A'dan Z'ye: Sony PlayStation 5 hakkında bilinen tüm ayrıntılar

PlayStation 5
PlayStation 5

Bu gece 23:00 itibariyle başlayacak olan etkinlikle birlikte Sony PlayStation 5'in oyunları hakkında yeni duyurular yapılacak.

PlayStation 5'in teknik detayları ve bazı ayrıntıları biliniyor. Ancak oyunlara ilişkin detayların bu akşam netleşmesi bekleniyor.

Bu kapsamda PlayStation 5'in tasarımı, çıkış tarihi ve bilinenleri bir araya getirdik.

Sony, uzunca bir süredir beklenen ve aradan geçen 7 yılın ardından yeni nesil oyun konsolunu duyurmaya hazırlanıyor. Şirket, geçtiğimiz dönemlerde PlayStation 5 duyurusunun 4 Haziran'da yapılacağını bildirmişti. Ancak bu tarih 11 Haziran'a ertelendi. Bu gece Türkiye saatiyle 23:00'de başlayacak olan etkinlikle birlikte yeni nesil oyun konsoluna ilişkin detayların açığa çıkması bekleniyor. Bu kapsamda PlayStation 5'in fiyatı, çıkış tarihi, tasarımı ve diğer ayrıntıları çok merak ediliyor. Biz de GZT.com olarak şu ana kadar ortaya çıkan bilgiler eşiğinde PlayStation 5'in detaylarını bir araya getirdik.

Başlamadan önce hemen hatırlatmakta yarar var. Bu akşamki etkinlikte PlayStation 5'in yanı sıra daha çok oyunların temel alınması bekleniyor. Yani aslında doğrudan yeni konsolun donanımı değil daha çok oyun tarafı gündemi oluşturacak gibi görünüyor. Tasarım ve donanım tarafındaki ayrıntıların Sonytarafından duyurulmasının yıl sonunu bulabileceği konuşuluyor.

Sony PlayStation 5'in en fazla ortaya çıkan tasarımlarından biri bu. Elbette şu anda onaylanan bir tasarım yok.
Sony PlayStation 5'in en fazla ortaya çıkan tasarımlarından biri bu. Elbette şu anda onaylanan bir tasarım yok.

PlayStation 5 tasarımı

Sosyal medyaya sızan bilgilere göre PlayStation 5'in donanım ve tasarımına ilişkin ayrıntıların 7 Temmuz'da açığa çıkması söz konusu. Tamam, daha önce teknik ayrıntılar açıklandı ama şu anda Sony tarafından tasarım konusunda onaylanan herhangi bir tarih yok. Bu doğruysa PlayStation 5'i görmemize 1 aydan daha az zaman var.

Popüler üst seviye akıllı telefonların çıkışında yaşanan sızıntı süreçleri aslında oyun konsolları için de geçerli. Zira meraklı tasarımcılar özel görseller hazırlayıp sunuyorlar. Bunlar arasında en fazla konuşulanlardan birinin fotoğrafı ise üst kısımda yer alıyor.

Geçtiğimiz günlerde, PlayStation Official Maganize UK'nin Eylül 2020 sayısında kapakta PlayStation 5'in yer alacağı söylenmişti. Dergiye göre yeni konsolun mağazalara gelişimi 28 Temmuz'da olacak. En azından ilk satılacağı ülkelerde bu tarihin geçerli olacağı söyleniyor.

PlayStation 5 teknik özellikleri

Az önce PlayStation 5'in teknik özellikleri açıklanmıştı. Bunları paylaşmakta yarar var.

PlayStation 5

    CPU: 8x Zen 2 @ 3.5 GHz
    GPU: 10.28 TFLOPs, 36 CUs @2.23 GHz
    Bellek: 16 GB DDR6 / 256-bit
    Bellek bant genişliği: 448 GB/s
    Dahili depolama: 825 GB SSD
    Harici depolama: NVMe SSD slotu
    Optik okuyucu: 4K UHD Blu-ray

Tabii bu noktada PlayStation 4 ile arada çok büyük fark var. Teknik anlamda bunlara da bakalım.

PlayStation 5 ve PlayStation 4 kıyaslaması

Teknik DetaylarPlayStation 5PlayStation 4
CPU

8x Zen 2 @ 3.5 GHz

8x Jaguar @ 1.6 GHz
GPU

10.28 TFLOPs, 36 CUs @ 2.23 GHz

1.84 TFLOPs, 18 CUs @ 800 MHz
Bellek

16 GB DDR6 / 256-bit

8 GB DDR5 / 256-bit
Bellek bant genişliği448 GB/s176 GB/s
Dahili depolama825 GB SSD500 GB HDD
Harici depolama

NVMe SSD slotu

Değiştirilebilir dahili HDD
Optik okuyucu4K UHD Blu-rayBlu-ray


PlayStation 5 fiyatı

Özellikleri okuyan ve bilen herkesin aklında beliren soru işareti ise fiyat oluyor. PlayStation 5'in fiyatının ABD'de 499 dolar civarında olması tahmin ediliyor. Tabii bu noktada Türkiye'ye kaç TL'ye geleceği ise bilinmiyor. Ancak şu anda 10.000 TL bandı bile konuşuluyor.

PlayStation 5 çıkış tarihi

PlayStation 5'in kontrolcüsü ise bu şekilde. Daha doğrusu bugünkü etkinlik kapsamında konsolun kontrolcüsüyle paylaşılan görsel böyleydi.
PlayStation 5'in kontrolcüsü ise bu şekilde. Daha doğrusu bugünkü etkinlik kapsamında konsolun kontrolcüsüyle paylaşılan görsel böyleydi.

Az önce de bahsettiğimiz üzere PlayStation 5'in çıkış tarihi şu an belli değil. Ancak 28 Temmuz tarihi onaylanmazsa yeni konsolun çıkışı yıl sonuna kalacak.

PlayStation 5, her şeyin başında epey geliştirilen grafik performansıyla oyuncuların beklentilerini karşılamaya odaklanıyor. AMD RDNA 2 mimarili grafik işlemci önceki nesle göre görüntü anlamında epey büyük fark oluşturacak.

En önemli ayrıntılardan biri ise geriye uyumluluk. Sony, PlayStation 5'te PlayStation 4 ve PlayStation 4 Pro oyunları bu yeni konsolda oynanabilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >