'Ağaç Dikme Bayramı'nın' mimarı Enes Şahin: Gençler bu fikre sahip çıktı

Enes Şahin.
Enes Şahin.

YouTuber Enes Şahin'in Twitter üzerinden 'Ağaç Dikme Bayramı' ilan edilsin çağrısı karşılık buldu ve 11 kasım 'Milli Ağaçlandırma Günü' ilan edildi.

'Bugün Fidan, Yarın Nefes' programı kapsamında 81 ilde eş zamanlı olarak 11 milyon fidan dikim etkinliği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde Ankara'da saat 11.11'de başlatıldı.

Milli Ağaçlandırma Günü'nün ortaya çıkmasında büyük rol oynayan Şahin ise konuyla ilgili açıklama yaparak,''İnanılmaz bir destek oldu. Ama ağaç konusu polemikli bir konu olduğu için Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanıt vermesini beklemiyordum. Özellikle gençler bu fikre sahip çıktı'' dedi.

Günümüzde küresel ısınmanın etkilerinden dolayı çevrenin yapısı gittikçe bozulmaya başladı. Bu bozulmayı ağaçlandırmanın azalmaya başlaması da etkiledi. Bu konuyla ilgili olarak, Mikrofesto kanalıyla adını duyuran YouTuber Enes Şahin Twitter hesabından bir çağrıda bulunarak, ''Ağaç dikme bayramı ilan edilsin'' dedi. Şahin'in bu talebine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan destek verdi. Erdoğan 11 Kasım'ı 'Milli Ağaçlandırma Günü' ilan etti.

Bu kapsamda da bugün saat 11.11'de 11 milyon fidan dikimi etkinliği başlatıldı.

'Neden bu konuda iyi şeyler yapılmıyor'

YouTuber Enes Şahin Twitter üzerinden 'Ağaç Dikme Bayramı'ilan edilsin dedi. Bu teklife Cumhurbaşkanı Erdoğan kayıtsız kalmadı. Bugün 'Milli Ağaçlandırma Günü' ilan edildi ve tüm Türkiye birlikte 11 milyon fidanı toprakla buluşturdu. Independent Türkçe’den Lale Elmacıoğlu’nun haberine göre, o dönem ODTÜ’de ağaç olayları olduğunu söyleyen Şahin şu ifadeleri kullandı:

''Tweeti attığım dönemde orman yangınları vardı, aynı zamanda ODTÜ’de ağaç olayları vardı. Gezinin yıldönümünün üzerinden kısa bir süre geçmişti. Ben hep şunu düşünüyordum zaten, neden ağaç, yeşillik gibi pozitif duygular uyandıran bir şey, Türkiye hep polemik haline geliyor? Neden bu konuda daha iyi şeyler yapılmıyor diye düşündüm.''

Fikrin çıkış noktasını GZT'ye anlatmıştı

Ağaçlandırmanın önemine değinmek için sosyal medya üzerinden bir kampanya başlatan Enes Şahin, bu fikrin ilk çıkış noktasını GZT ile paylaşmıştı. Şahin,''Ağaçlandırmanın azalması tehlikeli bir durum haline gelmeye başladı. 'Biz neden bu konuyla ilgili herhangi bir çalışma yapmıyoruz?' diye düşündük. Gezi olaylarıyla birlikte bu konunun suistimal edildiğini gördüm. Ben Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı gibi bir 'ağaçlandırma bayramı' olsun istiyorum. Ramazan Bayramı kapsamında rutin olarak ne yapıyorsak bunun aynısını ağaç bayramı adı altında da yapalım.

Hep birlikte ağaç dikmeye, sulamaya gidelim istiyorum. Bu yüzden böyle bir çağrıda bulundum ve bu sosyal medya üzerinden karşılık gördü. Günümüzde orman yangınlarının da artmasıyla birlikte ülkemizdeki ağaç sayısı azalmaya başladı. Bunun önüne geçmek istiyoruz'' diyerek projenin çıkış amacını belirtti.

'Her kesimden destek geldi'

Attığı tweetin bu kadar etkileşim almasını beklemediğini belirten Şahin, ''Belki de evren veya sistem böyle bir tweet için çok müsaitti, onun için sistem ya da enerji beni seçti. Allah nasip etti. Tweet inanılmaz ilgi gördü, paylaşıldı, beğenildi. 8 milyonun üzerinde görüntülendi. İktidarıyla, muhalefetiyle her kesimden destek gördü. Özellikle gençler fikre sahip çıktı. Bir sürü bayramımız var ama mahiyetinden uzak, neden bir ağaç dikme bayramımız olmasın ki? Anadolu insanı nasıl bayramlara hazırlık yapıyorsa, buna da hazırlık yapar diye düşündüm. Maaile, torun, babaanne, hep birlikte neden ağaç dikmesin diye düşündüm'' dedi.

'İşte oldu'

Enes Şahin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kendisine cevap verdiğinde çok heyecanlandığını belirterek, ''Cumhurbaşkanı’nın tweetini gördüğümde 'Ve Gol… İşte gol oldu' diye bağırdım. Siyaetten uzak, geleceğe katkı sağlayacak, birleştirici bir fikri ortaya atmatığım için mutluyum. Kutuplaşma olmasını zerre kadar istemiyorum. Genç bir bireyin tweet atması, Cumhurbaşkanı’nın ona yanıt vermesi ve belki de ülkesinde yüzyıllar boyu sürecek bir günün ilan edilmiş olması, dünyada bir ilk olabilir. Gurur verici'' ifadelerini kullandı.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >