AK Parti başkanlık için hazırladığı üç modeli MHP'ye sunmaya hazırlanıyor

AK Parti, hazırladığı üç başkanlık modeliyle ilgili olarak geçiş sürecine yönelik de alternatiflerini belirledi. MHP ile görüşmelerin ardından son karar verilecek

AK Parti, 'nin önüne başkanlık, yarı başkanlık ve partili cumhurbaşkanlığı modellerini içeren üç model götürecek. Temaslar sonrası MHP'nin de sıcak bakacağı modele son şekli verilecek. AK Parti, bu üç sistemin geçiş sürecinin nasıl işleyeceğine ilişkin alternatifleri de hazırladı. AK Parti'nin üç modele ilişkin anayasaya geçici maddeler olarak eklenmesi düşünülen geçiş süreci alternatifleri şunlar:

Başkanlık:

Referandumdan sonra sistemin uygulamasına geçilecek. Yaz aylarında Başkanlık ile birlikte TBMM seçimi de yenilenecek. Seçim ile siyasi partiler yasaları da alınacak. Seçimlerde dar ya da daraltılmış bölge sistemi yapılacak.
2019'a kadar Cumhurbaşkanı görevine devam edecek. 2019'da seçim ile birlikte sistem tüm kurumları ile devreye girmiş olacak.
Anayasada yapılacak değişikliklerle başkanlık yetkilerini Cumhurbaşkanı Erdoğan kullanacak. Mevcut parlamento ile yola devam edilecek. 2019 da seçimi yapılacak.

Yarı Başkanlık:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, referandum ile anayasada yapılan değişiklikten kaynaklanan yeni yetkilerini kullanarak yoluna devam edecek. Bu durumda parlamento seçimine gerek kalmayacak.
Parlamento ve Cumhurbaşkanlığı seçimleri yenilenecek. Seçim sonrası yeni cumhurbaşkanı ve yeni parlamento yarı başkanlık sistemi ile çalışmaya başlayacak.

Partili Cumhurbaşkanı:
Ne parlamento ne de Cumhurbaşkanlığı seçiminin yenilenmesine gerek kalmayacak. Referandum sonrası AK Parti kongresi toplanacak ve Erdoğan'ı Genel Başkan seçecek
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >