Akaryakıt zirvesi düzenlenecek: Benzin ve motorine yeni tarife geliyor

Akaryakıt fiyatları üzerinde oluşan baskının önüne geçmek için sektör temsilcileri bir araya gelecek
Akaryakıt fiyatları üzerinde oluşan baskının önüne geçmek için sektör temsilcileri bir araya gelecek

Rusya'nın saldırısı sonrası artan petrol fiyatları hem dağıtım şirketlerini ve tüketicileri zor durumda bıraktı. Fiyat baskısına getirilebilecek çözümler için 16 Mart Çarşamba günü EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz ve sektör temsilcileri bir araya gelecek. Akaryakıt zirvesinde bir araya gelecek olan sektör temsilcilerinin "mesafeye göre tarife" ve "komisyon kesintileri" hakkında da görüşebilecekleri belirtildi.

Rusya-Ukrayna savaşı ile birlikte petrol fiyatları tarihini en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Küresel piyasalardaki bu artış benzin ve mazotta üst üste zamların gelmesine neden olmuştu. Gelen zamlar üzerine EPDK Başkanı Yılmaz, Türkiye'deki akaryakıt fiyatları üzerinde oluşturduğu baskının önüne geçmek ve sektör sorunlarını dinlemek üzere Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS), Petrol Sanayi Derneği (Petder), Akaryakıt Ana Dağıtım Şirketleri Derneği (ADER), Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) yöneticilerini toplantıya çağırdı. Kritik toplantı 16 Mart Çarşamba günü gerçekleştirilecek.

Fiyat baskısı için çözüm önerileri değerlendirilecek

Sabah gazetesinin haberine göre çarşamba günü gerçekleştirilecek olan toplantıda, her bir sektör temsilcileri kendi alanlarıyla ilgili sunumlar yapacak. Toplantıda artan fiyatlar sebebiyle iş hacimleri azalan akaryakıt bayileri için çözüm önerileri ve fiyatlar üzerindeki baskıyı gidermek için neler yapılabileceği konuşulacak.

Edinilen bilgiye göre, akaryakıt bayilerinin toplantıda gündeme getireceği öneriler şu şekilde;

BDDK farklı komisyon tarifesi getirebilir

Kredi kartından alınan ödemelerde kesilen komisyondan rahatsız olan akaryakıt bayileri, , nakit ve kredi kartı ile satışlar için farklı fiyat uygulanması önerisini sunacakları öğrenildi. Akaryakıt bayileri, bu kapsamda nakitle yakıt alımının daha ucuz yapılabileceği bir formülü masaya taşıyacak. Bayi karlarının dağıtımcılarla yarı yarıya paylaşıldığına dikkat çeken bayi temsilcileri, kredi kartı komisyonlarının da dağıtıcılarla eşit şekilde paylaşılmasını talep edecek. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) akaryakıt satışına yönelik özel düzenleme yapmasını isteyen akaryakıtçılar, bankaların akaryakıt satışlarına yönelik farklı bir komisyon tarifesi getirebileceği belirtildi.

Mesafeye göre tarife gündemde

Masaya taşınacak bir diğer konu ise akaryakıtta nakliye ücretlerinin kar paylarının dışından hesaplanması, nakliye fiyatlarının il, ilçe ve bölge bazında mesafeye göre belirlenmesi olacak. Dağıtım şirketlerinin toptancılara yaptığı indirimin fiyat hesabına dahil edilmesiyle de indirimin akaryakıt bayilerine yansıtılması, bu şekilde hem tüketicinin daha ucuza yakıt alabileceği, hem de bayilerin yükünün hafifletilebileceği ifade ediliyor. Dağıtım şirketlerinin yaptığı akaryakıt indirimlerinin bayilere kesinti olarak yansıtılmamasının da talepler arasında olabileceği belirtildi.

EPDK önümüzdeki dönem için planlama yapacak

Toplantıda konuşulan fikirlerin, EPDK yönetimi tarafından tartışılması ve bir önerinin ortaya çıkması bekleniyor. EPDK’dan konuyla ilgili bir karar alınması halinde de akaryakıt satışında önümüzdeki döneme ait yol haritası belirlenmiş olacak. Rusya’nın Ukrayna’ya müdahalesiyle rekor oranlarda artan ham petrol fiyatlarının düşüşe geçmesinin de önümüzdeki döneme yönelik planlamalarda dikkate alınması bekleniyor.

Olumlu sinyaller petrol fiyatlarını düşürdü

Petrol fiyatlarında tüm dünyayı etkisi altına alan sert dalgalanmanın ardından yeni hafta aşağı yönlü başladı. Brent petrol yüzde ikiye yakın düşüşle 110 dolar seviyesinden işlem görürken, ABD tipi ham petrol de 107 doların altını test etti. Fiyatlarda Rusya-Ukrayna arasındaki görüşmelerden olumlu sinyaller gelmesi etkisini gösterdi.

Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >