ABD’yle yaşanan vize krizinde akılda kalanlar

arşiv
arşiv

Tarihler 8 Ekim’i gösterdiğinde ABD, Türkiye'deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetlerini askıya aldığını açıklamış, bu skandal karara Türkiye’den jet hızıyla misilleme gelmişti. İlerleyen süreçte Türkiye Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri ilişkilerinde gerilime neden olan vize kriziyle ilgili karşılıklı yumuşatma adımları atılırken, ekim ayında sadece 7 bin 419 Türk vatandaşı ABD vizesi alabildi. İşte Türkiye ve ABD arasında büyük gerilime yol açan vize krizinden akılda kalanlar…

8 Ekim 2017 tarihinde ABD Büyükelçiliği’nin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır” denilmiş, Bu skandal karara Türkiye’den jet hızıyla misilleme gelmişti.

ABD’deki Türk Diplomatik Misyonu tarafından yapılan açıklamada,

“Son zamanlarda yaşanan olaylar, Türk Hükümeti’ni, ABD Hükümeti’nin Türk misyonlarının tesislerinin ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, ABD’deki Büyükelçiliğimize ve Başkonsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır." ifadeleri kullanılmıştı.

ABD’nin skandal vize kararının ABD İstanbul Konsolosluk Görevlisi Metin Topuz’un FETÖ suçlamasıyla tutuklanmasından sonra gelmesi kamuoyunun sert tepkisine yol açmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri ilişkilerinde gerilime neden olan vize kriziyle ilgili ilerleyen süreçte karşılıklı yumuşatma adımları atılırken, 6 Kasım'da yapılan açıklamada, öğrenciler ile sağlık ve insani nedenlerle aciliyeti olan seyahatler öncelikli olmak üzere Ankara ve İstanbul'da tüm göçmen olmayan vize hizmetlerinin sınırlı ölçüde yeniden açıldığını duyuruldu.

Türkiye Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ilişkilerinde gerilime neden olan vize kriziyle ilgili karşılıklı yumuşatma adımları atıldı.
Türkiye Cumhuriyeti ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ilişkilerinde gerilime neden olan vize kriziyle ilgili karşılıklı yumuşatma adımları atıldı.

20 Kasım 2017 tarihinde ABD Ankara Büyükelçiliği sitesinden yayınlanan açıklamada ise 'ABD vatandaşları; direkt olarak Türkiye'ye yaptıkları seyahatlerde eğer üçüncü bir ülkede oturma izinleri yoksa (örneğin Almanya,Yunanistan) 'kapıda vize' veya 'havaalanı vizesi' alamayacaktır. Düzenleme, Türk Dışişleri Bakanlığı'nın da bilgisi doğrultusunda gerçekleştirilmiştir. Halihazırda vizesi olan ABD vatandaşları ise bu uygulamadan muaf tutulacaktır' denildi.

Bu açıklamayla birlikte ABD vatandaşlarının kapıdan vize veya e-vize yöntemiyle Türkiye'ye girişte vize alabilme ihtimali ortadan kalktı.

Amerikan vatandaşları, Türkiye’ye doğrudan yaptıkları seyahatlerde, üçüncü bir ülkede oturma izinleri yoksa ‘kapıda vize‘ veya ‘havaalanı vizesi’ alamayacak.
Amerikan vatandaşları, Türkiye’ye doğrudan yaptıkları seyahatlerde, üçüncü bir ülkede oturma izinleri yoksa ‘kapıda vize‘ veya ‘havaalanı vizesi’ alamayacak.

Eylül ayında 7 bin 419 Türk vatandaşı ABD vizesi almıştı. ABD ile vize krizinin başladığı ekim ayında bu rakam 2 bin 558 kişiye düştü.

İstanbul'dan 1584, Ankara'dan ise 467 Türk vatandaşı ABD vizesi aldı. 507 Türk vatandaşı ise başka ülkelerdeki ABD konsolosluklarından vize temin etti.

Vize kararının askıya alınması, Ekim ayında en çok B1/B2 kategorisi olarak adlandırılan iş ve turizm seyahatlerini etkiledi. İş, turizm, tedavi için alınan vizelerde eylül ayına nazaran büyük büyük düşüş yaşandı.

Ekim ayı rakamlarına göre alınan ABD vizelerinin çeşitleri ise şu şekilde:

Diplomatik ve Resmi Vizeler:53

İş, Turizm, Tıbbi Tedavi: 2 bin 40

ABD'den Transit Geçiş ve Mürettebat Vizesi: 118

Tüccar Yatırımcı Vizesi: 31

Akademik Eğitim veya Dil Öğrencisi:94

Geçici İşçi, Çalışma veya Staj Vizesi: 125

Değişim Programı: 94

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >