Afrin'e şanlı Türk bayrağı asıldı

Afrin tamamen kontrol altına alındı.
Afrin tamamen kontrol altına alındı.

Zeytin Dalı Harekatının 58. gününde Afrin ilçe merkezinde sabah saat 08:30 itibarıyla kontrol sağlandı. TSK'dan yapılan açıklamaya göre Zeytin Dalı Harekatı kapsamında 3603 terörist etkisiz hale getirilirken terör örgütü mensupları ile girilen çatışmalarda bugüne kadar 46 kahraman şehit oldu. 225 kahraman askerimiz de yaralandı.

  • Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından, hudutlarımızda ve bölgede güvenlik ve istikrarı sağlamak maksadıyla, Suriye’nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde, PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ’a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek ve dost ve kardeş bölge halkını bunların baskı ve zulmünden kurtarmak üzere, 20 Ocak 2018 saat 17.00’den itibaren “Zeytin Dalı Harekâtı” başlatılmıştır.
  • Harekât, ülkemizin uluslararası hukuktan kaynaklanan hakları, BMGK’nin terörle mücadeleye yönelik özellikle 1624 (2005), 2170 (2014) ve 2178 (2014) sayılı kararları ve BM sözleşmesinin 51’inci maddesinde yer alan, Meşru Müdafaa Hakkı çerçevesinde, Suriye’nin toprak bütünlüğüne saygılı olarak icra edilmektedir.
  • Şanlı tarihimiz ve kültürümüz gereği harekâtın planlama ve icrasında sadece teröristler ve bunlara ait barınak, sığınak, mevzi, silah, araç ve gereçler hedef alınmaktadır.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından harekât alanında, en modern harp silah, araç ve gereçleri ile mühimmat, uluslararası hukuka uygun olarak, gecikme pahasına, diğer hiçbir ülkenin göstermediği dikkat ve hassasiyetle, masum insanlara ve çevreye zarar vermeden etkin bir şekilde kullanılmaktadır.
  • Aynı zamanda harekâtın başlangıcından itibaren, harekât alanında bulunan dini ve kültürel yapılar, tarihi eserler ve arkeolojik kalıntılar ile kamu yararına faaliyet gösteren tesisler de kesinlikle Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının hedefleri arasında bulunmamaktadır.
  • Sivil/masum kişilerin hayatı, çevre, tarihi eserler ve dini/kültürel yapılar Türk Silahlı Kuvvetleri için dokunulmazdır.
  • Bu hususlara ilave olarak, Hava Kuvvetlerimiz ve Kara ateş destek vasıtalarımız tarafından, uluslararası hukuk ve anlaşmalar tarafından yasaklanmış mühimmat kullanılmamaktadır. Bu tür mühimmat Türk Silahlı Kuvvetleri envanterinde bulunmamaktadır.
  • Afrin’de yaşayan sivillerin emniyeti için gereken tüm tedbirler alınmaktadır. Bunun yanında harekât alanında insani yardım faaliyetlerinin etkin şekilde yürütülebilmesi ve PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütlerinin baskı ve zulmünden kurtulmak için bölgeden ayrılan masum halkın güven ve huzur içinde yaşayabileceği geçici barınma kamplarının tesis edilmesi maksadıyla ilgili kurumlarla koordineli olarak faaliyetlere devam edilmektedir.
  • 18 Mart 2018 tarihi itibariyle Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından Afrin şehir merkezi kontrol altına alınmıştır. Kontrol altına alınan bölgelerde mayın ve el yapımı patlayıcı arama çalışmaları sürdürülmektedir.
  • Harekât kapsamında terör örgütü mensupları ile girilen çatışmalarda bugüne kadar 46 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 225 kahraman silah arkadaşımız yaralanmıştır.
  • Harekâtın başlangıcından itibaren toplam 3603 terörist etkisiz hale getirilmiştir.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri olarak, 18 Mart Şehitler Gününü de idrak ettiğimiz bu anlamlı günde, vatan, millet, bayrak ve tüm kutsal değerlerimiz uğruna hayatlarını gözünü kırpmadan feda eden aziz şehitlerimize Allah’tan rahmet, çatışmalarda yaralanan kahraman gazilerimize acil şifalar, şehit ve gazilerimizin değerli ailelerine sabır temenni ederiz.
  • Zeytin Dalı Harekâtı planlandığı şekilde başarıyla devam etmektedir.
  • Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin resmî Twitter hesabından Afrin açıklaması geldi. Açıklamada şunlar kaydedildi.

  • "Türk Silahlı Kuvvetleri ve Özgür Suriye Ordusu tarafından Afrin şehir merkezi kontrol altına alınmıştır. Mayın ve el yapımı patlayıcı arama çalışmaları devam etmektedir. Şehitlerimizin ruhu şad olsun!"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Afrin açıklaması

  • Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yaptığı açıklamaya göre, bu sabah saat 08:30 itibarıyla TSK ve ÖSO tarafından Afrin'de kontrol sağlandı. Erdoğan, Afrin'de TSK ve ÖSO bayraklarının dalgalandığını, terör koridorunun 4 halkadan kırıldığını belirtti.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) ve Özgür Suriye Ordusu (ÖSO), Afrin ilçe merkezini tümüyle ele geçirmesinin ardından, güvenlik çalışmalarını sürdürüyor.

TSK ve ÖSO, son olarak Mabetli belde merkezini teröristlerden temizledi. Tüm belde merkezleri kontrol altına alındı.

Afrin İlçe merkezindeki hükümet binasına Türk bayrağı çekildi. (AA)
Afrin İlçe merkezindeki hükümet binasına Türk bayrağı çekildi. (AA)

Sabah namazını kılan ÖSO mensupları, araçlara binerek Afrin ilçe merkezine yönelik operasyon için harekete geçti. Kısa süre sonra da operasyon başladı.

ÖSO güçleri, 9 mahalleden oluşan ilçede kontrolü sağladı. (İHA)
ÖSO güçleri, 9 mahalleden oluşan ilçede kontrolü sağladı. (İHA)

İlçe merkezine giren TSK destekli ÖSO güçleri, 9 mahalleden oluşan ilçede kontrolü kısa sürede sağladı. Yakalanan teröristler de gözaltına alındı. İlçe merkezindeki terör örgütü paçavraları indirildi. İlçede kalan az sayıda sivil ise ÖSO mensuplarını sevinçle karşıladı.

İbrahim Karagül
İbrahim Karagül

Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni İbrahim Karagül, Çanakkale'den Afrin'e Özel Programında TVNET canlı yayınında konuştu.

Karagül’ün açıklamalarından satır başları şöyle:

  • "Biz Çanakkale'de ne yaptıysak Afrin'de de onu yapıyoruz. Yine karşımızda onların ortakları var. Biz, çok zorlu coğrafyalarda çok önemli zaferlerin öncülüğünü yapan bir milletiz. Her zaman mücadelenin en zoruna talip olduk ve en zorunu başarıya dönüştürdük. 100 yıl önce bu coğrafyada nasıl bir şekillendirme yapıldığını anlamayanların Türkiye'nin bugün ne yaptığını anlaması mümkün değil. Tarih ve milletlerin mücadelesi bir bütündür. Bize 100 yıl önce bir coğrafya parçalayıp şekillendirdiler. Yine aynısı olsun istiyorlar. Biz de 'bu kez biz şekillendireceğiz' diyoruz. bir coğrafya dirilişi, duruşu, inşasına talibiz. Eğer bu mücadeleyi yürütemezsek Anadolu'yu kaybedeceğiz.”
  • PKK çok uluslu bir silahlı unsurdur. Dış işgal aparatıdır. Suriye'nin kuzeyinde PKK-DEAŞ üzerinden yürüyen işgal ABD, İsrail, Avrupa işgalidir. Haçlı işgalleri önemindeki model bugün yine bölgede uygulanıyor. Bu bir kürt meselesi değil. O coğrafyayı insansızlaştırıyorlar. Kürtleri de kullanıyorlar. Türkiye dışında buna karşı çıkan yok. Türkiye, 'biz bu coğrafyayı koruyacağız' diyor. Bu bir Selçuklu dirilişidir. Yeni yükseliş durumu yine Anadolu'dan başlayacaktır. 1. Dünya Savaşı bizim Afrin'e girmemiz ile bitti. Rüzgar tersine döndü. Dünya duysun, siz ne kadar karşı çıksanız da, ABD, İngiltere, İsrail, BAE olsanız da biz mücadelemize devam ediyoruz. biz çok uluslu işgalle mücadele ediyoruz. Bu senaryonun bir sonraki aşaması Türkiye. Dünya tek cephe olsa bile bu saatten sonra geri adım atmayacağız.
  • Afrin operasyonu bölgedeki ülkelerine de bir mesajdır. Siz de başaramayacaksınız. Çanakkale'den sonra bu coğrafya parçalandı. Osmanlı, İslam'ın son ordusuydu. 100 yıl sonra bizi yeniden denklem dışına itmek istiyrolar biz buna direniyoruz.”

TVNET canlı yayınında konuşan Doç. Dr. Muhammet Erat, Çanakkale'de 500 Halepli'nin şehit düştüğünü söyledi. Erat şunları kaydetti:

Doç. Dr. Muhammet Erat, TVNET canlı yayınında konuştu.
Doç. Dr. Muhammet Erat, TVNET canlı yayınında konuştu.
  • "Biz bin yıldır bu coğrafyadayız. 103 yıl önce yaşanan kahramanlık bizim ruhumuzda yaşıyor. Ve o ruh şu an kendisini Afrin'de gösteriyor.
  • 103 yıl önce biz çok büyük kayıplar verdik. 250 bin kayıp verdik.
  • Afrinliler buradaydı. Halep'ten bizim 500'den fazla şehidimiz var. Afrinliler de buradaydı diyebiliriz."

İşte ilk görüntüler...

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >