Adana'nın kavruk topraklarından sonsuz sevgi yolculuğuna: Müslüm

Müslüm filmi

Arabesk müziğin babası olarak tanımlanan Müslüm Gürses, Yeşilçam filmlerinin senaryolarını aratmayacak bir hayat hikayesine sahip. Yine de o her zaman mutlu olmayı tercih etti. Çünkü hayat her şeye rağmen yaşamaya ve sevmeye değerdi.

Arabesk müzik; Arap müziği ve Türk Halk Müziğinin karışımıyla ortaya çıkmış olan ve Türkiye'ye özgü bilinen bir müzik türü.

Türkiye'de ortaya çıkan ve zamanla Arap ülkelerine de yayılan bu müzik türü, insanların acılarını ya da yaşadıkları duyguları daha isyankar bir dille dinleyiciye aktarıyordu.

Nitekim bu duruma bağlı olarak şarkıları söyleyen isimler de hayatlarını bu şekilde yaşayan kişilerdi. Ya fakir bir ailenin çocuğu ya da bir hüzün yaşamış kişiler...

Zamanla bu müzik kültürü etkisini arttırmış, özellikle 1980'ler sonrasındaki süreçte sinemanın ana teması olmuştur:

Müslüm Gürses'in Oya Aydoğan ile başrol oynadığı İsyankar filmi
Müslüm Gürses'in Oya Aydoğan ile başrol oynadığı İsyankar filmi

Gariban adam sevdiği kadını mutlu etmek ister, bir sazı ya da bağlaması vardır bu hayatta... Fakat şehre adımını atan genç kadın, zengin ve sosyetik hayata gönlünü kaptırıp kötü kalpli zengin iş adamıyla evlenir. Gururlu adamımız ilerleyen süreçte sesiyle gazinoların aranan bir numaralı ismi olur, kızımız artık pişman ve mutsuzdur ancak iş işten çoktan geçmiştir.

İşte böyle hikayelerin seyirciye ulaştığı bir dönemde merhaba demişti bizlere Müslüm Gürses. Şarkıları ve şarkılarına çekmiş olduğu filmleriyle kısa sürede rakibi olarak gösterilen Orhan Gencebay ve Ferdi Tayfur'dan farklı bir alana kaymıştı.

2000'ler ile birlikte popüler kültürün etkisine uzak kalmayan Gürses, yeni şarkılara kattığı arabesk yorumla yeni nesle aradığı ve özlem duyduğu o müzik tınısını kazandırmış oldu.

Teoman, Kenan Doğulu ve daha birçok ismin şarkıları, onun sesinde yeniden tat buldu.


Babasından gördüğü şiddet, geçirdiği trafik kazası ve evliliğiyle film gibi bir hayat yaşayan Gürses, 2013 yılında vefat ettiğinde henüz 60 yaşındaydı.

Ölümünün ardından onu bize daha yakından aktaracak olan çalışma için kollar sıvandı ve Müslüm projesi hayata geçirildi.

En ince detayın bile düşünüldüğü hikaye, Ayla filminin yapımcısı tarafından hazırlandı. Biz de bu içeriğimiz içerisinde, Ekim ayında vizyona girecek olan Müslüm filmini ve karakterlerini aktarıyoruz.

İzlemeye gittiğiniz sırada karakterlere uzak kalmamanız önceliğimiz:

Film hakkında kısaca 

                                    
                                    Film, arabesk müziğin babası olarak tanımlanan Müslüm Gürses'in ailesiyle yaşadıkları, annesini ve kardeşini kaybedişini, babasıyla yaşadığı açmazları, hayatına dokunan kilit karakterleri seyirciye aktarıyor. Bugünkü Müslüm Gürses olma sürecinde etkisi olan küçük ya da büyük bütün isimler hikayede kendisine yer buluyor.
Film hakkında kısaca Film, arabesk müziğin babası olarak tanımlanan Müslüm Gürses'in ailesiyle yaşadıkları, annesini ve kardeşini kaybedişini, babasıyla yaşadığı açmazları, hayatına dokunan kilit karakterleri seyirciye aktarıyor. Bugünkü Müslüm Gürses olma sürecinde etkisi olan küçük ya da büyük bütün isimler hikayede kendisine yer buluyor.
Cast çalışmaları

                                    Tıpkı Ayla filminde olduğu gibi Müslüm için de, en ufak rolde dahi karakter oyuncularıyla çalışıldı. Timuçin Esen, Erkan Can, Erkan Kolçak Köstendil, Güven Kıraç, Erkan Avcı, Goncagül Sunar, Zerrin Tekindor, Taner Ölmez, Ayça Bingöl ve Şahin Kendirci filmin kadrosunu oluşturan isimlerin sadece bir kısmını oluşturuyor.
Cast çalışmaları Tıpkı Ayla filminde olduğu gibi Müslüm için de, en ufak rolde dahi karakter oyuncularıyla çalışıldı. Timuçin Esen, Erkan Can, Erkan Kolçak Köstendil, Güven Kıraç, Erkan Avcı, Goncagül Sunar, Zerrin Tekindor, Taner Ölmez, Ayça Bingöl ve Şahin Kendirci filmin kadrosunu oluşturan isimlerin sadece bir kısmını oluşturuyor.
Yetenek Sizsiniz ile gelen şöhret

                                    Gürses'in yetişkinliğini Timuçin Esen oynuyor ancak babasının tüm baskılarına rağmen sığınıp hiç bırakmadığı müziğine başlama süreci, onun için en önemli dönemlerden birini oluşturuyor. Sanatçının bu yıllarını canlandıran isim Şahin Kendirci. Kendirci, bizler için yabancı bir isim değil. Onu ilk kez, Yetenek Sizsiniz Türkiye yarışmasında yanık sesiyle söylediği şarkılarıyla tanımıştık. Devam eden süreçte Bana Masal Anlatma filminde de rol almıştı.
Yetenek Sizsiniz ile gelen şöhret Gürses'in yetişkinliğini Timuçin Esen oynuyor ancak babasının tüm baskılarına rağmen sığınıp hiç bırakmadığı müziğine başlama süreci, onun için en önemli dönemlerden birini oluşturuyor. Sanatçının bu yıllarını canlandıran isim Şahin Kendirci. Kendirci, bizler için yabancı bir isim değil. Onu ilk kez, Yetenek Sizsiniz Türkiye yarışmasında yanık sesiyle söylediği şarkılarıyla tanımıştık. Devam eden süreçte Bana Masal Anlatma filminde de rol almıştı.
Gürses'in yara izi Ahmet Akbaş

                                    Ahmet Akbaş, Müslüm Gürses'in kardeşiydi. O öldüğünde Gürses, aynı anda annesi Emine Akbaş'ı da toprağa vermişti. Babası, annesini öldürmüştü. Yaşadığı bu iki acı onda yara izi olarak kaldı ve hapishaneye giren babasıyla görüşmeyi kesti. Ahmet Akbaş rolünde Taner Ölmez'i izledik.
Gürses'in yara izi Ahmet Akbaş Ahmet Akbaş, Müslüm Gürses'in kardeşiydi. O öldüğünde Gürses, aynı anda annesi Emine Akbaş'ı da toprağa vermişti. Babası, annesini öldürmüştü. Yaşadığı bu iki acı onda yara izi olarak kaldı ve hapishaneye giren babasıyla görüşmeyi kesti. Ahmet Akbaş rolünde Taner Ölmez'i izledik.

                                    
                                    Gürses'in annesi Emine Akbaş'ı ise Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisinde canlandırdığı anne figürüyle hafızalara kazınan Ayça Bingöl canlandırdı. Uzun süredir ekranda olmayan Bingöl, tiyatro çalışmalarını sürdürüyordu.
Gürses'in annesi Emine Akbaş'ı ise Öyle Bir Geçer Zaman ki dizisinde canlandırdığı anne figürüyle hafızalara kazınan Ayça Bingöl canlandırdı. Uzun süredir ekranda olmayan Bingöl, tiyatro çalışmalarını sürdürüyordu.
En büyük aşkı Muhterem Nur

                                    Şüphesiz sanatçının hayatındaki en önemli karakter Muhterem Nur'du. Oyunculuk yaptığı yıllarda deyim yerindeyse fırtınalar gibi esen Muhterem Nur, Müslüm Gürses ile aynı filmde rol almıştı. Sanatçının hayat arkadaşı olan Nur'u filmde, Aşk-ı Memnu dizisinde canlandırdığı Matmazel rolüyle şöhreti yakalayan Zerrin Tekindor canlandırdı.
En büyük aşkı Muhterem Nur Şüphesiz sanatçının hayatındaki en önemli karakter Muhterem Nur'du. Oyunculuk yaptığı yıllarda deyim yerindeyse fırtınalar gibi esen Muhterem Nur, Müslüm Gürses ile aynı filmde rol almıştı. Sanatçının hayat arkadaşı olan Nur'u filmde, Aşk-ı Memnu dizisinde canlandırdığı Matmazel rolüyle şöhreti yakalayan Zerrin Tekindor canlandırdı.
Bir kez daha sanatçının elinden tutuyor

                                    Erkan Can, filmde Müslüm Gürses'in elinden tutan ve onu müzikle buluşturan hocasını canlandırıyor. Bu isim aynı zamanda Gürses'in de manevi babasıydı. Can, rolünün bir benzerini kendi hayatında da yaşamıştı. O, Güven Kıraç ile birlikte, futbolculuğu bırakıp oyunculuğa ilgi duymaya başlayan Erkan Kolçak Köstendil'in elinden tutmuş ve  konservatuar sınavlarına hazırlamıştı. Nitekim bu filmde üç isim de rol aldı. Bu bağlamda Erkan Kolçak Köstendil için bu film, güzel bir hatıra ve deneyim oldu diyebiliriz
Bir kez daha sanatçının elinden tutuyor Erkan Can, filmde Müslüm Gürses'in elinden tutan ve onu müzikle buluşturan hocasını canlandırıyor. Bu isim aynı zamanda Gürses'in de manevi babasıydı. Can, rolünün bir benzerini kendi hayatında da yaşamıştı. O, Güven Kıraç ile birlikte, futbolculuğu bırakıp oyunculuğa ilgi duymaya başlayan Erkan Kolçak Köstendil'in elinden tutmuş ve konservatuar sınavlarına hazırlamıştı. Nitekim bu filmde üç isim de rol aldı. Bu bağlamda Erkan Kolçak Köstendil için bu film, güzel bir hatıra ve deneyim oldu diyebiliriz
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >