Açık Lise sınavlarında toplu kopya: Grup kurup soruları birlikte çözüyorlar

Arşiv
Arşiv

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından 2022-2023 eğitim öğretim yılı birinci dönem Açık Öğretim Lisesi sınavları çevrimiçi ortamda düzenleniyor. Açık Öğretim Lisesi’nin birinci dönem sınavları 9 Aralık’ta çevrimiçi yapılmaya başlandı. 20 Aralık’a kadar erişime açık olan sınavlara, öğrenciler 11 gün boyunca istedikleri zaman girebiliyor. Bundan faydalanan öğrenciler de soruları ortaklaşa çözdükleri inanılmaz bir kopya sistemi geliştirdi.

Öğrenciler belirlenen tarih aralığındaki 11 gün boyunca sınavlara erişebiliyor. Bu süre zarfı içinde örneğin 9’uncu sınıf matematik dersinden sorumlu olan bir öğrenci, sınav için belirlenen 9-20 Aralık tarihleri arasında istediği gün ve saatte sınavını başlatabiliyor. Sınavını başlattığı anda ise her ders için öğrencilere 20 soru yöneltiliyor. Bu 20 soru için öğrencilere sınav başlatıldığı andan itibaren 25 dakika veriliyor.

Başka sayfa açmak yasak

Sınav sırasında, bilgisayarda sınav sisteminin erişildiği sınav penceresi dışında herhangi başka bir pencere açılamıyor. Ayrıca arka planda çalışan ve internet bağlantısı kullanan uygulamalar varsa bunlar da kapatılıyor. Başka bir program, tarayıcı veya sayfa açılması hâlinde öğrenciye uyarı mesajı verilerek, açılan sayfanın kapatılmaması durumunda öğrencinin o derse ait sınavı iptal ediliyor.

Grup yazışmaları
Grup yazışmaları

Fotoğraf çekilip gruba yollanıyor

Fakat öğrenciler sınava girdiği bilgisayar ekranı dışında, örneğin cep telefonlarıyla sınav ekranındaki soruların fotoğrafını kolaylıkla çekebiliyor. Çevrimiçi ortamda düzenlenen sınavı kendi başına yapmak istemeyen öğrenciler bu sayede cep telefonlarının kamerasıyla sınav sorularını fotoğraflıyor ve diğer öğrencilerle paylaşıyor.

Soruları birlikte çözüyorlar

Bir öğrencinin sınavını başlatmasıyla Telegram uygulamasında geçtiğimiz yılın Mart ayında kurulan grupta hazır bekleyen öğrenciler, sınav sorularının cevaplarını hep birlikte araştırmaya koyuluyor ve cevapları sınavı çözen öğrenciyle anında paylaşıyor. Bu sayede aynı dersten sorumlu olan öğrenciler, sınav anında kendilerine sorulan bu soruların cevaplarını önceden öğrenerek rahatlıkla çözebiliyor.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >