey kesimindeki Saada ilinde ortaya çıktı. Husiler, Yemen hükümetine karşı uzun süreli bir isyan başlattı ve 2014'ten itibaren ülkenin büyük bölümlerini ele geçirdiler, başkent Sana'yı kontrol altına aldılar.

Husilerin amaçları ne?

İran destekli grup, Yemen'de siyasi ve ekonomik reformlar talep ediyor ve Suudi Arabistan'ın liderliğindeki koalisyon güçleriyle süregelen çatışmalar içinde yer alıyordu.

7 Ekim'de başlayan İsrail Filistin çatışmasında İsrail'in Gazze Şeridi'nde sivillere yaptığı saldırılara karşılık ticari gemilere yönelik eylemler başlattı.

Husiler Kasım ayından bu yana Kızıldeniz ve Aden Körfezi'nde İsrail limanlarına doğru gittiğini ya da bu limanlardan ayrıldığını iddia ettikleri gemilere insansız hava araçları ve füzelerle 27 saldırı düzenledi.

Yemen'in geniş kesimlerini kontrol eden Husiler, İsrail'in Gazze'deki saldırılarına tepki olarak Hamas ile dayanışma için "İsrail'e yardım götüren gemileri hedef aldıklarını" söylüyor.

Yemen’deki kriz nasıl ortaya çıktı?

Gazze Şeridi'nde yaşanan soykırıma tepki olarak uzun süredir Kızıldeniz'deki ticari gemilere saldırılar düzenleyen Husiler son olarak İsrail'e giden bir ABD gemisine müdahale etti.

İsrail'e destek olduğu gerekçesiyle Kızıldeniz'de ABD'ye ait bir gemiyi balistik füze ve insansız hava araçları (İHA) ile hedef aldı.

Yaşanan olay üzerine ABD ve Japonya tarafından
BM Güvenlik Konseyi'ne Husilerin Kızıldeniz'de gösterdiği silahlı faaliyetlerinin acilen sonlandırılması istenilen karar tasarısı sunuldu ve kabul edildi.

Bölgede ABD öncülüğündeki koalisyon, gemilere yönelik tehditleri bir süredir denizde savuşturuyordu, ancak ilk kez 12 Ocak'ta sabaha karşı Yemen'deki Husi hedefleri de vurulmaya başlandı.

ABD ve İngiltere savaş uçakları Husiler'e havadan ve denizden saldırı başlattı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >