ABD'nin Yemen'e karşı kurduğu koalisyon hakkında ne biliyoruz?

Josep Borrell
Josep Borrell

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kızıldeniz'de ABD öncülüğündeki 'ticari gemilerin güvenliğini sağlama' misyonunu desteklediklerini açıkladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Kızıldeniz'de ABD öncülüğündeki 'ticari gemilerin güvenliğini sağlama' misyonunu desteklediklerini belirtti. Borrell, X üzerinden yaptığı açıklamada, AB Siyaset ve Güvenlik Komitesi (PSC) üye devletlerin, ABD'nin Kızıldeniz'deki misyonuna katkıda bulunmayı kabul ettiğini aktardı.

Husilerin Kızıldeniz'deki eylemlerinin 'tehdit' olduğunu belirten Borrell, bölgede konuşlandırılacak ek donanmayla bilgi paylaşımlarının yoğunlaştırılacağını kaydetti.

Ne olmuştu?

Yemen'deki Husilerin lideri Abdulmelik el-Husi, 14 Kasım'daki televizyon konuşmasında, Kızıldeniz'de İsrail gemilerini hedef alabilecekleri tehdidinde bulunmuştu.

Husilerin askeri sözcüsü Yahya Seri ise 19 Kasım'da X sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına tepki olarak İsrail bandıralı her türlü gemiyi hedef alacaklarını duyurmuştu.

Ardından Husiler, Babu'l Mendep Boğazı'nda 'Unity Explorer' ve 'Number Nine' adlı iki İsrail gemisine insansız hava aracı (İHA) ve füze saldırısı düzenlemişti.

Yeni misyon

ABD, Kızıldeniz’de ticaret gemilerine yönelik artan Husi saldırılarının ardından koruma gerekçesiyle bir misyon kurdu.

Misyonda ABD'nin yanı sıra İngiltere, Bahreyn, Kanada, İtalya, Fransa, Hollanda, Norveç ve Seyşeller gibi ülkelerin yer alacağı duyurulmuştu. İspanya, misyonda yer almayacağını açıklarken, Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit de basına yaptığı açıklamada, ordunun, herhangi bir askeri misyonda yer alması için parlamentonun onayına ihtiyaç duyduğunu hatırlatmıştı.

Avustralya, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sona erene kadar Kızıldeniz'den geçen gemileri engelleyeceğini açıklayan Yemen'deki İran destekli Husilere karşı oluşturulan ABD öncülüğündeki misyonu desteklemek üzere 11 askeri personel yollayacağını ancak savaş gemisi veya uçak göndermeyeceğini açıkladı.

İtalya'nın, Kızıldeniz'de gemilere yönelik saldırılara karşı ABD liderliğinde oluşturulan çok uluslu güvenliği sağlama misyonuna bir fırkateyn ile katılacağı, Japonya'nın katılmayı planlamadığı bildirildi.

Kızıldeniz’de ticari gemilerin güvenliğini sağlamak için kurulan çok uluslu koalisyona, Yunanistan da fırkateyn gönderecek.

İran harekete geçti

ABD'nin Kızıldeniz'de koalisyon kurmasının ardından İran, 55 bin kişilik deniz milisleri oluşturdu.

Devrim Muhafızları Ordusu Deniz Kuvvetleri Komutanı Tuğamiral Ali Rıza Tengsiri, milis güçlere ait teknelerin 107 milimetrelik roketlerle donatıldığı bilgisini verdi.

Uzman görüşü

Uluslararası Kriz Grubu (Crisis Group) Orta Doğu ve Kuzey Afrika Program Direktörü Joost Hiltermann, Arap ülkelerinin Yemen'deki İran destekli Husilerle çatışmaya girmek istemediklerini belirtti.

Kızıldeniz askeri bir kriz alanına dönüşecek mi?






Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >