Akdeniz ve İç Anadolu'yu birbirine bağlayan 'ölüm yolu' dev tünellerle aşılıyor

'Ölüm yolu' dev tünellerle aşılıyor.
'Ölüm yolu' dev tünellerle aşılıyor.

Akdeniz ve İç Anadolu'yu birbirine bağlayan, yaşanan kazalar nedeniyle 'ölüm yolu' olarak adlandırılan, Toros Dağları'ndaki yaklaşık 60 kilometrelik 'Kuş Yuvası', 10'u tamamlanan devasa 20 tünelle aşılıyor.

Akdeniz'i İç Anadolu'ya bağlayan en kısa yol olmasına rağmen düşük standartlarda yayla ve orman yolu olarak hizmet veren Alanya-Taşkent yolu, Alanya-Gazipaşa Ayrımı Taşkent-Hadim Yolu olarak yeniden projelendirildi.

Bu kapsamda yolun 65 kilometrelik Antalya bölümünde 20 tünelin projesi hazırlandı. 2011 yılında ihale edilen "Kuş Yuvası" yolunda yapımına başlanan 20 tünelden 10'u hizmete girdi.

Tünellerin toplam uzunluğu 8 kilometre

Yaklaşık 2 kilometrelik uçurumların olduğu güzergahta geçmişte yaşanan kazalar nedeniyle "ölüm yolu" olarak adlandırılan "Kuş Yuvası" yolu , toplam uzunluğu 8 kilometreyi bulan tünellerin hizmet vermeye başlamasıyla kısmen kapandı. Güzergahta ulaşım, artık tünellerin olduğu yeni yoldan sağlanıyor.

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, yaptığı açıklamada Antalya-Alanya sahilini iç bölgelere bağlayan en kısa yolun "Kuş Yuvası" olduğunu söyledi.

Yolun dar ve sarp olduğunu dile getiren Karaloğlu, şöyle devam etti:

  • "Alanya-Mahmutlar'dan çıkıp daha sonra Sarıveliler, Taşkent ve Konya'ya uzanan Antalya sınırındaki 60 kilometrelik bir yolumuz var. Bu yolla alakalı Alanya'da yaşayan herkesin bir hatırası, hikayesi var çünkü yol çok zor, doğa çok zor. Zamanla açılan orman yollarında çok can kaybı yaşanmış, çok araba uçuruma yuvarlanmış. İnsanların binek hayvanlarla da yuvarlanarak can verdiği bir yol."

"Kartallar burada yuva yapardı"

Gümüşkavak sakinlerinden Kemal Sezel ise "Kuş Yuvası"nda bugüne kadar bildiği 6 yol olduğunu söyledi. Bu yolun ilk zamanlarda kazıklar dikilerek yapılan patikadan ibaret olduğunu dile getiren Sezel, "Daha önce burada kartallar vardı.

Kartallar burada yuva yapardı. O yüzden de ismi Kuş Yuvası olarak kaldı." dedi.

Yeni yol yapıldı yapılalı "Kuş Yuvası"ndan rahat geçtiklerini ifade eden Sezel, şöyle konuştu:

  • "Tam hatırlamıyorum ama 1980'li yıllarda şimdiki yol yapıldı. Bu yolda çok kazalar yaşandı. Uçanı, kazası çok olunca da mimlendi. Bazı yerler çok dardı, bir metre yoktu. Hayvan sırtında gelip gidiyor, bir günde yolu aldığımız oluyordu. Bir de eskiden kar olduğunda buralardan geçiş olmazdı. İnsanlar geri dönerdi. Kardan yol kapanır, aşırı yağışta ise araçların tepesine taşlar düşebilirdi. Bu yoldan başka bir geçiş, ulaşım da yoktu. Kullanmaya mecburduk."
Bugünün gazete manşetleri için tıklayın >