A'dan Z'ye: Samsung Galaxy Fold serüveni!

Samsung Galaxy Fold
Samsung Galaxy Fold

● Samsung, dokunmatik ekranlı katlanabilir akıllı telefonu piyasaya süren ilk büyük akıllı telefon üreticisi oldu.

● İlk kez Kasım 2018'de gösterilen telefon 2019'un başında ise detaylandırıldı. Ancak ekranda çıkan problemler sebebiyle büyü bozuldu.

● Güney Koreli şirket cihaz satışa çıkmadan birkaç gün önce satışları geri çekti. Ürünün ne zaman raflara çıkacağı ise şimdilik bilinmiyor.

Samsung'un katlanabilir telefonu Galaxy Fold birkaç haftada büyüleyici bir mobil cihazdan felakete dönüştü.

'Katlanabilir dokunmatik ekrana sahip ilk telefon' olması beklenen Galaxy Fold, ne yazık ki test için basınmensuplarına gönderildikten sonra ekranda birçok problem yaşandı.

Güney Koreli üretici kısa süre içinde problemleri kabul etti ve çözmeye çalıştı. Elbette telefonun çıkış tarihinin de en az birkaç hafta ertelendiğini duyurdu.

Peki ama Samsung Galaxy Fold'da bu süreç tam olarak nasıl işledi? Tüm hikâye şöyle:

Galaxy Fold ilk duyuruda gerçekten kusursuz görünüyordu.
Galaxy Fold ilk duyuruda gerçekten kusursuz görünüyordu.

1- Samsung, Kasım 2018'de katlanabilir akıllı telefon konseptini gösterdi

Samsung, uzun süren söylentiler ardından katlanabilir akıllı telefonunu ilk kez 7 Kasım 2018'deSan Francisco'da gösterdi.

Bu aşamadan sonratelefonun üretime gireceğine söz veren Samsung, yakında 'katlanabilir telefonunu' çok daha fazla duyacağımızın sinyallerini de vermiş oldu.

Samsung CES 2019'da daha çok televizyon ve akıllı ev ürünlerine odaklandı.
Samsung CES 2019'da daha çok televizyon ve akıllı ev ürünlerine odaklandı.

2- Konseptten aylarca haber alınamadı, şirket Ocak ayındaki Tüketici Elektroniği Fuarı'nda diğer kategorilere odaklandı

Samsung'un katlanabilir telefonunu Ocak'ta düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı kapsamında tanıtabileceği söylendi. Ancak şirket bu süreçte daha çok televizyonlara ve ev aletlerine odaklandı.

Dolayısıyla Ocak da bu şekilde pas geçildi. Gözler artık Şubat sonunda Barselona'da düzenlenecek olan Mobile World Congress'e çevrilmişti. Belki de Samsung daha öncesinde bir etkinlik düzenleyecekti...

Galaxy Fold, Samsung CEO'su DJ Koh'un elinde.
Galaxy Fold, Samsung CEO'su DJ Koh'un elinde.

3- Samsung, 20 Şubat'taki Unpacked etkinliğiyle Galaxy Fold'u tanıttı

Güney Koreli şirket beklendiği gibi Mobile World Congress öncesinde (20 Şubat 2019'da) düzenlediği Samsung Unpacked etkinliğiyle katlanabilir telefonu Galaxy Fold'u tanıttı.

İlginizi çekebilir:

Telefonla ilgili detaylı bilgiler veren şirket, artık Kasım 2018'deki gibi cihazı karanlıkta göstermek yerine sahneye çıkarmış oldu.

Katlanabilir telefonların son kullanıcılara hitap eden 'gerçek bir ürün' olduğunu göstermesi için bu akşam Samsung için büyük bir şanstı.

İlk gösterim sırasında cihaz neredeyse kusursuz görünüyordu. Hatta ufak ekrandan geniş ekrana geçişte hiçbir problem olmamıştı.

Bu arada, garip bir şekilde etkinliğe davet edilen isimlerin Galaxy Fold'u kullanmasına izin verilmedi.

Sonrasında ise MWC 2019'da özel bir stand içinde sergilendi.

Dünyanın ilk katlanabilir ekranlı akıllı telefonunun fiyatı 1980 dolar olarak belirlendi. Ayrıca, çıkış tarihi olarak 26 Nisan açıklandı.
Dünyanın ilk katlanabilir ekranlı akıllı telefonunun fiyatı 1980 dolar olarak belirlendi. Ayrıca, çıkış tarihi olarak 26 Nisan açıklandı.

4- Cihaz 1980 dolar olarak fiyatlandırıldı ve 26 Nisan'da piyasaya çıkacağı söylendi

Samsung, Galaxy Fold için fiyat ve çıkış tarihini açıkladığında çok büyük bir sürpriz oldu.

Birincisi, 26 Nisan tarihi aslında Şubat'taki bu duyuruya çok yakındı ve prototipi bu kadar hızlı bir şekilde tüketici önüne nasıl getirileceği merak edildi.

Ayrıca, Samsung cihazı 1980 dolar olarak fiyatlandırdı.Bu da tepe seviyesi akıllı telefonlara göre rakamın iki kat olduğunu gösteriyor.

Bu yeni konsept sebebiyle fiyat konusu arka planda kaldı. Herkes 'gerçek bir katlanabilir akıllı telefona' odaklandı.

İlk değerlendirmelerde hemen her geçen gerçekten olumluydu.
İlk değerlendirmelerde hemen her geçen gerçekten olumluydu.

5- Nisan ayı ortasına kadar olan süreçte Samsung medya organlarıyla telefonu son kullanıcılara gösterdi ve ilk izlenimler büyük oranda olumluydu

Basın mensupları Galaxy Fold'u büyük oranda beğendi. Hatta ilk yapılan yorumlarda 'kolay ve akıcı bir kullanım sunduğu' üzerinde duruldu. Özellikle Google Haritalarve benzeri uygulamaların destek sağlamasıyla muazzam bir kullanıcı deneyimi oluştu. Yani böyle söylendi.

Katlanabilir yapıyla alakalı basın mensuplarının ve kullanıcıların kafasına takılan soru işaretleri vardı. Samsung bununla alakalı açıklama yaparak, menteşe sisteminin200.000 kez katlanabileceğinin sözünü verdi.

gzt

6- Ancak bir gün sonra basın mensupları 'çeşitli nedenlerle' Galaxy Fold'u 'başarısız' olarak sonuçlandırdı

Bu nedenlerin başında ekranın katlama sorunları geliyor. Ekrana görüntü gelmiyor ya da görüntünün kesiliyor oluşu Galaxy Fold'un 'büyüleyici' havasını bir anda yerle bir etti.

İnceleme yapan basın mensuplarının tamamı akıllı telefon ekranındaki bu sorunları açıkça dile getirdi. Bazı kullanıcılar normal kullanımdan sonra bazılarıyla ekran üzerindeki koruyucufilmin kaldırılmasından sonra problemler oluştuğunu belirtti.

Bu problemlerin ortaya çıkmasındaki sebeplerden biri de Galaxy Fold ekranı üzerine yerleştirilen cam filminin çıkarılması olarak görüldü.
Bu problemlerin ortaya çıkmasındaki sebeplerden biri de Galaxy Fold ekranı üzerine yerleştirilen cam filminin çıkarılması olarak görüldü.

7- Galaxy Fold ekran koruyucusunu çıkarmak önemli bir problem olarak görüldü

Hemen her akıllı telefonun kutu içeriğinde ekrana kaplanmış bir film çıkıyor. Ekran çiziklerini ve fizikseldarbeleri önlemek amacıyla ürünlere yerleştirilen bu filmler bazı kullanıcıları rahatsız ediyor. Yani kullanıcıların bir bölümü bu filmleri ekrandan söküyor.

Test için gönderilen telefonlardan ekran filmini söken kişiler işte az önce de bahsettiğimiz 'görüntü' problemiyle karşılaştı.

gzt

8 - Birkaç gün sonra, Samsung Galaxy Fold'un satış tarihini resmen erteledi

Tüm bunlar yaşanırken Samsung birbiri ardına önemli açıklamalar yaptı. Galaxy Fold'un 26 Nisan'daki satış tarihi böylece resmen ertelendi.

Samsung'un tam açıklaması şu şekildeydi:

    Son zamanlarda tamamen yeni bir mobil kategori tanıttık. Katlanacak kadar esnek bir ekran oluşturmak için çok sayıda yeni teknoloji ve malzeme kullandık.
    Pek çok basın mensubu heyecanını bizimle paylaşırken bazı kişiler ise mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimi için cihazın iyileştirilmesi gerektiğini gösterdi.
    Bu bildirimleri değerlendirmek ve daha fazla test yapmak için Galaxy Fold'un piyasaya çıkış tarihini geciktirmeye karar verdik. Önümüzdeki haftalarda yayınlanma tarihini tekrardan duyurmayı planlıyoruz.
    Ekrandaki rapor edilen sorunların incelemesinin ardından elde edilen ilk bulgular, menteşenin üst ve alt kısımlarına etki eden bölümlerin sorun çıkardığı yönünde.
    Ekran korumasını güçlendirmek için önlemler alacağız. Ayrıca koruyucu katmanı içeren ekranın bakımı ve kullanımıyla ilgili rehberleri de artıracağız. Böylece müşterilerimiz Galaxy Fold'dan en iyi şekilde faydalanabilecekler.
    Müşterilerimizin bize duydukları güvene değer veriyoruz ve her zaman önceliğimiz tam olarak budur. Samsung, sektörü ileri götürmek için müşterilerimiz ve ve ortaklarımızla yakın temasla çalışmayı taahhüt eder. Sabır ve anlayışları için onlara teşekkür etmek istiyoruz.

Samsung bu hafta sadece bir uyarıyla ön sipariş veren müşterileri bilgilendirdi. Fold, Mayıs sonuna kadar gönderilmezse, ön siparişlerin otomatik olarak iptal edileceğinden bahsetti.

Şu an gelinen noktada ikinci bir tarih açıklanmış değil. Yani Samsung'un katlanabilir telefonu Galaxy Fold'un ne zaman raflara çıkacağı şu an için bilinmiyor. Ancak yakın zamanda konuyla ilgili daha fazla ayrıntının ortaya çıkması söz konusu.