Adana'daki faciayla ilgili bilirkişi raporu açıklandı

Adana Aladağ'daki yurt yangınında 10 öğrenci, 1 küçük çocuk ve 1 eğitmen hayatını kaybetmişti. Aladağ'daki faciayla ilgili bilirkişi raporunda yurttaki yangının elektrik panosunun eski olmasından kaynaklandığı belirtildi. Raporda, 1'inci kattaki yangın merdiveninin kapısının plastik yapıya sahip PVC şeklinde olduğu ve kapısının kollarının bulunmadığı açıklandı.

Aladağ Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yurt yangını ile ilgili hazırlattığı bilirkişi ön raporunda, yaşamını yitirenlerin, yangın merdiveni kapısının kolu olmadığı için dışarıya çıkamadıkları, yangına binanın ikinci panosundaki şartellerin eskimiş olması ve kaçak akım rolesi bulunmamasından kaynaklandığı görüşü yer aldı.

İş güvenliği uzmanı bilirkişisi, binanın 1'inci katındaki yangın merdivenin kapısının plastik yapıya sahip PVC şeklinde olduğu, bu yangın merdiveni kapısının kollarının bulunmadığı, yangın kapısının dışa açılır şekilde yapıldığı, ancak kapı kolları olmadığından ve kapı açılamadığından buradan çıkıp kurtulan kimsenin olmadığı görüşünü ortaya koydu.

Elektrik ile ilgili uzman ise binanın elektrik ana panosunun arka kısmında bulunan dağıtım panosundan çıkmış olabileceği, şartellerin eskimesinden veya özelliği kaybetmesinden kaynaklı ark oluşmaması ve alev almasından çıkmış olabileceğini kaydetti. Ayrıca hazırlanan raporda, yaşamını yitirenlerden 7'sinin ikinci kattaki bir odada olduğu, yangın merdiveninin yanındaki odada ise 4 kişinin cesedinin bulunduğu, 1 kişinin cesedinin ise birinci katta bulunduğu da belirtildi.

Çocuklar birbirine sarılmış

Aladağ'daki kız öğrenci yurdundaki facianın boyutları sabah gün ağarınca ortaya çıktı. 3 katlı binanın çatısının tamamen yanıp çöktüğü görüldü. İlk belirlemelere göre, yangının girişteki elektrik panosundan çıktığı ve giderek yukarı katlara doğru yayıldığı tespiti aktarıldı. Yangın çıktığı anlaşılınca yurtta büyük bir panik yaşanırken, öğrencilerden bir kısmı üçüncü kattan aşağı atladı, bazı çocuklar da çatıya doğru kaçtığı ifade edildi.

Eski bir yapı olan binanın son katının ahşap kaplama olduğu, iç tarafının da vernikli ahşap döşemeden oluştuğu, bu nedenle de yangının hızla büyüdüğü bildirildi. Yangınla ilgili soruşturma devam ederken, ölen çocukların cesetleri birbirlerine sarılı bulundu. Adli Tıp Kurumuna kaldırılan cesetlerin teşhisi için ailelerden DNA örnekleri alındı, yaralıların tedavisi sürüyor.


Yangın başladıktan yarım saat veya 40 dakika sonra ihbar gittiği belirtiliyor


İtfaiye, yangın başladıktan yarım saat veya 40 dakika sonra ihbar gittiği belirtiliyor. Bu sırada da yangının bütün binayı kapladığı iddia ediliyor. İtfaiyenin ise yangın haberi ulaştıktan bir buçuk dakika içerisinde olay mahalline ulaştığı kaydedildi. Faciadan yaralı kurtulan öğrenciler ise itfaiyeyi hemen aradıklarını anlattı. Hastanede tedavisi süren yaralı 6. sınıf öğrencisi Neslihan Aydoğdu da yurtta bu yıl ikinci yılı geçirdiğini vurgulayarak, birinci katta bulunduğu sırada “Yangın var" diye bağrışmalar üzerine, girişin karşısında yer alan tabelanın kenarının yandığını fark ettiğini bildirdi.




















Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >