ADÜ'den anlamlı program: Ezanın özgürlüğüne kavuştuğu gün

ADÜ'de "Ezanın özgürlüğe kavuştuğu gün" programı düzenlendi
ADÜ'de "Ezanın özgürlüğe kavuştuğu gün" programı düzenlendi

Türkiye'de Arapça ezanın serbest bırakılmasının yıl dönümü nedeniyle Aydın Adnan Menderes Üniversitesi 'Ezanın özgürlüğüne kavuştuğu gün' programı düzenledi. 18 yıl boyunca Türkçe okunan ezan, Merhum Başbakan Adnan Menderes'in çabalarıyla 16 Haziran 1950 tarihinde tekrar Arapça’ya çevrilmişti.

Türkiye'de Arapça ezanın serbest bırakılmasının yıl dönümü nedeniyle Aydın Adnan Menderes Üniversitesi'nin (ADÜ) video paylaşım sitesi Youtube ile ADÜ TV'de, 'Ezanın özgürlüğüne kavuştuğu gün' programı düzenlendi.

"Bir dil değil, din meselesidir"

Programın moderatörlüğünü yapan, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, "Ezanın Türkçe okutulması bir dil meselesi gibi anlatılmış ancak kökende din meselesi olarak bilinen bir durumdur. Menderes'in adını taşıyan bir üniversiteyiz. Bunu anlatmakta, bize büyük sorumluluk düşüyor " diye konuştu.

"Millet Arapça ezenı asla kabul etmemiştir"

Programa katılan Hacı Bayram Veli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zakir Avşar ise "Adnan Menderes'in adını taşıyan üniversitenin, böyle bir konunun ele alınacağı en iyi platform olduğunu ifade ederek "Millet, Arapça ezan yasağını asla kabul etmemiştir. Ülkelerin demokratikleşme süreçlerinde düşünce, ifade, din ve ibadet özgürlüğü çok önemlidir. Bu bakımdan da Menderes hareketi, Demokrat Parti hareketi bir özgürlük ve demokrasi hareketiydi toplum ve millet için. Bunu da milletin hassas olduğu simge bir konu üzerinden göstermişlerdir.

Türkiye, bugünlere böyle büyük mücadelelerle gelmiştir. İnsanlarımızın özgürlüklerini her halükarda savunuyor olmaları, ifade etmeleri, otoritelere rağmen vurgulamaları çok önemlidir. Bunu gerçekleşmiştir Adnan Menderes" değerlendirmesinde bulundu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >