Af yasası çalışmalarında sona gelindi: Gözler Meclis'te

Arşiv
Arşiv

Son günlerde yeniden gündeme gelen ceza infaz indirimini de kapsayan yargı düzenlemelerinde çalışmalar hız kazandı. AK Parti'nin yürüttüğü çalışmalar, diğer partilerle de paylaşıldı. Gözler şimdi düzenlemenin TBMM gündemine gelmesi ve ardından da yürürlüğe gireceği tarihte.

Ceza infaz düzenlemesi ile ilgili gelişmeler art arda geliyor. Kısa süre önce Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürecin hızlandırılması talimatını vermiş ve düzenlemenin kapsamının geniş tutulması gerektiğini belirtmişti. Bu gelişmenin ardından ceza infaz düzenlemesi için taslak metin hazırlandı ve CHP ile İYİ Parti’ye sunuldu. Gözler şimdi düzenlemenin TBMM gündemine gelmesi ve ardından da yürürlüğe gireceği tarihte.

Çalışmalarda sona gelindi

AK Parti'nin yürüttüğü ve yeni tip koranavirüs (Kovid-19) salgınında alınacak tedbirler kapsamında hızlandırılan infaz indirimi düzenlemesine ilişkin çalışmada sona gelindi.

AK Parti'nin hazırladığı, infaz düzenlemesini de içeren 3. Yargı Paketi çalışmalarının kapsamı belli oldu. Siyasi parti gruplarına sunulan çalışmayla ilgili görüşmeler tamamladı. Muhalefet partileri de affa destek verdiklerini belirtti. Artık teklife son şekli verilecek ve TBMM Başkanlığına sunulacak.

Ceza evlerinde durum ne?

  • 257 bin hükümlü, 43 bini tutuklu olmak üzere 300 bin kişi bulunuyor.
  • Suç türlerine göre;
  • - 65 bin uyuşturucu ticareti
  • - 45 bin hırsızlık
  • - 37 bin terör
  • - 34 bin adam öldürme
  • - 27 bin yağma ve gasp
  • - 4 bin organize suç örgütü
  • - 89 bin diğer suçlar

10 farklı kanunda değişiklik yapılacak

Alınan bilgiye göre, değişiklikle Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun, İnfaz Hakimliği Kanunu ve Türk Ceza Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanunu olmak üzere toplam 10 farklı kanunda değişiklik yapılacak.

Çalışmanın önemli bölümlerinden biri, ceza infaz kurumlarında geçirilmesi gereken sürenin kısaltılması. Çalışmaya göre, koşullu salıverilme oranı 2/3'ten 1/2'ye indirilecek. Böylelikle, koşullu salıverilme oranı kural olarak 1/2 (yüzde 50) olarak uygulanacak.

Terör suçlarında salıverilme oranında değişiklik yapılmayacak

  • Kasten öldürme suçu bakımından 2/3 ve terör suçları ile örgütlü suçlar bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranında herhangi bir değişiklik yapılmayacak.

Mükerrirler (kesinleşmiş cezası varken ikinci kez suç işleyenler) ve buna bağlı cinsel suçlar ile uyuşturucu ticareti suçları bakımından 3/4'lük koşullu salıverilme oranı 2/3'e indirilecek.

'Cezasızlık' algısı ortadan kaldırılacak

Tüm hapis cezaları için 1 yıllık sabit bir denetimli serbestlik süresi uygulanmasının, toplumda "cezasızlık" algısına yol açtığı ve "hakkaniyete aykırı bir infaz rejiminin ortaya çıkması sonucunu doğurduğu" eleştirilerine dikkate alan AK Parti, bu konuda da değişikliğe gidiyor.

Çalışmayla denetimli serbestlik kriterleri değiştirilerek, herkese maktu 1 yıl uygulamak yerine, ceza adaletini sağlamak amacıyla hükmolunan ceza ile orantılı olarak bir düzenleme yapılacak. Böylelikle, her hükümlünün en az yüzde 40 oranında ceza infaz kurumunda kalması sağlanacak.

Geçici bir düzenlemeyle belirli bir tarihten önce işlenen terör, kasten öldürme ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç tüm suçlar bakımından denetimli serbestlik süresi 1 yıldan 3 yıla çıkarılacak.

Anne ve yaşlılara tahliye yolu

  • Belirli bir tarihten önce işlenen suçlar bakımından, terör suçları, kasten öldürme suçları, cinsel dokunulmazlığa karşı işlenen suçlar ve özel hayatın gizliliğine ilişkin suçlar hariç, 0-6 yaş grubu çocuğu bulunan kadın hükümlüler ile 70 yaşını bitirmiş hükümlülerin denetimli serbestlik uygulanarak serbest bırakılması süresi 2 yıldan 4 yıla çıkartıldı.

Maruz kaldıkları ağır bir hastalık, engellilik veya kocama nedeniyle hayatlarını yalnız idame ettiremeyen 65 yaşını bitirmiş hükümlülerin koşullu salıverilmeleri için ceza infaz kurumlarında geçirmeleri gereken süreler, azami süre sınırına bakılmadan denetimli serbestlik tedbiri uygulanmak suretiyle infaz edilecek.

Belirli bir tarihten önce suç işleyen çocuk hükümlülerin 18 yaşını dolduruncaya kadar infaz kurumunda geçirdikleri 1 gün 3 gün olarak kabul edilecek.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >