'ABD'nin yoğurt kralı' Hamdi Ulukaya, mültecileri unutmadı

Hamdi Ulukaya, 2017 yılında,  mülteci krizi konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı TIME 100 listesine seçildi.
Hamdi Ulukaya, 2017 yılında, mülteci krizi konusunda yaptığı çalışmalardan dolayı TIME 100 listesine seçildi.

Amerika'da sayılı gıda üreticileri arasında yer alan Hamdi Ulukaya, yeni fabrikasında mültecilere de iş vereceğini açıkladı. Mülteciler için çözümler arayan Ulukaya, 2015 yılında servetinin bir kısmını bu konuyla ilgili çalışmalara ayırmıştı.

ABD'de kurduğu yoğurt fabrikasıyla tanınan ve sayılı gıda üreticilerinin arasında yerini alan Hamdi Ulukaya son yıllarda gittikçe artan mülteci kriziyle ilgili bir adım attı. Ulukaya yeni açtığı fabrikasında mültecilere iş vereceğini belirtti.

'Bu konuda ne yaptın?'

ABD'de 'yoğurt kralı' olarak anılan ve sayılı zenginlerin arasında bulunan Hamdi Ulukaya, mültecilerle ilgili bir adım atarak onlara iş vereceğini belirtti. Yeni fabrikasının açılışında konuşan Ulukaya, ''Firmaların bu işin içinde olması iyi bir şey. Çünkü insanlar bundan beş yıl sonra, 'Bu konuda ne yaptın?' diye soracaklar'' dedi.

Hamdi Ulukaya ve ailesi
Hamdi Ulukaya ve ailesi

Mülteciler için çözüm arıyor

Hamdi Ulukaya, 2015 yılında 'The Giving Pledge'i' (Bağış Taahhütü) imzalayarak servetinin büyük bir kısmını küresel mülteci krizine çözüm bulmak için ayırmıştı.

Ulukaya bu kapsamda mültecilere daha iyi bir yaşam sunmak amacıyla Tent Foundation'ı (Çadır Vakfı) kurarak aralarında Airbnb, Google, İkea, LinkedIn, UPS ve MasterCard’ın da bulunduğu 80 şirketi bir araya getirip mülteci krizine son vermeyi amaçladı.

Ulukaya, 2017 yılında, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak amacıyla 'Hamdi Ulukaya Girişimi'ni' kurdu
Ulukaya, 2017 yılında, Türkiye’deki girişimcilik ekosistemine katkı sağlamak amacıyla 'Hamdi Ulukaya Girişimi'ni' kurdu

Hamdi Ulukaya kimdir?

Hamdi Ulukaya Erzincan’ın İliç ilçesinde dünyaya geldi. İngilizce öğrenmek için Amerika’ya gittikten sonra, New York'un kuzeyinde kapatılmış olan bir yoğurt fabrikasını satın aldı.

Beş yıldan kısa bir süre içerisinde yıllık satışlarını 1 milyar doların üzerine çıkaran Ulukaya Chobani’yi ABD’nin en hızlı büyüyen markası yaptı. Fast Company tarafından açıklanan '2017 Dünyanın En Yenilikçi Şirketleri' listesinde Chobani, hem 'Gıda' hem de 'Sosyal Fayda' kategorilerinde ilk sırada yer aldı. Chobani aynı zamanda Fortune tarafından tüm sektörleri kapsayan 'Dünyayı Değiştiren Şirketler' listesinde bulunuyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >