Afrika ülkelerinden Fransa ve ABD'ye uranyum yasağı

Nijer
Nijer

Dünyanın en büyük uranyum üreticilerinden Nijer, Pazar günü Fransa'ya uranyum ve altın ihracatını derhal geçerli olmak üzere durdurdu. Fransa uranyum tedarikinin önemli bir kısmını Nijer'den yapıyor. Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore de Fransa ve ABD'ye uranyum ihracatını yasakladı.

Geçtiğimiz günlerde Nijer'de askeri darbe ile ülke yönetimini ele geçiren askeri cunta, Fransa’ya uranyum ve altın ihracatının askıya alındığını açıkladı.

Politico'nun haberine göre; Nijer, Fransa’nın uranyum ihtiyacının yaklaşık yüzde 15’ini karşılıyor ve AB’nin toplam uranyum ithalatının beşte birini oluşturuyor. Öte yandan bir şirket sözcüsü, Fransa’nın devlet kontrolündeki nükleer yakıt üreticisi Orano’nun Nijer’deki faaliyetlerini sürdürdüğünü ve durumu izlediğini belirterek “önceliğimiz ülkedeki çalışanlarımızın güvenliğini sağlamak” dedi.

Fransa enerji bakanlığından bir yetkili ise "Fransa, elektrik santrallerinin arz güvenliğini sağlamak için herhangi bir tesise, şirkete veya ülkeye bağımlı değil" dedi.

Öte yandan Nijer’de protestocular biri “Uranyum, elmas, altın, petrolümüz var ve köle gibi yaşıyoruz. Bizi güvende tutmak için Fransızlara ihtiyacımız yok” diye konuştu.

Dünyanın en büyük yedinci Uranyum üreticisi Nijer, Fransa'da elektrik üretmek için kullanılan uranyumun yüzde 15-17'sini oluşturuyor.

Burkina Faso Devlet Başkanı İbrahim Traore de Fransa ve ABD'ye uranyum ihracatını yasakladığını duyurdu.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >